Om dagen

Nedan finner du programmet för Skolspåret. Dagen inleds med registrering kl 8.00 och avslutas kl 16.00. Förmiddagen sänds via webben. Mellan varje föreläsning kommer det att vara aktiviteter i vår webbstudio där föreläsningar diskuteras och frågor besvaras. Eftermiddagsprogrammet erbjuder både fysiska workshops eller besök på det digitala utställartorget.

Under dagen har du möjlighet att interagera med föreläsare, utställare och andra besökare. Vi rekommenderar därför att du sitter vid egen dator med headset.

 

Anmälan

Torsdagen den 28 oktober får du ett mail med mer information om dagens upplägg (tider för föreläsningar mm) och de instruktioner du behöver inför konferensen. Mailet får du till den mail som du anger i anmälan. En anmälan per person gäller. Vid insläpp i de olika virtuella rummen anger du ditt för- och efternamn, dvs samma som i anmälan. Anmäl dig senast den 22 oktober. Antalet platser är begränsat.


 

Program

Klicka på + för att läsa om föreläsningen!

kl 8.30 Inledning
Dagen inleds i vår studio.
kl 08.40 Sissela Nutley - Distraherad - hjärnan, skärmen och krafterna bakom
Hjärnforskare

När digitala tjänster tävlar om vår tid ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad. Hur får vi ut det mesta av digitaliseringens möjligheter och hur kan vi hitta ett förhållningssätt till den egna skärmarna som fungerar i klassrummet och utanför? Det och mycket mer diskuteras i denna forskningsbaserade och lättsmälta föreläsning.

kl 09.30 Ole Lidegran - GDPR ur ett skolperspektiv - kan det verkligen vara spännande?
CIO, Lärandegruppen

Ett försök att förenkla och förtydliga vad som gäller i skolverksamhet rörande GDPR utan att vi trasslar in oss i juridiska termer. Ole ger tips på vad ni kan göra på er skola för att bättre efterleva kraven.

kl 10.25 Valbara föreläsningar

Pernilla Nilsson - "Att digitalisera skolan - utmaningar och möjligheter för lärare och elever"

Professor, Högskolan i Halmstad

I denna föreläsning diskuteras digitaliseringens möjligheter och utmaningar för lärares vardag.

 

Marie-Helen Menmark - ”Digitalt skapande på fritids”

IT-utvecklare Luleå kommun

På fritids sker mycket skapande i alla möjliga material och på många olika sätt. Så vad kan man göra på fritids med de digitala verktygen? Måste man sluta med det andra. Nej naturligtvis inte. Man bygger på det man gjort tidigare med de digitala verktygen och då når man nya dimensioner. Ex. Skapa en bok, gör den sen till en film eller gör egna sällskapsspel och 3D-printade pjäserna.

 

Ulrica Elisson - "Motiverande arbetssätt och differentierad undervisning" (åk 1-6)

Digitaliseringsutvecklare och förstelärare Leksands kommun Ullvi skola

Vad ”triggar” elevernas lust till lärande? Hur kan man genom att ge eleverna nya och olika vägar till lärande utmana eleverna på deras egen nivå, så att de når längre och fler elever får möjlighet att nå målen. Hur kan jag utforma min undervisning och vilka verktyg kan jag använda för att utmana både de starkaste och de svagaste eleverna i min undervisning och synliggöra deras lärande. Det är några av de frågor jag kort ska försöka svara på och även visa exempel på i denna föreläsning.

 

Sadaf Salavati - "Skolan och digitalisering; en komplex verklighet utifrån ett system perspektiv.

Lektor, Institutionen för Informatik, Fakulteten för teknik, Linnéuniversitet

Föreläsningen kommer problematisera och illustrera komplexiteten med skolans digitalisering genom ett system perspektiv med rika bilder.

 

Olof Sundin - "Källkritikens utmaningar"

Professor vid Lunds universitet

Alla talar om källkritik, men vad är det i en alltmer digital värld och hur kan man undervisa om det? I föreläsningen diskuteras källkritik utifrån aktuella exempel från nätet och Olof Sundins forskning.

 

kl 11.10 Måns Jonasson - Framtiden är ljusare än vi tror! Hur kan vi ge barn en positiv framtidsbild?
Många barn och ungdomar är rädda för framtiden. De oroar sig för klimathotet, för krig och konflikter och mycket annat. Men samtidigt som många av dagens hot är verkliga och kräver vuxnas uppmärksamhet är det viktigt att ge barnen och ungdomarna möjlighet till en positiv framtidsbild. Hur ska nästa generation våga och orka tackla problemen om det känns omöjligt redan från början? Måns Jonasson visar från sin bok "Framtidsboken" hur smart teknik, robotar och mycket annat som redan är på gång kan göra framtiden bättre än vi kanske vågar tro idag.
kl 11.55 Lunch
 
kl 13.00 Workshops eller utställartorget

Under eftermiddagen väljer du om du vill delta i fysiska workshops eller om du vill besöka det digitala utställartorget och delta i utställarnas program.

Workshops

Våra workshops har begränsat antal platser. Varje workshop består av två delar och pågår från kl 13.00-14.50, med en paus mitt i. Du kan anmäla dig till en workshop i mån av plats.

Workshop 1 (Videum Science Park, hus Charlie) - bekanta dig med VR och Engino.

  • "Prova på Virtual Reality på en 360-graders rullande golv" (Silvia Estadella) - Under workshopen kommer vi att gå igenom vad Virtual Reality och Augmented Reality är och hur det kan användas i undervisningssyfte. Ni kommer sedan att få möjlighet att testa teknikerna i Videums unika VR-simulator med en 360-graders rullande golv. För bästa upplevelsen kom gärna i skor utan klack.
  • "Computational Thinking and Programming, Challenge and Learning with Engino Robotics Platform (ERP)" (Sepideh Tavajoh) - Första delen introducerar Engino Platform. Datalogiskt tänkande utvecklas genom att använda Engino-verktyget. Andra delen består av en praktisk aktivitet.

Workshop 2 (Regionhuset, Växjö) - Fake News, experiment och Makerverkstad

  • "Fixa dina egna fake news!" (AV-Media Region Kronoberg) - Vilka ingredienser behövs för att en fejkad nyhet ska bli trovärdig? Vilka verktyg kan du använda och hur ska du formulera dig? Du får prova några olika sätt att manipulera nyheter till ett annat innehåll. Att göra fake news ger oss medvetna och kritiska ögon!
  • "Workshop med Maker tour - Mot nya höjder" - Testa experimenten i terminens utmaningar! Tema är “Fantastiska transporter” och “Nätverk och system”. Du får prova Makerbussens innehåll; rita i Tinkercad och skära ut i laserskäraren Beamo. Testa innehållet i Makerverstaden från Vetenskapshuset i Markaryd - kreativa konstruktioner med Strawbees och den nya kopplingen till Micro:bit!

Workshop 3 (Linnéuniversitetet) - Internet of Things och Värmekamera

  • "Internet of Things (IoT) i skolan: utmaningar och möjligheter" (Marcelo Milrad & Fredrik Ahlgren) - Vad är Internet of Things (IoT) och hur kan tekniken användas i skolan? IoT är en disruptiv teknik som påverkar vår omvärld genom att koppla upp inte bara människor utan alla våra saker. Teknik som går att använda för att skapa ett mer hållbart och tryggare samhälle. Vi går igenom vad IoT är, vilken hårdvara som finns och olika nätverksprotokoll, och hur det kan användas i olika introducerande projekt. Några konkreta exempel om hur IoT används inom olika områden kommer att illustreras. Vi avslutar vår presentation med tankar och konkreta förslag som visar på hur IoT kan introduceras i skolan utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv.
  • "Hur värmekameran kan stimulera lärande om värme" (Niclas Åhman) -I workshopen kommer deltagarna få prova på att använda värmekameran när de genomför olika experiment kopplade till värme. Experimenten är kvalitativa och är anpassade mest för grundskolan, trots det kan workshopen vara intressant för gymnasielärare. Utifrån experimenten kommer vi att diskutera hur värmekameran skulle kunna användas i förskolan/grundskolan/gymnasiet.

Utställartorget

Utställartorget är digitalt och programmet är under uppbyggnad. Fler utställare fylls på efterhand! Under eftermiddagen får du möjlighet att besöka ett antal utställare för att delta i deras föreläsningar, ställa frågor och få erbjudanden och information. Utställartorget håller öppet kl 13-16.

 

Vill du veta mer om våra föreläsare? Läs mer om dem här!