Hej!

Vi arbetar för fullt med den Digitala kompetensdagen som går av stapeln på tisdag nästa vecka. Du kan fortfarande anmäla dig för att delta i den digitala delen, det är endast workshopanmälan som är stängd. Nedan kan du läsa om hur stolta vi är över Åke som får mottaga Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021. Du kan dessutom läsa om nyheter i våra länslicenser, webinarier och om nya utmaningar i Maker Tour - Mot Nya Höjder. Vi hoppas vi får se dig på tisdag!

Guldäpplets Jubileumsutmärkelse

I år firar Guldäpplet 20 år och då delar juryn ut Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021 till ett antal personer som haft stor direkt betydelse för att inspirera lärare. Efter en omfattande beredning, diskussioner och arbete med flera referensgrupper och omröstningar, har Guldäpplets jury beslutat att lyfta fram ett antal personer från åren 2002-2021 som kommer att tilldelas denna Jubileumsutmärkelse.

I kategorin "Regionala mediepedagogiska centra" med nomineringen Mottagare av Guldäpplets jubileumsutmärkelse 2021 som en av ledarna för större regionala mediacenter med stor betydelse för skolors och elevers tillgång till och pedagogisk användning av digitala medier hittar vi vår fantastiske kollega Åke Sjöberg. Vi är så stolta!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs mer här

Aktuellt

Världstoalettdagen 19 november
Dokumentären Mr Toilet - hållbar sanitet för alla! och Globala mål i sikte: Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla är förslag för att prata om världsfrågan om god sanitet för alla människor på jorden.

Barnkonventionens dag 20 november
Utbildningsklippet Barnkonventionen - om barns rättigheter, Evas Superkoll om Barnkonventionen och URs spännande serie De rättslösa med utgångspunkt i Barnkonventionen är förslag på material.

Första advent 28 november
I år är första advent redan i november! I Våra högtider - Advent berättas om betydelsen, vad som händer då, varifrån adventskalendern kommer och varför vi pyntar med adventsstjärnor och tänder ljus.

Nytt temaförslag
I Mediekatalogen finns en färdig samling med förslag till vintertema. Amanda längtar och Pinos vinter finns på flera språk. Pinos vinter finns också med syn- och teckenspråkstolkning. 

Film för förskolan
Barnen i förskolan har fått en egen temasamling i Mediekatalogen: Filmer för Förskolan!

Passa på!
Passa på att använda Trollvinter i Mumindalen, Mumintrollens farliga midsommar och God natt och sov gott - Babblarna som är ett temamaterial om avslappning. Licensrätten löper ut vid årsskiftet och går inte att förlänga.

Nytt i våra länslicenser

Creaza har fått två nya teman: Människokroppen och Djur. Tema Vetenskap har nytt material och likaså Halloween i verktyget Cartoonist. Om Creaza

Detta bildspel kräver JavaScript.

I Skolplus finns nya Memoryspel som pedagoger önskat! Löv och barr och Sädesslag finns i lärarmaterialet under Övrigt. Under matematik i lärarmaterialet finns nya Subtraktion. Om Skolplus

Binogi.se har fått nya filmer i fysik, kemi, biologi, geografi och historia: Vatten, is och ånga, Att mäta ljud, Användningen av ljud, Skäl till att utforska rymden, Mer om fasövergångar, HIV-epidemin, Organismsamhället, Fortplantning, Jordbruk runt om i världen, Spanska inbördeskriget samt Vikingatidens handelsplatser och städer. En av fördelarna är många valbara språk och undertexter! Mer om Binogi

Skolon EdTalk - att främja nyanländas språkutveckling med digitaliseringens hjälp

Skolon EdTalk, ett inspirationswebinar där Skolon lyfter hur digitaliseringen används som kraft i undervisningen. Denna gång med tema likvärdighet och att främja språkutveckling inom SFI och SVA. Häng med den 9 november kl 14.00-15.10!

Anmälan till webinaret är kostnadsfri.

Kommande webinarier

Widigit Online 24/11

I Widgit Online får du tillgång till olika sätt att jobba med symbolstöd;

• Skapa rutnät - Skapa bildstöd enkelt genom att utgå ifrån en mall
• Skapa dokument - Skriv dokument med symbolstöd.

Onsdagen den 24 november kl 14-16. Till anmälan

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Situation Sverige
En dokumentär om Sverige och migrationen i globaliseringens tidevarv. En alltför snabb uppväxt eller som Marco från Gävle-förorten Sätra formulerar det: Det är för många som blir en man över en natt, här i min trakt. När han var barn råkade mamma Carmen ut för en allvarlig olycka och uppväxten blev tuff men Marco hittade vägen bort från kriminaliteten och våldet. Det handlar också om en förort där stökiga ungdomar och rasistiska reaktioner hotar tillvaron och hur Facebook-aktören Joakim Lamotte bemöts när han kommer dit.

Situation Sverige

 

Vaccin
Utbildningsklipp. Världshälsoorganisationen, WHO, pekar ut vaccinationsmotstånd som ett av de tio största hoten mot global hälsa. I filmen förklaras hur traditionella vaccin fungerar jämfört med mRNA-vaccin. Begrepp är t ex budbärar-RNA, massvaccination, flockimmunitet och läkemedelsbiverkning. Hur ser samhällsnyttan med vaccin ut och varför krävs att många vaccinerar sig för att andra ska skyddas?

Vaccin

 

 

Varför firar vi Halloween?
Utbildningsklipp. Vad kommer Halloween ifrån? Vad är det som firas och och varför är det bus-eller-godis? Vi tittar på hur firandet ser ut i Sverige och får veta vad skillnaden är jämfört med allhelgonahelgen.

Varför firar vi Halloween?

 

 

 

Varför firar vi allhelgonahelgen?
Utbildningsklipp. Under allhelgonahelgen besöker många kyrkogårdarna för att tända ljus och minnas sina döda. Vi får veta att allhelgonahelgen egentligen är två kyrkliga helgdagar: alla helgons dag och alla själars dag. Vi får se hur helgen firas, hur en ljuständningsgudstjänst går till och vad som skiljer sig mot Halloween.

Varför firar vi allhelgonahelgen?

 

 

Svenska djur: Uttern
Utbildningsklipp. Uttern tillhör familjen mårddjur och är släkt med illern och minken. Var bor den, vad äter den och hur tar den hand om sina ungar? En speciell egenskap är att den har simhud mellan tårna och är en skicklig simmare! Svenska djur 12 delar

Svenska djur: Uttern

 

 

 

Europas delar: Södra Europa
Vi tittar på halvöarna Iberiska halvön, Apenninska halvön och Balkanhalvön. Varför lär sig skolbarnen på Malta både maltesiska och engelska, varför bytte Makedonien namn till Nordmakedonien 2019 och hur kommer det sig att Medelhavet är så salt? Nu finns fyra delar i serien. Vi lär oss om regionens klimat, geografi, historia och lite om varje land. Hela serien

Europas delar: Södra Europa

 

 

Människokroppen: Huden
Huden är vårt största organ och skyddar oss på många olika sätt! Hur är den uppbyggd, vilken funktion har den och hur hjälper den oss att reglera kroppstemperaturen? Fler saker vi får lära oss är hur vi får gåshud och varför vi luktar svett! Hela serien

Människokroppen: Huden

 

 

 

 

Din data
Vi lämnar alla digitala spår efter oss! Vilka digitala fotspår lämnar du och är det något vi behöver bry oss om? Vi lär oss begrepp som data, algoritmer och kakor och undersöker vad GDPR är. Varför det är bra att veta hur och varför våra data samlas in?

Din data

 

 

 

Maker Tour - Mot Nya Höjder

Beep – beep terminens andra utmaning är här!
Häng med på en spännande resa låååångt borta… Nu är det dags att utforska fantastiska transporter genom nätverk och system. I terminens andra utmaning får dina elever experimentera med märkliga organismer, bygga en helikopter och testa att landa på planeten Mars. Ladda ner utmaningen och experimentera med dina elever här.

Foto: NASA

UR-nytt

Det har kommit många nya serier och program från UR! Här är några:

Ta hand om dig är animerade pictogramfilmer med tydlig berättarröst för elever som läser om kropp och hälsa i grundsärskolan. En bro av poesi för F-3 är tio gestaltade dikter ur boken med samma namn. Alla med sitt eget uttryck, egen känsla och sin egen rytm där orden och språken lyfts fram.

Eli och Roffe i puberteten har kommit på fler språk och teckenspråk. Det har också fyllts på med fler kortfilmer i Kortfilmsklubben!  

Skolbio i sydost

För att stötta kommuner med att komma igång eller återstarta sin skolbioverksamhet erbjuder Filmregion Sydost under hösten möjligheten att söka ett tillfälligt skolbiostöd.

Läs mer här