Tack! ✨

Vi vill rikta ett stort tack till alla som medverkat, både deltagare, utställare, tekniker och föreläsare, på årets digitala kompetensdag.

Under dagen delades pris ut till årets nätspridare: Anna Edberg & Erica Grahn (Lessebo kommun), Anna Berg Wiesel (Ljungby kommun) och Daniel Högvall (Växjö kommun). Det finns möjlighet att se alla nätspridares föreläsningar i efterhand (både vinnarna och de nominerades filmer).

Till filmerna

Digital utbildning för vård- och omsorgslärare

Nu bjuder ESF-projektet Framtid vård och omsorg Kronoberg in till digital utbildning där du som vård- och omsorgslärare får inspiration och kunskap kring digitaliseringens framfart inom vård och omsorg. Utbildningen är på distans den 11 november och den 2 december. Mer info

Nytt i våra länslicenser

I Skolplus finns nytt material i matematik och svenska. Två häften i Matte+ för att träna area och två häften för att beräkna omkrets på kvadrater, rektanglar, trianglar, sammansatta former, månghörningar och cirklar för åk 4-6. Fyra nya memoryspel för att träna synonymer och motsatsord och en lättläst vikbok med tillhörande arbetsblad för utskrift i Bokstavståget! Vikböckerna har en till två rader text per sida och färgläggningsbilder som bildstöd. I arbetsbladen finns övningar kopplade till texten och bokstaven. Läraren Maria Blixt är författare och illustrationerna är gjorda av Lisa Sollenberg. Läs mer om Skolplus på vår hemsida

Glosboken har en ny funktion för att enkelt importera gloslistor och övningar från Microsoft Excel och Google Sheets. Passar också diktamensläget och för fråga-svar-uppgifter. Se en kort demofilm

I Creaza: Under "senaste" i Uppgiftsbanken finns ett omfattande läromedel inför det amerikanska presidentvalet. I verktyget Cartoonist finns karaktärerna Donald Trump, Joe Biden, Kamala Harris och Mike Pence för att skapa en egen historia. Det finns nytt material inför Halloween och en Halloween-tävling! Läs mer om Creaza på vår hemsida.

Google Sites & Escape Room

Nu på torsdag (5/11) finns det möjlighet att delta på ett kostnadsfritt webbinarie om hur du kan skapa ett Educational Escape Room i Google Sites. Anmäl dig gärna!  Till anmälan

Våga välja yrke

Vi tipsar om "Våga välja yrke" som syftar till att bidra till jämställd skola och arbetsliv. Detta verktyg är till för dig som möter barn och unga i olika åldrar i din roll som lärare, studie- och yrkesvägledare, handledare, rektor eller verksamhetschef. Till verktyget

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Gud finns, hennes namn är Petrunya
Spelfilm. I den lilla nordmakedonska staden Stip är traditionen att prästen varje januari släpper ner ett träkors i floden. Männen kastar sig i vattnet och den som lyckas fånga det garanteras lycka och välgång. Men Petrunya slänger sig i och lyckas ta korset först! Reaktionerna är våldsamma men Petrunya vägrar lämna det ifrån sig. 

Gud finns, hennes namn är Petrunya

 

 

 

När lammen blir lejon
Dokumentär. Tjuvjakten på Afrikas elefanter gör att antalet minskar alarmerande. Myndigheterna lyckas inte lösa problemet som varken är enkelt eller självklart. Tjuvskyttarna kommer ofta från fattiga familjer. Vad är ett elefantliv värt jämfört med att kunna försörja familjen och ge barnen en framtid? Regissören Jon Kasbe har på nära håll följt tjuvjägare och viltvårdare under en treårsperiod.  

När lammen blir lejon

 

 

 

Kampen om Amazonas
Dokumentär. Temperaturregleringen på jorden är beroende av Amazonas. Ändå ökade skövlingen i den brasilianska delen med 85 procent 2019 och ekonomiska intressen går först. Men det finns organisationer och invånare som riskerar sina liv för att rädda regnskogen och Amazonas! Filmen tar bl a upp miljöhot, korruption, miljöbrott, landgrabbing och skövling. 

Kampen om Amazonas

 

 

 

Mikropartiklar i luften – aerosoler
Luften vi andas innehåller mikropartiklar, t ex avgaser och rester från vulkanutbrott. Vad är aerosoler och hur påverkar de klimatet och hälsan? Hur minskar vi utsläppen av skadliga luftburna partiklar? Hur bildas moln med hjälp av aerosoler och vad innebär våtdeposition? Och varför har vissa platser i Sverige dubbdäcksförbud? Handledning med diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter och ett interaktivt Quiz.

Mikropartiklar i luften – aerosoler

 

 

 

Mellankrigstiden 1918–1939
Åren mellan 1918 och 1939 präglades av många viktiga händelser och perioder. I den här översiktsfilmen förklaras begreppen det glada tjugotalet, den stora terrorn och folkhemmet. Vi lär oss om fascismen i Italien, nazismen i Tyskland och kommunismen i Sovjetunionen. Och vi får veta hur Sverige förändrades under den här perioden! Handledning med diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter och ett interaktivt Quiz.

Mellankrigstiden 1918–1939

 

 

 

Näringskedjor och näringsvävar
Utbildningsklipp. Överallt i naturen finns olika ekosystem som genom näringskedjor och näringsvävar överför energi mellan levande organismer. Hur fungerar de och vad skiljer dem åt? Här finns exempel på näringskedjor och näringsvävar och vi tittar närmare på vad producenter, växtkonsumenter, predatorer, toppkonsumenter och destruenter är. I Klippkoll för eleven finns en sammanfattande Quiz!

Näringskedjor och näringsvävar

 

 

 

Hygien och rengöring i köket
I köket förvarar och lagar vi maten, där är det extra viktigt att hålla rent! Dålig hygien ger bakterier, parasiter och virus. Fler än 500 000 människor i Sverige matförgiftas varje år! Hur håller vi rent i köket och har koll på råvarorna? Handledning med diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter och ett interaktivt Quiz.

Hygien och rengöring i köket

 

 

 

Ekonomins grunder: Privatekonomi
En ämnesöverskridande film som också tar upp hållbar konsumtion. Vad är ränta och amortering och hur fungerar lån och krediter? Vad innebär aktier, fonder och obligationer? Begrepp som förklaras är bl a disponibel inkomst, borgen och budget. Handledning med diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter och ett interaktivt Quiz.

Ekonomins grunder: Privatekonomi

 

 

 

Algo Kidz

Under flera år har Linnéuniversitets projekt Algoland framgångsrikt forskat på hur alger kan rena rökgaser ur luften och kväve och fosfor från våra vatten. Nu tar vi steget över till barnens värld och lanserar det nya skolmaterialet Algo Kidz, som riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs 3.
Materialet är framtaget för att användas i undervisningssyfte, men är fritt att använda för alla och är helt kostnadsfritt. Mer info

Maker Tour - Mot nya höjder

Terminens sista utmaning! Vi fortsätter på temat Make IT Wild och nu ligger fokus på skogen som råvara. I tre tidigare utmaningar i Make IT Wild har vi  ringat in viktiga saker som skogen ger; upplevelser, rekreation, hälsa, ekologisk balans och positiv klimatpåverkan. Nu blir det fokus på skogen som råvara och på hur vi människor använder skogens resurser – vad den ger oss! Vilka produkter tar vi ut från skogen idag? Vad använder vi dem till? Det skulle kunna handla om svamp, bär, nötter och så vidare, men vi ska först och främst titta på träd och trä – och på hur viktig skogen är för oss. Hur ska vi leva med skogen i framtiden? Hur kan vi svara upp mot de globala målen inom skogsbruk, näringsliv och i vår egen vardag? Vi har samarbetat med Ung Företagsamhet i Kronoberg och tagit fram en ny spännande utmaning. Den handlar om forskning och tänkbara produkter från skogen i framtiden. I Allt vad skogen ger har vi även varit i kontakt med Skogen i skolan, Naturskyddsföreningen, Stockholms universitet, Bolincentret och Strömstad akademi, med flera. Lycka till!

Följ oss i sociala medier! Utöver vår hemsida finns vi på Facebook och Instagram. In och följ oss där! På Instagram kommer det hända grejer framöver som ger oss större inblick utifrån olika perspektiv. Sök på MakertourMotnyahojder.

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Nu finns de tre berättelser om Alfons Åberg på svenska, romani chib/kaale, meänkieli, nordsamiska samt med syn- och teckenspråkstolkning. Serien Allti Kartong finns på nya språk: jiddisch, meänkieli, finska, sydsamiska, romani chib/kaale/lovari/arli och svenska som andraspråk. Typiskt teknik är serien för F-3 om vardagssaker och sist men inte minst tredje säsongen av Pinos dagbok

Aktuellt

Sista söndagen i november är det 1:a advent! I Våra högtider - Advent berättas vad advent betyder och när det infaller. Varför hänger vi upp adventsstjärnor och tänder fyra ljus? Varifrån kommer adventskalendern? Och varför vill så många människor gå till kyrkan 1:a advent?

I novembermörkret är det viktigt att vi syns! I Reflex - din säkerhet i trafiken och Gatsmart: Mörker och reflexer visas varför. Gatsmart finns också i lätt version för grundsärskolan.

Barn och internetporr
Det pågår en debatt om den lättillgängliga nätporren. Dani Lind 21 år och Felix Thurfjell 20 år har som sitt inlägg i debatten gjort en dokumentärfilm som fått stor uppmärksamhet. De säger att de själva behövt en liknande film när de började titta på nätporr med sina kompisar. I filmen som heter High Speed Internet Porn and the Experiment Generation varvas fakta och personliga berättelser. Sakkunnig är Roger Nilsson, Medical Doctor Socialized Medicine Addiction Treatment Specialized in Sex Addiction. Filmen är kostnadsfri att använda i skolan. Vill man använda på annat sätt får man höra efter. På SVT nyheter finns en kort intervju med Dani och Felix.