Hej! I månadens nyhetsbrev kan du läsa om årets nätspridare, länslicensen Creaza, kommande kurser och ny teknik.

Nätspridare på den digitala kompetensdagen

På den digitala kompetensdagen den 29 oktober uppmärksammades årets nätspridare Åsa Svensson, Emma Collin och Talal Mohamed. Åsa och Emma är IT-pedagoger på Juvelens förskola i Tingsryds kommun. De båda vill göra barnen nyfikna på digitala verktyg. I sitt arbete använder de iPads , digitalt mikroskop, Greenscreen, QR-koder och filmverktyget iMovie. De har även startat ett instagramkonto för att inspirera sina kollegor till att arbeta med digitala verktyg.

Talal har ett utvecklingsuppdrag inom programmering och digitalisering. Han arbetar som förstelärare inom programmering i matematik och teknik på Braås skola i Växjö kommun. Talal integrerar programmering i olika ämnen och delar med sig av sina erfarenheter till kollegorna genom att hålla i olika workshops.

De 500 pedagoger som besökte digitala kompetensdagen kunde lyssna på nätspridarnas föreläsningar, men också på föreläsningar om AI, programmering, digitalt skapande och mycket annat. Många av deltagarna passade även på att göra ett besök i ADHD-lådan som är en världsunik innovation och digital upplevelse. Ett besök i lådan gör det möjligt att ta del av fem minuter ur vardagen för en människa som lever med adhd.

Välkommen på Pedagogiskt café!

Välkommen till gratis pedagogiskt café om Grooming, Parkgömme och Stopp min kropp 25/11 kl 14-16.30. Caféet handlar om att stärka barn att stå emot vuxna som söker kontakt i sexuellt syfte. Hur ska skolan kunna hjälpa och stödja barn så att de kan stå emot när vuxna söker sexuella kontakter? Changing Attitudes har tagit fram ett interaktivt spel ”Parkgömmet” som ska träna barnen att hantera personer som söker utnyttja dem på något sätt. Parkgömmet ska distribueras till alla lågstadieskolor i Sverige. Kom hit så får din skola ett spel.

Rädda barnen kommer också och presenterar sitt omarbetade material ”Stopp min kropp” som tar upp samma ämne. Så här skriver Rädda Barnen själva om sitt material: ”Om vi vuxna vågar prata med barn om kroppen och gränser, kan vi hjälpa barn att berätta om någon gör något mot deras kropp som de inte gillar eller förstår.” Mårten Skagert informerar om möjligheten att boka in AV-Medias elev- och föräldraföreläsningar om Internetsäkerhet, BUFI.

Anmälan

Nytt i våra länslicenser

Nu har du fler möjligheter när det gäller grupphantering i Matteportal och Svenskaportal. Du har möjlighet att skapa privata grupper, men även att göra nya grupper med elever från olika klasser. Du kan även se statistik gruppvis och mycket annat.

Ny teknik att låna

Edison är utvecklad i Australien för användning i undervisning och passar alla som vill testa programmering, även utan förkunskaper. Lådan som du lånar innehåller 7 st Edison som passar lågstadiet upp till gymnasiet beroende på vald programmeringsmetod. Edison är LEGO-kompatibel och går att programmera i fyra olika miljöer - EdBlocks, EdScratch, EdWare(sve) och EdPy.

Till utlåningen

 

Använder ni länslicensen Creaza?

Kronobergs läns kommuner har tecknat avtal med Creaza som gäller två år framåt vilket ger eleverna fri tillgång till verktygen. Inloggningen är enkel via Google, Skolfederationen eller liknande.

Verktygen som erbjuds är:
⇒ Mindomo som är ett Mindmap- och presentationsverktyg.
⇒ Cartoonist som är ett verktyg för digitalt berättande med ett stort urval av material som fritt kan användas och samtidigt gör det fullt möjligt att lägg in egenproducerat material (ljud, bild, video och redigera)
⇒ Audioeditor där man skapar med ljud t ex podcasts

Alla programmen är enkla lätta att komma åt och användarvänliga. Det är lätt att dela ut uppgifter till eleverna exempelvis via Google Classroom. Torsdagen den 7 november hålls en workshop i aulan på Teleborg Centrum kl 15 30. Då kommer David Qvist från Creaza att visa hur enkelt ni kan arbeta med programmet.
Anmäl er här

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Cloudboy
Svensk spelfilm om Niilas som bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Snart är det sommarlov och mamma och pappa bestämmer att det är bra att Niilas lär känna mamma och syskonen i Sápmi. De bestämmer mot Niilas vilja att han ska vara där hela sommaren. I Sápmi känner sig Niilas utanför och allt är annorlunda än hemma. Men så springer en av renkalvarna bort och alla måste hjälpas åt att hitta den!

Cloudboy

Robotar och AI
Vi befinner oss i en ny industriell revolution! Människor kan ersättas av mjukvaror och intelligenta robotar. Hur konkurrerar man med någon som aldrig blir trött? Arbetsmarknaden kommer att förändras, hur ser framtidens nya jobb ut? Vad är skillnader mellan AI och andra robotar och hur lär sig en robot?

Robotar och AI - framtidens arbetsmarknad

Naturgas
Naturgas täcker ca 20 procent av världens energibehov. Vad är naturgas, hur utvinner man den och hur länge kommer den finnas? Vad är skillnaden mellan naturgas och biogas och vad står begreppen fracking och perforering för?

Naturgas

Region Medelhavet
En översiktsfilm om Medelhavsregionen som bl a tar upp geografi, natur, biologi och historia. Vi besöker Cheopspyramiden och Gibraltar! Vi lär oss om medelhavsklimat, var den subtropiska zonen finns och var den spanska solkusten ligger. Varför är Medelhavet så salt och varför trivs citronträd och olivträd så bra här?

Region Medelhavet

Vi lär oss om: Blötdjur
Snäckor, musslor och bläckfiskar tillhör blötdjuren. Här berättas hur de ser ut inuti och utanpå, hur de förökar sig och vilka egenskaper de har. Vi lär oss begrepp som radula, sifon och hermafrodit. Visste du att musslan har en fot? Att snäckornas parning kan hålla på i 20 timmar? Och att ett släkte bläckfiskar har ett yttre skal kvar sedan forntiden! Fler delar av serien Vi lär oss om.

Vi lär oss om: Blötdjur - snäckor, sniglar, musslor och bläckfiskar

Kompisverkstan
Värdegrundsfilm tänkt för målgruppen 7-9 år. Hur är man en riktigt bra kompis? Vilka verktyg kan vi använda oss av när någon t ex pratar illa om klasskompisen och vad är skillnaden mellan att skratta med eller skratta åt någon? Tre dramatiseringar som diskuteras av barnpanelen!

Kompisverkstan - hur man är en bra kompis

De fem världsreligionerna
Vi får se exempel från olika platser i världen som visar vad religion är och vilken funktion den har. Hur ser ritualer, högtider, heliga platser och symboler ut? Vad är det som liknar och vad skiljer åt? Och varför finns religioner?

De fem världsreligionerna - en överblick

Östersjön
Östersjön är världens största bräckta hav! Vilka är länderna som delar Östersjöns kust och vad är Helsingforskonventionen? Begrepp som bräckt vatten, innanhav, övergödning, algblomning, bottendöd och överfiske förklaras. Vi lär oss också om några av de djur- och växtarter som lever i Östersjön!

Östersjön

Fler nyheter
I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial. De här serierna är nya för grundsärskolan och gymnasiesärskolan: Sista terminen i nian och Jag jobbar. Fler nya serier är SOS – skolan och Sverige, Nyanlända föräldrar, Min demokrati och skrivarserien Med andra ord.

Temablad för hela december

Snart är det december med många saker att fira! I temabladet Jultid finns förslag om advent, Nobel, Lucia, jul och nyår länkade till Mediekatalogen. Här finns faktafilmer, spelfilmer, radioprogram och utbildningsklipp. För de som tittade på spelfilmen Familjen Jul förra året finns fortsättningen Familjen Jul i Tomtarnas land!

Hopspots

Hopspots demonstrerades på Digitala kompetensdagen. De kommer snart in i vår teknikutlåning.