Hej! I månadens nyhetsbrev kan du läsa om höstens digitala skaparkväll, Digitala kompetensdagen, Studi.se och annat som är på gång hos oss på AV-Media.

Välkommen på Skaparkväll!

Välkomna till en digital skaparkväll den 14 oktober med oss på AV-Media Region Kronoberg och Maker Tour Mot nya höjder! Vi bjuder in till en kväll där du får möjlighet att utveckla din kreativa sida. Kvällen kommer att lyfta din undervisning till nya höjder.

Skapa 3D-modeller för utskrift på 3D-skrivare, använd skärmaskinen Cameo för att designa tryck, arbeta med podcast i Creaza, möt roboten Edison eller bygg ett rymdmonster med Strawbees.

Mer info

Anmälan

Digitala kompetensdagen29 oktober, 2019
Den stora dagen är här.

Nu närmar sig digdag19!

Läs mer om programmet och boka in dig på den digitala kompetensdagen den 29 oktober. Välkomna!

Över en miljon quiz!

Visste du att eleverna i Kronobergs län besvarade 1 164 398 quiz under våren 2019 på Studi.se? Våra elever hade även 108 065 filmvisningar under vårterminen. Visst är det imponerande?

Studi.se är ett roligt, animerat och flerspråkigt lektionsmaterial skapat av ämnesexperter och pedagoger.

Mer information om Studi

Nytt i våra länslicenser

Nu kan dina elever öva glosor på engelska, finska, spanska, tyska och franska i Skolplus. Det finns färdiga listor med ord i olika kategorier och orden övas på olika sätt. Du kan lägga upp egna glosor på lärarkontot.

 

Nytt i Skolplus är också mängdträning inom matematik – en serie enkla arbetsblad för utskrift. Nivåindelningen följer rubrikerna i Matteraketen, ett tips är att använda arbetsbladen som komplement till de digitala övningarna! Materialet kommer fyllas på vartefter. Se alla länslicenser på vår hemsida.

Ny teknik att låna

Nu finns Makey Makey i 2-pack. Makey Makey är ett spännande laborationsmaterial för att bl a undersöka den slutna strömkretsen på ett annorlunda sätt. I Mediekatalogen kan du beställa Makey Makey i 2-pack eller 5-pack.
Taktila brickor: Blue-Bot Tactile Reader är ett alternativt sätt att programmera en Blue-Bot. Placera individuella brickor i rad för att bygga upp en sekvens av instruktioner, tryck GO och se Blue-Bot genomföra programmet. Kontakt mellan de båda enheterna sker via Bluetooth.

Till teknikutlåningen

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Astrid Lindgren
Ett författarporträtt om vår kanske mest folkkära barnboksförfattare! Här berättas om Astrids barndom och författarskap och hur Pippi Långstrump kom till. Och vi får höra henne läsa stycken ur sina berättelser! I serien finns också författarna Thorbjörn Egner och Tove Jansson.

Våra nordiska sagoberättare: Astrid Lindgren

Det lilla Världslöftet
Åtta principer om hur man tar hand om varandra och vår planet. De animerade figurerna Jorden och Rosie sjunger och berättar på ett enkelt och roligt sätt!

Det lilla Världslöftet

Svenska rovfåglar och ugglor
Vi lär oss egenskaper, utseende och jaktmetoder. Vi tittar in i fåglarnas bon och ser hur ungarna har det! Vad finns det för hot och vad gör vi för att skydda och hjälpa? Vad betyder ryttla och mantla och vad är en tomialtand?

Svenska rovfåglar och ugglor

Vikingarnas tid
Vi tar reda på vem som kunde kalla sig viking och hur det kom sig att skandinaver blev vikingar. Vi lär oss om vikingatåg, asatron och hur kristendomen medverkade till att stoppa vikingarnas framfart. Till sist följer vi spåren efter vikingatiden idag!

Vikingarnas tid

Evolutionen och Darwin
Sista delen i serien Livets utveckling. Vem var Charles Darwin och varför är han viktig för förståelsen av livets utveckling? Varför är begrepp som population, konkurrens och adaption viktiga för utvecklingen och överlevnaden för den levande organismen?

Livets utveckling: Evolutionen och Darwin

Bibelhistorier: Jesus liv
Ny del i serien Bibelhistorier. Vi får följa Jesus liv från födelsen i stallet i Betlehem, genom mirakel och predikningar till korsfästelsen och återuppståndelsen.

Bibelhistorier: Jesus liv

Ortodoxa kyrkor
Ny del i serien Kristendomens inriktningar. Vi tittar närmare på viktiga kännetecken hos ortodoxa kyrkor. Vi får till exempel veta vilka ritualer och regler som gäller för ortodoxt kristna.

Kristendomens inriktningar: Ortodoxa kyrkor

De stora grekiska myterna
De grekiska myterna har skapats för att förklara existentiella frågor, naturens skiftningar och andra fenomen som omger oss människor. Nu finns fyra nya delar i serien: Medea - den besinningslösa, Oidipus - den ödesbestämde, Antigone - den modiga samt Tartaros - de fördömda.

De stora grekiska myterna

Fler nyheter
I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial. Nytt är t ex serien Byggnaderna som förändrade staden och Gordon & Penny Sing-along. För pedagogen finns nya delar av Lärlabbet, Lektionstips på minuten och radioserien Ring lärarcoachen.

Lärarhandledning och elevuppgifter till Utbildningsklippen

Nu är det premiär för lärarhandledning och elevuppgifter från Eduklips. Det finns handledning och klippkoll för 17 st utbildningsklipp! Lärarhandledningen ger pedagogiska tips och exempel och Klippkoll är material till eleverna. Materialen finns under dokument och länkar. I Klippkoll finns t ex Vad betyder orden? Vad har du lärt dig? Undersök och en Quiz. Här är en enkel beskrivning vad utbildningsklipp är och hur du söker klippen i Mediekatalogen.
Exempel: Klipp om Barnkonventionen

24 oktober FN-Dagen

Nu är det dags att fira FN-dagen och nästa år blir Barnkonventionen lag i Sverige! På Unicefs webbsida finns beskrivet vad Barnkonventionen är. I temabladet FN finns förslag länkade till Mediekatalogen. Här finns bl a två nya utbildningsklipp och den efterlängtade nya versionen av Om hela världen var en by! Temabladen finns samlade på vår hemsida.