Hej!

I septembers nyhetsbrev kan du läsa om webinarier för förskolan, om nya Mediekatalogen, Widgit Online samt Skolons Edtalk om digital SO på högstadiet. Vi tipsar om de länslicensfilmer som vi har gjort stadievis, tänkta för att använda på höstens föräldramöten. Dessutom kan du läsa om DigiPuls som nu har startat i Markaryd, om Yrkeskampen för åk 8 och vad som är på gång i Maker Tour - Mot nya höjder.

AV-Media & Skolon - gemensamt webinarie

Den 23 september kl 15-16 bjuder AV-Media tillsammans med Skolon in till ett gemensamt webinarie. Under webinariet visar vi hur du enkelt kommer åt länslicenserna via Skolon och vilka fördelar som den digitala samlingsplatsen Skolon har. Vi riktar oss till de kommuner som har kommit igång med Skolon, dvs Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö men övriga är så klart också välkomna!

Filmer till föräldramöten

Inför höstens föräldramöten har vi gjort filmer för de olika stadierna om de länslicenser som ni har tillgång till. Dessa ser du till höger. Visa gärna en film under föräldramötet för att ge en inblick i hur ni arbetar med digitala resurser i skolan.

Förbered dig på frågor! Under föräldramötet kan det säkert dyka upp frågor kring hur eleverna kommer åt licenserna, vilka som används i klassen idag osv. Åtkomst sker på olika sätt i de olika kommunerna, se slutet på filmerna.

Filmerna kan så klart även användas för egen del om du behöver bekanta dig med de resurser som finns i länet.

Läs mer om våra länslicenser här!

Nytt i våra länslicenser

I Matteraketen i Skolplus finns 26 övningar om grunderna i programmering. I utskriftsmaterialet Utesvenska delar Malin Gustavsson, förstelärare med passion för utomhusundervisning, sina bästa tips! Här finns tio övningar för förskoleklass och åk 1 med elev- och lärarinstruktioner. Läs mer om Skolplus.

Jobbar du gärna tematiskt och vill kombinera faktaläsning med spännande laborationer? Då är Skolplus nya serie "Upptäck & Laborera" något för dig! Först ut är tema luft och tema Alfred Nobel. Det finns lärarhandledning och elevhäfte, med fakta och praktiska laborationer med tydliga instruktioner. Målgrupp är åk 3-4, men något yngre eller äldre elever kan också använda, beroende på vana och hur mycket lärarstöd som ges. Klicka på bilderna för att se dem i större format! 

Du kan fortsätta använda EngelskaPortal även denna termin! Den ingår inte i AV-Medias länslicenser men passa gärna på att använda! Den finns som menyval på ditt Matte- och SvenskaPortalkonto, alternativt via Skolon. Licensen erbjuder en digital workbook, glosor, hörövningar och läsförståelse för årskurs 1-3.

Aktuellt

Nya Mediekatalogen
21 juni började vi använda vår nya Mediekatalog! Bra att känna till: teknikutlåningen finns under menyvalet Boka, strömmande filmer och radioprogram under Play. Under arbetsmaterial finns lärarhandledningar mm. Dina överflyttade favoriter finns under bokmärket, beställnings- och leveransinformation för teknik under länkar. Under Hjälp finns korta manualer för funktionerna. Vi hjälper dig gärna! Vår support: avm@kronoberg.se, tel 0470-583096.

Nya temaförslag
När du loggar in i Mediekatalogen finns det färdiga förslag för att jobba med årstiden höst och med trafik.

Webinarier
Välkommen att delta på något av våra webinars där Eva visar funktioner i den nya Mediekatalogen!

Klicka på länken i god tid! Du behöver inte anmäla dig för att delta.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Rocks
Engelsk spelfilm. En dag efter skolan finns bara en lapp kvar efter mamman och 15-åriga Rocks blir ensam med sin lillebror. Nu börjar kampen att överleva och undvika myndigheter till varje pris. Men Rocks är envis och har hela sitt rebelliska tjejgäng med sig. En passionerad, rå och rolig film om systerskap och ansvar, av regissören Sarah Gavron.

Rocks

 

 

 

Musikens byggstenar
Taktart, puls, tempo, rytm, stamton, klang, dynamik, not, notvärde och ackord är viktiga byggstenar i musik. Hur vet vi vilken taktart musiken går i? Vilka är våra stamtoner? Och vad är det noterna står för?

Musikens byggstenar

 

 

 

 

Empati - varför är det viktigt?
Vad är empati och varför är det ett viktigt verktyg för oss människor? Vi träffar professor i idéhistoria Henrik Bohlin som berättar om teoretiska och praktiska perspektiv kring empati. Vi träffar en polis, en lärare och en läkare som alla måste ha empati i arbetet. Hur påverkar sociala medier vår empati? Och vad är skillnaden mellan empati, sympati och medkänsla?

Empati - varför är det viktigt?

 

 

 

Kvinnor i antika högkulturer: Grekland och romerska riket
Hur såg kvinnornas levnadsförhållanden ut under den här tiden? Vilken ställning och vilka rättigheter hade de och varför såg förhållandena annorlunda ut för kvinnorna i Sparta? Vad är ett gynaikon? Och varför var många av Roms kvinnor slavar?

Kvinnor i antika högkulturer: Grekland och romerska riket

 

 

 

Kemins grunder: Molekyler och bindningar
Vi lär oss hur olika kemiska bindningar fungerar. Vi lär oss begrepp som valenselektroner, joner och metallbindning. Vad är skillnaden mellan en jonbindning och en kovalent bindning? Och varför har metaller så speciella egenskaper?

Kemins grunder: Molekyler och bindningar

 

 

 

Svenska djur: Rådjuret
Utbildningsklipp 5 min. Rådjuret är ett av våra vanligaste och minsta hjortdjur. Var bor det, vad äter det, vad har det för speciella egenskaper och hur tar det hand om sina ungar? Begrepp som förklaras är t ex lega, taggar och kid.

Svenska djur: Rådjuret

 

 

 

 

Extremväder
Utbildningsklipp 5 min. Värmeböljor, tropiska cykloner, torka, tromber, hagelskurar och översvämningar är exempel på extrema väderförhållanden. Vi går igenom vad extremväder är och hur det uppstår. Vi får veta hur den globala uppvärmningen kan påverka framtidens extremväder och att kombinationer av extrema väderförhållanden kan leda till andra katastrofer, t ex bränder.

Extremväder

 

 

 

Kemisk jämvikt - konkurrerande jämvikter
Utbildningsklipp 4 min. Vad innebär begreppet konkurrerande jämvikt inom kemin? Vi tittar på ett exempel hur kemisk jämvikt fungerar och vad som händer när ämnen binds hårdare och jämvikten förskjuts.

Kemisk jämvikt - konkurrerande jämvikter

 

 

 

 

UR-nytt

Dock´n´roll är en musikalisk verktygslåda för lågstadiet som utvecklar förmågan att lyssna, sjunga, spela och skapa musik. Klimatkompis är ett pedagogiskt koncept för åk 3 som gör det enkelt och roligt att jobba med hållbar utveckling och de globala målen, i och utanför klassrummet.

I spännande radioserien Drakskeppet för mellanstadiet rövas riddardottern Petiete bort av vikingar och förs till Norden. I sommar har det också kommit fler språkversioner av serier som bara fanns på svenska - håll utkik under ditt språk i Mediekatalogen!

Webinarier förskolan

Välkommen att delta på våra webinarier för dig som arbetar i förskolan. Vi erbjuder "Creaza i förskolan" (14/9), "Interaktiv tavla och Skolplus" (28/9) samt "Datalogiskt tänkande i förskolan" (11/10). Anmälan behövs ej! Mer info och deltagarlänkar hittar du här.

Markarydslärare åk 4-9 - SE HIT!

Anmälan till DigiPuls är öppen!

 
Vad är DigiPuls?
DigiPuls är ett regionalt projekt som syftar till att bryta stillasittandet hos elever med hjälp av digital teknik. DigiPuls startar i Markaryd ht21. Därefter fortsätter projektet i grannkommunen Ljungby. Titta gärna på vårt intro för DigiPuls i Markaryd - Film 3.30 min

Hur?
Anmäl klassen och samla poäng i vår utmaning ”DigiPuls Challenge” (webbsida/app). När klassen tillsammans har nått 16 000 poäng låser ni upp möjligheten att boka ett besök på vår aktiva utställning DigiPuls (tider under v.37- 43) som hålls i Vetenskapshuset i Markaryd. Deltagandet är helt kostnadsfritt! Titta på en film hur och ni registrerar aktiviteter efter er anmälan - Film 2.44 min

Mer!
Ja, titta på www.digipuls.se för mer info. Inspireras av vår aktivitetsbank där ni kan filtrera fram olika typer av aktiviteter för klassen och läsa mer om DigiPuls.

Frågor
anna.prissberg@kronoberg.se eller maria.jonasson@kronoberg.se

Djupdyk i tekniken och fysikens värld med Maker tour – Mot nya höjder!

I höstens tema Make IT Work får du och dina elever upptäcka fantastiska transporter. Första utmaningen släpps 31 augusti och här får ni experimentera med kraft och rörelse. Dessutom får alla anmälda klasser uppleva mer: besök det nyinvigda Vetenskapshuset i Markaryd och klä er i rollen som möbeldesigners på IKEA museum. Vi bjuder på bussen! Anmäl din klass och häng med oss! Läs mer och anmäl din klass här: kronoberg.motnyahojder.com.

Välkommen på webinarie i Widgit Online!

Widgit Online är en webbtjänst, där du från en dator kan skapa, spara och dela symbolmaterial med kollegor eller elever. I webbläsaren på en surfplatta eller telefon kan du dessutom se och lyssna på det du skapat. I Widgit Online får du tillgång till olika sätt att jobba med symbolstöd:

  • Skapa rutnät - Skapa bildstöd enkelt genom att utgå ifrån en mall
  • Skapa dokument - Skriv dokument med symbolstöd.

Välj mellan den 16/9, 19/10 eller 24/11 kl 14-16.

Skolon EdTalk - framgång med digital SO på högstadiet

På Skolon EdTalk, eftermiddagen den 9 september kl 14.00-15.30, har Skolon bjudit in ett flertal ledande och välkända läromedelsleverantörer för att ge  inspiration kring hur man kan stärka SO-undervisningen med hjälp av olika digitala skolverktyg och lärresurser. Till eventet hör även en digital goodiebag, så att du som tittare får möjlighet att även på egen hand testa det som visas i webinaret. Både anmälan till webinaret och goodiebagen är helt kostnadsfria.

Yrkeskampen - kunskapstävling för åk 8

Planerar din årskurs 8 ett besök på Yrkes-SM 2022 i Växjö? Passa på att även vara med och tävla i Yrkeskampen. Läs mer på www.yrkeskampen.se

Sista anmälningsdag för deltagande i Yrkeskampen är den 15 september 2021.