Vad är fake news?

Fejknyheter ("Fake news") är en sorts bluff eller medvetet spridande av desinformation, antingen via så kallade traditionella nyheter eller via sociala medier, med avsikten att vilseleda i politiskt eller ekonomiskt syfte. Ofta används uppseendeväckande rubriker och helt påhittat nyhetsmaterial för att öka antalet läsare och spridandet av fejknyheten.

Gör en egen viralgranskning - steg för steg

Gör en egen viralgranskning - steg för steg

Viralgranskarens lathund visar hur du gör en egen viralgranskning när du vill kolla upp om något är sant eller inte.

Resurser för källkritisk granskning

Resurser för källkritisk granskning

Här nedan hittar ni sajter som skriver fejkade artiklar som ibland får spridning som om de vore på riktigt:

Viralgranskaren Viralgranskaren är en avdelning i tidningen Metro. Viralgranskarens uppgift är att granska och analysera nyheter som blir virala genom sociala medier. Nyheterna Sverige Svensk satirsajt med nyheter som sprids både i och utanför Sverige. Sundsvallsbladet Satirisk svensk dagstidning.

12907438_107005579701776_1962661210_n Svenskbladet Svenskbladet är en svensk humorsida med fejkade nyheter och photoshoppade bilder. Amplifying Glass En amerikansk webbsida med fejkade nyheter. På deras "om"-sida kan man läsa: "Har du kommit hit för riktiga nyheter har du kommit fel". Snopes Snopes avslöjar myter, felaktigheter och rykten som presenteras och sprids som nyheter i den engelskspråkiga världen.

Källkritik - fejkade sidor

Källkritik - Fejkade sidor

Viralgranskarens serie om källkritik. Här ser ni avsnittet "Fejkade sidor"