Webbkonferens 27/10

Den digitala kompetensdagen sänds i år via webben. Den inleds kl 8.30 och avslutas kl 16. Mellan varje föreläsning kommer det att vara aktiviteter i vår webbstudio där föreläsningar diskuteras och frågor besvaras. Under dagen har du möjlighet att interagera med föreläsare, utställare och andra besökare.

Några av dagens föreläsare

Elza Dunkels
Jack Werner
Katarina Graffman

 

 

Fler webbinarier

Nu har vi fyllt på höstens webbinarier med ”Educational escape room”. Du är välkommen att anmäla dig till den 22/9 eller 21/10 kl 15-16.  Under webbinariet visar vi hur du kan skapa ett Escape room i Google Formulär för att utmana dina elever till att lösa olika uppdrag.

Här kan du anmäla dig Escape room samt övriga webbinarier som vi erbjuder i höst:

Anmälan webbinarier

Varmt välkommen med din anmälan! ?

Nytt i våra länslicenser

Studi.se
I sommar kom nya filmer i Biologi, Geografi, Matematik och Svenska. Filmerna i Studi är korta med val av tal och text på svenska, dari, finska, spanska, tigrinska, arabiska, engelska, somaliska, thailändska och tyska och hastigheten kan justeras. Till filmerna finns en quiz i 3 nivåer!
Läs mer om Studi.se 

Skolplus
I Skolplus finns 2 nya utskriftshäften för att träna uppställning i multiplikation och kort division. Skriv ut hela häften eller delar av det. Det nya materialet ingår i Matte+ för att träna grundläggande matematik och finns i lärarmaterialet under Matematik utskriftsmaterial.
Läs mer om Skolplus

Kikora
För andra året i rad vann Söraby skola Kikoras mattemaraton! Eleverna på Söraby skola löste 153 700 uppgifter och det gick också bra för eleverna på Sandsbro skola där 33% av skolans elever slutförde minst ett maraton! I hela landet deltog över 8000 elever, slutförde nästan 2000 maraton och löste 3 359 707 uppgifter!
Läs mer om Kikora

 

Matte- och Svenskaportal
I sommar kom nya Avatarer i Matteportal och Svenskaportal. Matteportal.se är färdighetsträning som följer läroplanen för årskurs 1-6 och gör matematikundervisningen roligare! Svenskaportal.se följer läroplanen för årskurs 1-3. Du behöver bara ett konto för att jobba med båda! Läs mer om Matteportal och Svenskaportal

Teknik och rörelse i skolan

Vårt koncept Go for IT innebär att vi kommer till er idrottshall där vi sätter upp teknik (t ex HopSpots och pratplattor) som stimulerar till rörelse på ett lustfyllt sätt.

Intresserad? Kontakta anna.prissberg@kronoberg.se för upplägg och prisförslag.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Flykten från DDR - Balloon
Tysk spelfilm. Berättelsen är baserad på en sann historia 1978 vid gränsen mellan Öst- och Västtyskland. Av olika skäl bestämmer sig två familjer för att fly över gränsen och bygger i största hemlighet en varmluftsballong! Första försöket misslyckas och nu är den östtyska underrättelsetjänsten Stasi förvarnad. Filmen har handledning från Svenska Filminstitutet. Den passar också bra för filmkunskap eftersom den är speciellt filmad och klippt.

Flykten från DDR – Balloon

 

Så fungerar operativsystem
Vad är det som får datorns hårdvara och mjukvara att fungera tillsammans och hur vet den hur den ska kommunicera med din nya skrivare? Vad är ett virtuellt minne och hur kan datorn köra flera program samtidigt? Fler begrepp som förklaras är CPU, RAM-minne, sekundärminne och hårdvara.

Så fungerar operativsystem

 

 

Våra kontinenter, världsdelar och världshav
Vad är skillnaden mellan en kontinent och en världsdel och vad räknas som ett världshav? Vi går igenom kontinenterna, världsdelarna och världshaven, lär oss var de ligger och vad som skiljer dem åt. Vi går igenom begrepp som glaciär, Pangea och ocean. Och vi får veta hur bergskedjor bildas!

Våra kontinenter, världsdelar och världshav

 

 

Australien
Australien är världens minsta kontinent och ett av jordens största länder! Vi lär oss mer om landets historia, varför det blev en brittisk koloni och hur det påverkade ursprungsbefolkningen aboriginerna. Hur är klimatet och vilka växter och djur lever där? Till sist tittar vi på några landmärken som Australien är känt för!

Australien

 

 

Första världskriget
Första världskriget var ett fruktansvärt krig som drabbade hela världen. Ett krig de flesta trodde skulle vara över på ett par veckor, men som varade i fyra år. Vi går igenom händelserna under kriget, undersöker vad som utlöste det och vilka orsaker som låg bakom.

Första världskriget

 

 

 

Mumbai: Urbanisering i en megastad
Mumbais befolkning växer med en person per minut! I megastaden finns stora kontraster, egenbyggda skjul bredvid lyxlägenheter. Filmen förklarar vad en megastad är och vilka konsekvenser urbaniseringen får. Den andra delen heter Mumbai: Utmaningar i en megastad

Mumbai: Urbanisering i en megastad

 

 

 

Människokroppen: Skelett och muskler
De håller oss uppe och hjälper oss att röra kroppen – vi utforskar skelettet och musklerna! Vi undersöker olika skelettben och begrepp som glatt muskulatur, sadelled och benhinna. Till sist går vi igenom hur vi kan hålla våra ben och muskler friska!

Människokroppen: Skelett och muskler

 

 

 

Geologi: Mineral
Geologi är läran om jorden och dess yta. Vi lär oss om mineral som är en viktig byggsten för vår planet. Mineral finns i bergarter, i jordskorpan och i den lösa jorden. Många viktiga grundämnen är mineral till exempel kol. Vad är mineral, hur bildas det och grupperas? Fler begrepp är kristallformer, streck och silikater.

Geologi: Mineral

 

 

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. Under Om serien finns målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Familjen Knyckertz och gulddiamanten är en spännande värdegrundsserie om en helt vanlig ovanlig familj! Den bygger på en bok med samma kapitelindelning. De rättslösa är en serie som utgår från Barnkonventionen. Nu finns den också på arabiska, serbiska, spanska och teckenspråkstolkad. Värdegrundsserien Vara vänner har fått sin andra säsong. Välj en färg är en lekfull dusch i svenska som andraspråk för årskurs F-3 och Le och lär är en humoristisk teckenspråksserie med korta filmer för alla!

Maker Tour – Mot nya höjder

Nu startar en ny termin med Maker tour – Mot nya höjder! Under hösten fortsätter vi med temat skogen under samlingsnamnet Make IT Wild. Redan nu kan du och din klass utmanas i terminens första utmaning ”Skogen är mer än träd”. Här får ni bland annat experimentera med smarta mönster, skapa kaosmönster och lösa binas bostadsbrist! Utmaningen handlar om ekologi, hållbarhet och biologisk mångfald. Och du, kom ihåg att boka maker-bussen! Nu har vi släppt nya tider för höstterminen där du och din klass får besök av våra duktiga IT-pedagoger som undervisar i spännande teknik och programmering. En ytterligare bonus under hösten är att alla Maker tour – Mot nya höjder-klasser får möjlighet att besöka den mikroskopiska världen Microscultpure – en unik, hisnande utställning med insektsporträtt i gigantiskt format. Som vanligt är det är helt kostnadsfritt att vara med. All information hittar du på kronoberg.motnyahojder.com!

 

Aktuellt

Nytt om utbildningsklipp
Nu finns nya utbildningsklipp från Eduklips och Filmnavet i Mediekatalogen, sammanlagt  715 st korta faktafilmer. Klippen från Eduklips har lärarhandledning och Klippkoll med uppgifter för eleven och en Quiz. Fyra klipp har Minilektioner med inspiration från Grey Of The Day: Snippan och Snoppen, Fossil – ledtrådar till livets utveckling, Svenska djur: Igelkotten och Svenska djur: Gråsälen. Eduklips Utbildningsklipp är för målgruppen grundskolan och gymnasiet, Filmnavets Kunskapsklipp mestadels för åk F-6.

Quiz och Kahoot! till nya filmer
10 st filmer har fått en Quiz och Kahoot i lärarhandledningen. Det är de nya filmerna från Kunskapsmedia och Solfilm media som ingår i vår filmdistributör Kunskapsmedia group. Roligt och spännande att vi får mer material att jobba med!

Big Bang i ny version
Det är många som använder filmen Big Bang – Hur jorden och livet skapades som producerades 2004. Nu finns en ny version med bättre ljud och bild och uppdaterat innehåll. Forskare har ändrat teorin om att Big Bang var en explosion till en kraftfull expansion och att universum fortsätter utvidga sig! 

Vår digitala planet
Vår digitala planet är URs nya stora serie om digitaliseringen i nutid och framtid, med tre faktadokumentärer och sju kortare fokusdelar som kan användas separat. Under Om serien beskriver UR hur man tänker kring användning och målgrupp. Dokumentärer: Livet med skärmarna, Ser du Storebror? och Demokratins nya spelplan. Fokusdelar: Diskriminerande algoritmer, Nättroll och näthat, Influencers, Nätporr, Nätmobbning, DeepFakes och Cambridge Analytica-skandalen. Det finns lärarhandledning och  Anders Hansen finns med och berättar hur vi fungerar som biologiska varelser.