Läsa Chromebook

Läsa Chromebook

Talsyntes – talsyntes som används i webbläsaren Chrome och är ett tillägg i Chrome. Andra är ClaroRead ChromeAppWriterTextitOribi Speak.

Skanning- Du kan enkelt använda Google Drive för att omvandla bilder från inskannade dokument till användbar text med så kallad OCR. Ladda upp din fil till Google Drive. Högerklicka på den och välj Öppna medGoogle Dokument.  Men funkar inte alltid så bra. Däremot är Google Keep ett bra alternativ (se längre ner) Om man har en ipad är Prizmo Go ett bra alternativ. Översätt– android app snabbare och enklare att ta ett kort på en text och direkt få denna uppläst (med googles inbyggda röster)kostnad. Inlästa böcker:

Legimus – Talboksspelare där personer med läshinder kan lyssna på talböcker. Finns också en app och en webbspelare som kopplas upp mot MTM:s katalog med nära 100.000 st inlästa böcker i DAISY-format. Det är främst skönlitterära böcker på svenska, men några läromedel finns och ett litet utbud av engelska böcker. Krävs att du har enskild nedladdning och det får du på ditt skoldatatek eller bibliotek.

Inläsningsstjänst– Här kan du köpa inlästa böcker eller skaffa abonnemang och  eller lyssna via webben.

De olika läromedelsförlagen– har interaktiva böcker.

Skriva Chromebook

Skriva Chromebook

Rättstavningshjälp

StavaRex och SpellRight finns som tillägg i Google Dokument(kostnad). Innehåller även Ordbok och möjlighet att spara personliga ordlistor.

LanguageTool- ett tillägg inne i google dokument som du kan använda kostnadsfritt. Läs mer här

Tala till text

Google Dokument har inbyggd Röstinmatning.  OBS! Använd webbläsaren Chrome. I dokument väljer du Verktyg- Röstinmatning.(välj språk)

Distraktionsfri arbetsmiljö

Det är mycket viktigt att kunna erbjuda distraktionsfri arbetsmiljö för elever och lärare, för ökat fokus på skolarbetet. I Googles verktyg finns det inbyggt på flera olika sätt. Googles grundverktyg som Dokument, Presentation, Kalkyl och Teckning har helskärmsvisning, som gömmer alla verktyg och användaren kan jobba distraktionsfritt och ha allt fokus på sitt arbete.

Eleverna hittar även verktyget utforska under menyn verktyg( även som en stjärna nere i högra hörnet), vilket är ett sökverktyg för sökning på nätet, efter bilder, bokreferenser mm. När man använder Utforska så lämnar man inte sitt dokument, utan stannar kvar, och behåller koncentrationen på sitt arbete.

Struktur

Struktur

Tankekarta

MindMup- tankekarta som finns som tillägg i google apps

Kalendrar

En digital kalender kan vara bra att använda om man vill ha påminnelser, alarm och något som är återkommande.  Google kalender(påminnelser, mål , händelser), även appen Google classroom är bra för att få koll på skolarbetet, denna kan kopplas ihop med google kalender appen.

Google Keep 

Google Keep är direkt kopplad till Google Drive,  vilket gör att du kan nå dina anteckningar från både mobilen och vilken dator som helst med internetuppkoppling.Ladda gärna ner appen i din telefon. (http://drive.google.com/keep)Keep har många funktioner. Du kan göra röstinspelningar som förvandlas till text, bocka för avklarade saker, ta foton med appen som sedan kan snyggas till och beskäras mm. Länk till manual

  • Påminnelser lägger sig automatiskt i din Google Kalender, och du kan få en påminnelse/notifiering. Glöm aldrig mer något viktigt.
  • Delningen fungerar som med delning av vanliga Google-dokument. Perfekt i grupparben, projekt mm.
  • Färgmarkeringen är bra för att färgmärka för olika typer av projekt, viktighetsklassning mm. Anteckningarna blir som olikfärgade ”notislappar”.
  • Bilder kan vara från datorn eller via mobilen. (skanning)
  • Arkivering innebär att du lägger anteckningen i arkivet. Men det slängs ej, utan du kan söka eller plocka upp det från arkivet igen.
  • Visa kryssrutor, gör om anteckningen till en ”kom-ihåglapp”, där man kan bocka för de olika sakerna du har skrivit in.
  • Allt detta kan du öppna inne i Google dokument under Verktyg.

Chrome appar (tillägg)

Finns en många appar som kan passa eleverna, här nedan tar jag upp några:

Spara i Keep- spara anteckningar som sedan kan öppnas t ex i Google dokument.

AdBlock– tar bort reklamtillägg.

ClearRead– tar bort annons och annat skräp på webbsidan. (blir en ren sida)

Block & Focus– Du ställer in de webbsidor du vill stoppa dig själv från att besöka.

Google översätt– översättning och du kan lyssna på det.(öppnas i nytt fönster)

Webbsidor

Webbsidor

http://start.digitalaverktyg.se/– en sida om hur du kan arbeta med dina olika verktyg du har tillgång till.

http://www.digitalaverktyg.se/– Här har Per Klasson samlat massor av bra tips om google Suite.

http://www.logopedeniskolan.se/ –  blogg om språk, läs- och skrivsvårigheter och digitala lärverktyg.

http://www.skoldatatek.se/ – Skoldatatek finns för att hjälpa skolan hitta digitala lösningar för ökad måluppfyllelse. På skoldatatek.se finns därför digitala tips, länkar till artiklar och exempel på hur andra har lyckats.

https://www.spsm.se/stod/specialpedagogiskt-stod/ – SPSM ger specialpedagogiskt stöd i frågor som rör pedagogiska konsekvenser av funktionsnedsättningar.  http://www.provivus.se/tipsbanken/page.php?pid=1 – Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter.

http://www.dyslexi.org/ Dyslexiförbundets sida. http://www.dyslexiforeningen.se/Dyslexiföreningens sida.