Ny bil på vägarna!

AV-Medias bilDu vet väl om att vi levererar teknik till dig och din arbetsplats?

Håll utkik efter vår nya vita bil som levererar teknik till alla förskolor och skolor.

Läs mer om teknikutlåningen 

Digitala kompetensdagen 27/10

Den digitala kompetensdagen sänds i år via webben. Dagen är ett samarrangemang mellan AV-Media Region Kronoberg och Linnéuniversitetet.
Under webbkonferensen deltar du i föreläsningar, diskussioner och besöker utställare via länkar som skickas ut till dig. Du anmäler dig till Skolspåret eller Förskolespåret. Kostnad: 250 kr för alla pedagoger från Kronobergs län.

Educational escape room

Det finns ett tillfälle kvar då du kan delta på webbutbildning om Escape room. Anmäl dig till den 21/10 kl 15-16.  Under webbinariet visar vi hur du kan skapa ett Escape room i Google Formulär för att utmana dina elever till att lösa olika uppdrag.

Här kan du anmäla dig till Escape room samt övriga webbinarier som vi erbjuder i höst:

Anmälan webbinarier

Nytt i våra länslicenser

Skolplus fått en Svenskaraket! I den finns många olika övningar för åk 1-6 t ex träna stavning, alfabetisk ordning, meningsbyggnad, skiljetecken, ordklasser och grammatik. Precis som i Matteraketen och Glosor kan du ge dina elever uppdrag och läxor och se resultaten från din lärarsida. Läs mer om Skolplus

Glosboken har fått nya funktionen diktamensläge med talsyntes med många språkval. Glosboken tränar glosor och begrepp med spel, övningslägen och utskriftsfunktioner. Inställningarna gör att Glosboken passar alla oavsett ålder, språk, speciella behov eller kursmaterial! På vår hemsida finns mer beskrivning och en manual för nya funktionen.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Stora galaxer äter stjärnor
I en galax långt långt borta bland rymdsälar, skuggmonster och järnvägskaniner bor Rabbit, Lövet, Bärri & Lill-Tuffe. Tillsammans ger de sig iväg på jakt efter sina egna stjärnor i rymden! Men för att klara alla faror måste de hjälpas åt! En spännande, fint animerad kortfilm som t ex passar för att jobba med värdegrundsfrågor, samarbete, vänskap och empati.

Stora galaxer äter stjärnor

 

 

 

Arne Alligator
Sjung karaoke, dansa loss och följ med ut på äventyr med Arne Alligator och Djungeltrumman! 2018 hade det glada finlandssvenska gänget haft 23 miljoner tittare på YouTube varav 70% från Sverige. Filmen har karaoketext, sångtexter och noter.

Arne Alligator

 

 

 

 

Fakta om - Havet
Naturfilmaren Sune Helénius berättar om havens ursprung, vattnets kemi och fysik och de biologiska processerna som sker i och kring saltvatten. Han berättar om hur viktiga havens ekosystem är och att haven är förutsättningen för liv sedan vattnets begynnelse för ca. 3,8 miljarder år sedan! Den andra delen heter Fakta om - Insjön

Fakta om - Havet

 

 

 

Den dunkla skogen - Natten
Hur ser det ut i skogen när det är mörkt och vad gör växterna och djuren då? Naturfilmaren Sune Helénius berättar att träden passar på att växa, varför björkens kvistar slokar och om paddan och vårtbitaren. I filmen förklaras olika begrepp som fotosyntes, cellandning och hur trädens dygnsrytm ser ut.

Den dunkla skogen - Natten

 

 

 

 

Fullständig förvandling - Fjärilen
Utbildningsklipp. Alla insekter som genomgår fullständig förvandling har olika utvecklingsstadier, fjärilens är ägg, larv, puppa och fjäril. Vi ser hur det går till från ägg till vacker fjäril! Begrepp som förklaras är bl a ömsning och metamorfos.

Fullständig förvandling - Fjärilen

 

 

 

 

Pandemier
Utbildningsklipp. Ordet pandemi kommer från grekiskan och betyder hela folket. Nu lever vi med covid-19 men tidigare fanns digerdöden, spanska sjukan, asiaten, Hongkong-influensan och svininfluensan. Vad betyder infodemier och varför är det så viktigt med trovärdiga källor? I Klippkoll för eleven finns uppgifter, quiz och Kahoot.

Pandemier

 

 

 

Framtidens byggnader: Hållbar konstruktionsteknik
Utbildningsklipp. FNs globala mål nr 11 är hållbara städer och samhällen. Det vi bygger ska uppnå miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Här förklaras vad hållbar konstruktionsteknik är och ges exempel på viktiga faktorer som teknikval, materialval, planering och förbrukning. I Klippkoll för eleven finns uppgifter och quiz.

Framtidens byggnader: Hållbar konstruktionsteknik

 

 

 

Framtidens byggnader: Burj Khalifa
Utbildningsklipp. Hur bygger man hållbara konstruktioner som både ser till dagens behov och kommande generationer? Vi tittar på konstruktionen för en av världens högsta och mest innovativa byggnader, Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten! I Klippkoll för eleven finns uppgifter och quiz.

Framtidens byggnader: Burj Khalifa

 

 

 

 

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Flera av URs nya program handlar om att skriva, t ex Skrivjouren och Skrivglappet. För pedagogen finns serien Lärlabbet: Lärlabbet : Att skriva i matematik, Lärlabbet : Att skriva i NO, Lärlabbet : Att skriva i SO, Lärlabbet : Att skriva i estetiska ämnen och Lärlabbet : Att lära lågstadieelever att skriva.

Maker Tour - Mot nya höjder

Du vet väl att du kan anmäla dig till Maker tour – Mot nya höjder när som helst under terminen? Det är med andra ord aldrig för sent att sätta igång med våra utmaningar.

Glöm inte heller att boka Makerbussen som får nytt spännande innehåll varje termin. Boka bussen här

Sist (men absolut inte minst) – det finns fortfarande några platser kvar till utställningen Microsculpture. Här får du och dina elever möjlighet att se små insekter i gigantiskt format och uppleva deras oväntade skönhet och invecklade anpassningar – det som kallas Microsculpture. Boka utställningen här

Aktuellt

24 oktober är det FN-Dagen
På Unicefs webbsida finns en beskrivning av Barnkonventionen. Filmer som utgår från Barnkonventionen är t ex serien Barnkonventionen, Evas Superkoll - Barnkonventionen, Safiyahs resa och utbildningsklippet Barnkonventionen - om barns rättigheter som också har en Quiz! Fler filmer om FN är t ex Om världen bestod av 100 personer, FN - för fred i världen, De globala målen - för hållbar utveckling och utbildningsklippet FN - Förenta Nationerna. Om dina elever är flerspråkiga finns 3 filmer med språkval och Quiz i länslicensen Studi.se.

Allhelgona och Halloween
Vi närmar oss Allhelgona och Halloween. I länslicensen Studi.se finns filmen Halloween och Alla helgons dag, med många språkval och en Quiz. Förslag från Mediekatalogen är t ex Våra högtider - Allhelgona, Våra högtider - Halloween och Halloween - Legenden om Jack O´Lantern i svensk och engelsk version.

Hösttema
Dags att jobba med hösttema! Här är förslag: Vinterfåglar som övervintrar i Sverige - Stannfåglar, Den färgrika skogen - Hösten och året, Svensk folktro - Hösten och utbildningsklippen Våra årstider: Höst, Svenska högtider - Höst och Vad händer med löven på hösten? I elevmaterialet Klippkoll finns en Quiz och en Kahoot! URs serier Skrutt samlar höst och Amanda längtar finns på flera språk.