Hej!

I oktobers nyhetsbrev kan du läsa om gamification i Kikora, spännande fysiska workshops på Digitala kompetensdagen, nya teman i Creaza, kommande webinarier, tips i Binogi, se inspelningen av webinariet som Skolon och AV-Media gjorde gemensamt mm. Vi hoppas att du får en riktigt mysig höst! 

Kikora

Vill du få en introduktion i länslicensen Kikora? Titta in på något av Kikoras  kommande webinarier (6/10, 20/10).

 

En nyhet i Kikora är att de precis har lanserat Poäng-system för elever. Det går ut på att elever får poäng när de slutför uppgifter, kapitel och läxor. Poängen ger sen olika märken som belöning för att man gjort en god insats. Lite gamefication med syfte att bidra till mer motivation i programmet. Se film om nyheten!

Länslicensen Muzzy

Använd läromedlet Muzzy för språkinlärning i bl a engelska, tyska, spanska och franska! Muzzy består av filmer, digitala övningar, lärarhandledning och utskriftsmaterial.

Du når Muzzy via Skolon, alternativt via Mediekatalogen om din kommun inte använder Skolon.

Läs mer om Muzzy här!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Digitala kompetensdagen 2/11

Den digitala kompetensdagen 2/11 erbjuder inte bara föreläsningar! Du kan även delta i fysiska workshops och besöka det digitala utställartorget. Varför inte anmäla dig till en workshop där du t ex får prova på Virtual Reality på ett 360-graders rullande golv, programmera eller få veta mer om Internet of Things? Våra workshops har begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Våra utställare erbjuder kortare föreläsningar och de finns tillgängliga för frågor. Till anmälan

Nytt i våra länslicenser

Creaza har fått ett nytt tema för naturkunskapen som passar alla åldrar. I verktyget Cartoonist finns två nya teman: Min identitet och Insekter och småkryp, som många önskat! Använd tillsammans med andra teman eller kombinera med eget material! Verktyget Mindomo har fått ett mer intuitivt och användarvänligt utseende och Uppgiftsbanken har fyllts på med aktuella händelser!

Läs mer om Creaza

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommande webinarier

Datalogiskt tänkande i förskolan

En kort introduktion om datalogiskt tänkande som ett första steg till att programmera och tips om övningar hur man kan påbörja arbetet i förskolan.

Måndag den 11 oktober kl 14-15 eller kl 17-18. Länk för deltagande

Widigit Online

I Widgit Online får du tillgång till olika sätt att jobba med symbolstöd;

• Skapa rutnät - Skapa bildstöd enkelt genom att utgå ifrån en mall
• Skapa dokument - Skriv dokument med symbolstöd.

Tisdagen den 19 oktober eller onsdagen den 24 november kl 14-16. Till anmälan

Aktuellt

Äntligen och stort tack för din hjälp!
Från och med 1 oktober återgår vi till den normala rutinen för teknikrundan. När AV-Bilen kommer hämtas och lämnas tekniken på skolans expedition eller i lärarrummet. Stort tack för hjälpen under covid-anpassningen!

Eduklips
Nu finns nya utbildningsklipp från Eduklips i Mediekatalogen! Under Arbetsmaterial finns handledning, manus och minilektion för pedagogen. I Klippkoll finns uppgifter och en interaktiv quiz för dina elever. Sammanlagt finns 389 st.

Låna teknik
Du vet väl om att du kan låna teknik via Mediekatalogen? Just nu finns 34 st artiklar att låna i 2 veckor. Beställ till tisdag, så kommer AV-Bilen med dina saker! Vi kör teknikrundan alla tisdagar utom när det är lov i skolan. Teknikutlåningen finns under menyvalet Boka i Mediekatalogen, du kan beställa fram till torsdag kl 15. Det här är Robotlåda för F-3!

Nya temaförslag
När du loggar in i Mediekatalogen finns förslag till Internationella flickdagen 11 oktober, FN-dagen 24 oktober, Allhelgona och Halloween.

Tips från länslicensen Binogi.se
I Binogi finns också aktuella filmer och lektioner, t ex FN och mänskliga rättigheter, Barns rättigheter, Halloween och Alla helgons dag. Ämnesfilmerna är korta med många språkval.

Du kan ändra uppspelningshastigheten, få förklaringar till aktuella begrepp och använda en quiz i tre olika svårighetsnivåer. Läs mer om Binogi

Inspelning webinar Skolon & AV-Media

Under det gemensamma webinariet som Skolon och AV-Media höll i den 23 september visades hur du enkelt kommer åt länslicenserna via Skolon och vilka fördelar som den digitala samlingsplatsen Skolon har.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Klimaträttvisa - kampen för en framtid
Dokumentär. Greta Thunbergs globala klimatrörelse består till stor del av unga människor som skakat världen med civil olydnad, strejker och demonstrationer. Vi möter några av de mest framträdande: Luisa Neubauer, Felix Finkbeiner, Jason Hickel och Nobels Fredspristagare Muhammad Yunus. De berättar om motiv och insikter. Greta Thunberg finns också med i en stor del av filmen.

Klimaträttvisa - kampen för en framtid

 

 

 

 

Vad händer i ögat när du ser?
Utbildningsklipp. Hur går det till när ljus tar sig in i ögat och hur ser ögat ut inuti? Vi får veta vad pupill, näthinna, synceller (tappar och stavar), synnerven, ögonglob och iris är. Hur gör ögat för att skydda sina ömtåliga delar?

Vad händer i ögat när du ser?

 

 

 

 

 

Vi lär oss om: Tekniska lösningar – Enkla maskiner
En skruv, en ramp och en kapsylöppnare är exempel på enkla maskiner inom fysik och teknik. Filmen går igenom sex enkla maskiner: Hävstången, lutande planet, kilen, skruven, hjulet och taljan. Vi lär oss om krafterna bakom och får exempel på hur de hjälper oss!

Vi lär oss om: Tekniska lösningar – Enkla maskiner

 

 

 

 

Vi lär oss om: Att mäta
Vi mäter saker hemma, i skolan och på jobbet utan att tänka på det! Det finns många verktyg som hjälper oss mäta så exakt som möjligt. Vi lär oss hur vi mäter längd, massa, volym och temperatur och går igenom instrument som linjal, decilitermått, våg och termometer. Vi lär oss olika måttenheter som gram, deciliter och meter. Hur räknar vi ut volymen av ett mjölkpaket och hur använder vi en mätcylinder?

Vi lär oss om: Att mäta

 

 

 

 

Ökenförvandling
Vi reser till marockanska Sahara för att ta reda på utmaningar och möjligheter i den heta öknen! Varför växer ökenturismen, hur får man öknen att grönska och hur tar man tillvara den enorma energin från solen? Vi besöker filmstudior och får se världens längsta transportband i en dagbrottsgruva för fosfatmalm!

Ökenförvandling – från problem till ökenturism och solkraftverk

 

 

 

 

Ökenspridning
När torra områdens ekosystem bryts ned kallas det ökenspridning eller markförstöring. Vilka är orsakerna och hur kan det förebyggas? Hur påverkas våra torraste ekosystem av försaltning, överbetning och befolkningstryck? Och kan ett hållbart jordbruk hjälpa till att förebygga ökenspridning?

Ökenspridning – från befolkningstryck och klimatförändringar till hållbart jordbruk

 

 

 

 

Fattiga och rika länder – om välstånd och fattigdom i världen
Världen kan kännas orättvis eftersom människor har olika möjligheter, beroende på vilket land vi bor i. Hur har det blivit så och hur vet vi om ett land är rikt eller inte? Vi lär oss begrepp som BNP, kolonialism och bistånd. Varför finns det fattiga länder och hur kan fler länder ta sig ur fattigdomen?

Fattiga och rika länder – om välstånd och fattigdom i världen

 

 

 

 

Nationella minoriteter i Sverige
De nationella minoriteterna i Sverige är samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. Filmen tar upp lite om varje minoritets historia samt särställning och rättigheter idag. Vi får också en sammanfattning över våra nationella minoritetsspråk som är finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Här får vi lära oss om finska krigsbarn, vad sápmi är och att vi fått ord som "tjej" från romani!

Nationella minoriteter i Sverige

 

 

 

 

Boka Makerbussen och besök Vetenskapshuset

Makerbussen rullar fortfarande – digitalt! Kom ihåg att boka ett häftigt Makerbussbesök till din klass. Eleverna får designa delar till sin automata (som ni får experimentera med i terminens första utmaning!) med hjälp av 3d-programmet tinkercad. Delarna kommer sedan att skäras ut i trä med hjälp av vår laserskärare. Supercoolt! Och du, du missar väl inte att besöka Vetenskapshuset? Ta del av den spännande energiutställningen och utforska digital teknik. Helt kostnadsfritt och vi bjuder på bussen! Allt du behöver veta hittar du på motnyahojder.com.

Skolon EdTalk - individanpassad undervisning

Skolon

På Skolon EdTalk, onsdagen den 6 oktober kl 14-15.30, har  Skolon bjudit in ett flertal inspirerande föreläsare, bl a Idor Svensson. Föreläsarna kommer att lyfta hur man med hjälp av digitala verktyg får möjlighet att erbjuda en likvärdig och individanpassad undervisning, med fokus på området stöd för att läsa och skriva, samt språkutveckling.

Anmälan till webinaret är kostnadsfri.