Behovet av medie- och informationskunnighet (MIK) i skolan är stort. Medielandskapet, våra medievanor och hur vi använder olika informationskällor i skolan har förändrats snabbt. Här samlar AV-Media information och rörligt material om MIK som kan användas av dig som lärare. Materialet kan användas för egen kompetensutveckling eller i undervisningen.
AV-Media har tagit fram MIK-material för låg- mellanstadiet och föräldrar i samarbete med pedagoger i länet. För att öka kunskapen om medier och information erbjuder AV-Media även en föreläsning om "Barn, unga, föräldrar och internet".
→ Läs mer om föreläsningen här
Per Klasson, verksamhetsutvecklare på utbildningsförvaltningen i Växjö, förklarar vad MIK är och varför det är viktigt att arbeta med.
→ Film
Lär dina elever hur de granskar källor. Ta hjälp av våra lektionsförslag, Mediekatalogen mm. Vi ger tips riktade till alla stadier.
→ Läs mer
Behöver du lära dig mer om MIK? Vi tipsar om flera snabba vägar till kunskap ex. Medierådets material för lärare.
→ Läs mer
Hur kan man arbeta med sociala medier i skolan? Vilka sociala medier använder våra elever? Känner de sina följare?
→ Läs mer
Hur lär vi våra elever om nätets etikett? Vilka faror finns? Här hittar ni diskussionsunderlag som kan användas i klassrummet.
→ Läs mer
Vilka bilder får man använda? Hur kan man granska reklam kritiskt? Hur kan man granska om en bild är falsk?
→ Läs mer
Hur kan man ta reda på om en nyhet är sann eller falsk? Hur kan man ta reda på om en sajt sprider fejkade artiklar?
→ Läs mer
Hur kan du som förälder stötta ditt barn i hans eller hennes digitala vardag? Materialet kan även användas av pedagoger på föräldramöten.
→ Läs mer
Vilken information ska jag lämna ut om mig själv? Hur skyddar jag information som jag inte vill dela med mig av?
→ Läs mer