Vi hoppas att ni har fått en bra början på höstterminen! I månadens nyhetsbrev kan du läsa om Make IT Happen, nyheter i glosboken.se, appar för Matteportal och Svenskaportal och höstens digitala skaparkväll den 14 oktober.

Nytt i våra länslicenser

Nu kan du välja om du vill jobba med länslicenserna MattePortal och SvenskaPortal med app eller via webbsida. De nya apparna finns att ladda ner gratis på Apples AppStore.

 

Nytt i verktyget Cartoonist i Creaza är att du kan animera alla karaktärer, rekvisitor, texter, figurer och egna mediefiler. Här är en enkel manual.

 

Nya Glosboken har släppts! Det går självklart fortfarande att använda samma inloggning som tidigare. Alla kurser och övningar kommer finnas kvar. Massor av nyheter och ett nytt arbetsflöde, så se till att gå igenom guiderna med information om hur allt fungerar.

Nytt i Skolplus: Öva stavning i nya utskriftshäftet ”O eller å?”. Häftet ingår i Svenskaplus där det nu finns 15 olika häften för att öva stavning, meningsbyggnad, ordklasser, rimord m.m. Författare är Mia Hallenbring, speciallärare i läs-, skriv- och språkutveckling. Läs mer om länslicenserna på vår hemsida.

Make IT Happen

I måndags kväll samlades pedagoger från hela länet för att programmera tillsammans med Alfred från Tekniska muséet. Pedagogerna skapade darrtest, laborerade med Strawbees och servomotorer som styrdes av Micro:bits. Kvällen var en del av det tvååriga projektet Make IT Happen, som nu går in i sin slutfas då det är sista terminen för projektet. I dagsläget har ungefär 400 pedagoger och minst lika många elever fortbildats i Make IT Happen.

Save the date!

Måndagen den 14 oktober kl 16-19 bjuder vi in till en digital skaparkväll hos oss på Nygatan 20. Testa vår 3D-skrivare, skapa digitala berättelser, testa vinylskäraren Cameo, gör en podcast, programmera och mycket annat. Mer info kommer!

Temablad

Nu finns nya temabladen Hösten och Allhelgona och Halloween. Temabladen finns samlade på vår hemsida.

Digitala kompetensdagen29 oktober, 2019
Den stora dagen är här.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Gräns
Svensk spelfilm. Tina är tulltjänstman med en särbegåvning när det gäller att peka ut smugglare. Men när den mystiske Vore kliver av färjan tvekar hon. Han döljer något men hon kan inte sätta fingret på vad. Filmen är baserad på John Ajvide Lindqvists novell och passar t ex för teman som identitet, utanförskap, vänskap, kärlek och etiska ställningstaganden, HBTQ och filmanalys.

Gräns

Mi Mundial - Hemmalaget
Spelfilm från Uruguay. För att förverkliga sina drömmar och hjälpa familjen ur fattigdom tar 13-årige Tito chansen när han värvas till ett av de bästa ungdomslagen. Berättelsen har verklighetsbakgrund och handlar om tuffa villkor. Talet är spanska med spansk eller svensk undertext.

Mi Mundial - Hemmalaget

Anotes ark - ett land på väg att försvinna
Dokumentär. Stilla havsnationen Kiribati står inför hotet att försvinna ner i havet pga klimatförändringar. Vi följer presidenten Anote Tongs kamp för att skydda sitt folk och landets 4000 år gamla kultur. Och vi får träffa Sermary, en ung sexbarnsmamma på Kiribati.

Anotes ark

Amazonas - Hållbar utveckling
Dokumentär. Det finns en konflikt mellan behovet att bevara regnskogen för jordens ekosystem och skogen som resurs för inkomster. Filmen undersöker olika projekt som försöker bevara regnskogen på ett hållbart sätt.

Amazonas - Hållbar utveckling

Amazonas - Hot och utmaningar
Dokumentär. Vi träffar Héctor Vargas som visar och berättar hur hemmiljön i regnskogen förändrats av industri och exploatering. Han berättar om regnskogens betydelse för jordens ekosystem och vilken fantastisk resurs den är för oss människor på många olika sätt!

Amazonas - Hot och utmaningar

Aralsjön - en film om miljöpåverkan
Dokumentär. En gång var Aralsjön världens fjärde största sjö. Nu är det mesta öken, vad hände och varför finns knappt några spår kvar idag? Det handlar bl a om bevattningskanaler, lokala klimatförändringar, sovjettidens giftiga experiment och förstörda ekosystem. Ett skrämmande exempel vad som händer när man inte tillämpar hållbar utveckling.

Aralsjön

Granskande myndigheter
Vad gör våra olika myndigheter och hur går det till? Vi gör en rundtur till Riksrevisionen, Säkerhetspolisen, Datainspektionen, Diskrimineringsombudsmannen och Skolinspektionen och frågar vad de gör!Vilka är våra rättigheter och skyldigheter som medborgare i samhället? Vilka gäller för unga människor? Experten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren intervjuas om mänskliga rättigheter i allmänhet, vilka demokratiska rättigheter vi har i Sverige och var gränsen går mellan yttrandefrihet och diskriminering.

Granskande myndigheter

Stig Wennerström - Spion i kallt krig
Första förhöret med Överste Stig Wennerström. Till en början förnekar han alla anklagelser om spioneri och hävdar att han varit en länk mellan supermakterna och verkat för freden. Samtidigt genomsöks hemmet och arbetsplatsen.

Stig Wennerström

Fler nyheter
I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial. De här serierna är nya: Tidsakuten, Bara vanligt vatten, Vi förklarar!, Sittstrejken och Holly Hobbie.