kl 8.00-8.30

REGISTRERING

Välkommen till Digitala kompetensdagen! Börja med att registrera dig här: 

kl 8.30-8.40

INLEDNING

Nu börjar programmet i vår studio. Klicka här för att komma till sändningen: 

kl 8.40-9.25

SISSELA NUTLEY

Distraherad - hjärnan, skärmen och krafterna bakom

När digitala tjänster tävlar om vår tid ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad. Hur får vi ut det mesta av digitaliseringens möjligheter och hur kan vi hitta ett förhållningssätt till den egna skärmarna som fungerar i klassrummet och utanför? Det och mycket mer diskuteras i denna forskningsbaserade och lättsmälta föreläsning.

Om Sissela
Hjärnforskare som har forskat på hjärnans utveckling och formbarhet vid Karolinska Institutet. Idag skriver hon vetenskapliga artiklar, föreläser och driver initiativ kring förebyggande av psykisk ohälsa för unga. Det arbetet bedriver Sissela tillsammans med den ideella föreningen Arts & Hearts där de bland annat skrivit och spelat musikalen "Det syns inte för 25.000 personer".

kl 9.30-10.00

OLE LIDEGRAN

GDPR ur ett skolperspektiv - kan det verkligen vara spännande?

Ett försök att förenkla och förtydliga vad som gäller i skolverksamhet rörande GDPR utan att vi trasslar in oss i juridiska termer. Ole ger tips på vad ni kan göra på er skola för att bättre efterleva kraven.

Om Ole
CIO, Lärandegruppen. Ole är legitimerad lärare som numera arbetar med IT och digitalisering för varenda unge. Lärande blev belönat med Guldtrappan som en av Sveriges vassaste skolhuvudmän inom digitalisering 2019.

kl 10.00-10.10

STUDIO

Information om de valbara passen och om eftermiddagens utställartorg.

 

kl 10.25-10.55

VALBARA PASS:

ULRICA ELISSON

Motiverande arbetssätt och differentierad undervisning (åk 1-6)
Digitaliseringsutvecklare och förstelärare Leksands kommun Ullvi skola

Vad ”triggar” elevernas lust till lärande? Hur kan man genom att ge eleverna nya och olika vägar till lärande utmana eleverna på deras egen nivå, så att de når längre och fler elever får möjlighet att nå målen. Hur kan jag utforma min undervisning och vilka verktyg kan jag använda för att utmana både de starkaste och de svagaste eleverna i min undervisning och synliggöra deras lärande. Det är några av de frågor jag kort ska försöka svara på och även visa exempel på i denna föreläsning.

PERNILLA NILSSON

Att digitalisera skolan - utmaningar och möjligheter för lärare och elever
Professor, Högskolan i Halmstad

I denna föreläsning diskuteras digitaliseringens möjligheter och utmaningar för lärares vardag.

MARIE-HELEN MENMARK

Digitalt skapande på fritids
IT-utvecklare Luleå kommun

På fritids sker mycket skapande i alla möjliga material och på många olika sätt. Så vad kan man göra på fritids med de digitala verktygen? Måste man sluta med det andra. Nej naturligtvis inte. Man bygger på det man gjort tidigare med de digitala verktygen och då når man nya dimensioner. T ex skapa en bok, gör den sen till en film eller gör egna sällskapsspel och 3D-printade pjäserna.

OLOF SUNDIN

Källkritikens utmaningar
Professor vid Lunds universitet

Alla talar om källkritik, men vad är det i en alltmer digital värld och hur kan man undervisa om det? I föreläsningen diskuteras källkritik utifrån aktuella exempel från nätet och Olof Sundins forskning.

SADAF SALAVATI

Skolan och digitalisering; en komplex verklighet utifrån ett systemperspektiv.
Lektor, Institutionen för Informatik, Fakulteten för teknik, Linnéuniversitet

Föreläsningen kommer problematisera och illustrera komplexiteten med skolans digitalisering genom ett system perspektiv med rika bilder.

kl 11.05-12.00

MÅNS JONASSON

Framtiden är ljusare än vi tror! Hur kan vi ge barn en positiv framtidsbild?

Många barn och ungdomar är rädda för framtiden. De oroar sig för klimathotet, för krig och konflikter och mycket annat. Men samtidigt som många av dagens hot är verkliga och kräver vuxnas uppmärksamhet är det viktigt att ge barnen och ungdomarna möjlighet till en positiv framtidsbild. Hur ska nästa generation våga och orka tackla problemen om det känns omöjligt redan från början? Måns Jonasson visar från sin bok "Framtidsboken" hur smart teknik, robotar och mycket annat som redan är på gång kan göra framtiden bättre än vi kanske vågar tro idag.

Om Måns
Författare. Som Internetstiftelsens expert i internetfrågor är Måns Jonasson en mycket uppskattad talare som presenterar aktuell internetstatistik, trender och analyser av den rasande snabba utvecklingen i vårt samhälle som digitaliseringen medfört. Måns, som är en framtidsspanare, har skrivit boken "Framtidsboken". Boken ger eleverna en positiv framtidsbild och visar vad som kan hända inom de kommande 50 åren.

kl 12.00-13.00

LUNCH

Nu är det dags att fylla på med energi! Efter lunch fortsätter programmet med besök på det virtuella utställartorget eller fysiska workshops för de som har gjort detta val.

kl 13.00

WORKSHOPS 

Dagen erbjuder fysiska workshops för de som har gjort detta val i anmälan. Mer info om våra workshops hittar du här:

Information om workshops

kl 13.00

UTSTÄLLARTORGET

Våra utställare erbjuder ett späckat program med föreläsningar, frågestunder och utlottningar. Välkommen in till det virtuella utställartorget! 

Till utställartorget

 

SUPPORT

Öppet hela dagen

Nå oss via mail!
Nå oss på telefon
Linda Stark: 0767 20 77 92

Tina Sundberg: 0708 69 49 32