Hej!

I detta nyhetsbrev kan du läsa om flera spännande saker som är på gång i länet! Vi berättar om webinarie i moderna språk, DigiPuls öppnar snart för Alvestas elever, Muzzy har varit i Ljungby, nya funktioner i Mediekatalogen, Fria ordets dag för länets sjätteklassare, fler årskurser får gratis buss till Yrkes-SM och andra nyheter.

Muzzy-uppdatering

Lyckan var stor när Muzzy kom och hälsade på hos eleverna på Kungshögsskolans grundsärskola i Ljungby.

Vill du veta mer om Muzzy? Läs här! 

 

Nytt i våra länslicenser

Matteportal, Svenskaportal och Engelskaportal har öppnat en butik! Dina elever samlar mynt att handla för i butiken genom att göra uppgifter. Du har tillgång till alla portalerna med ett gemensamt konto - läs mer 

I verktyget Cartoonist i Creaza finns ett nytt tema om Samer. Här finns innehåll om den samiska vardagen, t ex naturbakgrunder, detaljerade dräkter och vardagskläder, traditionell utrustning och moderna identitetsmarkörer. I Uppgiftsbanken finns övningar som hör till. Om Creaza. I Cartoonist finns också ett nytt tema om celler, se film.

Nya funktioner i mediekatalogen SLI Play

Skapa en Samling som du kan dela på flera sätt, t ex i Classroom. Samla material, lägg gärna till en egen titel och beskrivning och dela!


Administrera elevkonton som saknar Single sign-on-lösning. Administrera enskilda elever eller hela klassen. Se film!

Under nya menyvalet Grundinformation finns en beskrivning av Mediekatalogen och teknikutlåningen.

Aktuellt

Aktuella temasamlingar
I Mediekatalogen finns förslag till Internationella kvinnodagen, MIK och Våren. Amanda längtar och Måns och Mari finns på flera språk. Odlingen finns också med syn- och teckentolkning. I länslicensen Binogi.se har filmen Internationella kvinnodagen 9 valbara språk, en quiz i 3 svårighetsnivåer och förklaringar av 7 begrepp.

Detta bildspel kräver JavaScript.

ETS filmer är lite längre dokumentärfilmer och spelfilmer som i första hand riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Nu finns vårens 6 nya filmer i Mediekatalogen. De tar upp aktuella samhällsfrågor och vill inspirera till diskussion, reflektion och ett kritiskt tänkande. I arbetsmaterialet finns en längre handledning.

DigiPuls

DigiPuls är nu installerat och igång i Älmhult och det går fortfarande bra att anmäla sig till DigiPuls-challenge.

Jobbar du i Alvesta kommun och är nyfiken på DigiPuls? Den 2/3 hålls ett digitalt informationsmöte kl. 15.30-16.00 Klicka här för att ansluta till mötet. Vecka 10 startar DigiPuls-challenge för skolor i Alvesta.

Vill du ha tips om rörelseaktiviteter för klassen -  testa DigiPuls samlade aktivitetsbank som är öppen för alla.

Vad är DigiPuls?
DigiPuls är ett regionalt rörelseprojekt och genomförs som en turné under ht 21 - vt 23 i samtliga kommuner i Kronobergs län. DigiPuls är ett erbjudande till alla i årskurs 4-9. Läs mer på www.digipuls.se

Fria ordets dag den 9 mars

Fria ordets dag är en digital kostnadsfri lektion för sjätteklassare om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Den 9 mars har sjätteklassare från Kronobergs län möjlighet att delta digitalt. Läs mer och anmäl din klass här. Titta på filmen nedan för en presentation.
Länslicensen Binogi har ett material om just medie- och informationskunskap som passar att använda delar av före eller efter lektionen. Till materialet.

UR-nytt

Sif och Fror är matematik i vardagen för grundsärskolans åk 4-6. Syskonen Sif och Fror ställs inför vardagliga situationer och problem som de löser tillsammans! Matte med Mat och Te är rolig praktisk matematik i lugnt tempo med gott om repetitioner. Teckenspråksserie som passar alla eftersom det finns dubbat svenskt tal.  

Få igång skrivlusten i klassrummet med Skriv med Ylva! På ett roligt och lättsamt sätt vägleder Ylva lyssnaren genom skrivprocessen med hjälp av sin skrivskola och sina skrivknep! 

Film & musik

Det regionala filmresurscentrumet Filmregion Sydost anordnar en digital skolbioträff, 10 mars. Mer info hittar du här.

Den regionala musikverksamheten Musik i Syd presenterar sitt nya musikutbud för barn och unga HT 22/VT 23 genom ett digitalt utbudssläpp 31 mars. Mer info.

Teknikutlåning

Ni lånar flitigt och vi utökar vår teknikutlåning regelbundet! Vi har nyligen fyllt på med fler 10-pack Micro:bits, låna här! Med filmen nedan vill vi visa att vi uppskattar era lån! Maximera fönstret!

Fler årskurser får gratis buss till Yrkes-SM

Efter ett nytt beslut utökar Region Kronoberg vilka årskurser som får gratis buss till och från Yrkes-SM som genomförs den 10-12 maj  i Arenastaden, Växjö. Nu får även årskurs 5 och 6 möjlighet att boka bussar utan kostnad. Erbjudandet gäller skolor i Kronobergs län (åk 5-9 och åk 1 gymnasiet). Ett besök på Yrkes-SM kan kopplas till skolmålen om granskning av olika valmöjligheter och ställning till frågor som rör den egna framtiden, inblick i arbetslivet och kännedom om fortsatt utbildning. Besökarna skolelever får se praktiska yrken live på nära håll, få svar på frågor, prova på olika yrken på ett kul sätt; exempelvis klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer och mycket annat. Det kommer också att finnas studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med.

Här anmäler du din klass till Yrkes-SM.

Bussbokningen görs här.

Har skolan redan en administratör i BokaBuss kontaktas den administratören för hjälp att boka resan till Yrkes-SM. Kontakta annars Länstrafiken Kronoberg på bokabuss@kronoberg.se Varmt välkomna till Yrkes-SM!

Kommande webinarier

22/3 eller 2/5 kl 14-16 "Widgit Online" - anmälan

Skolon EdTalk - Moderna språk

Välkommen att delta på ett kunskapswebinar där digitaliseringen som kraft i undervisningen lyfts. Denna gång med tema hur digitala verktyg kan bli ett stöd för lärare och elever i moderna språk på högstadiet. Häng med den 16 mars kl 14.00-15.15! Anmälan

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Vasaloppet
Utbildningsklipp. Första söndagen i mars körs Vasaloppet som fyller 100 år i år! Här berättas bl a den historiska bakgrunden och om starten 1922, om Tjejvasan och Mora-Nisse och varför loppet egentligen körs i historiskt sett fel riktning! I arbetsmaterialet finns elevuppgifter och en interaktiv quiz i Klippkollen, lärarhandledning, minilektion och manus.

Vasaloppet

 

 

David Copperfield
Spelfilm. Regissören Armando Iannuccis hyllade nyinspelning av Charles Dickens berättelse i det viktorianska London. David är en föräldralös levnadsglad och äventyrslysten pojke som upplever fattigdom, överdåd, grymhet och sann kärlek under sin uppväxt. Valbar svensk och engelsk undertext.

David Copperfield

 

 

Spaceboy
Spelfilm. Det väcker uppseende när 11-årige Jim flyttar till staden med sin pappa! De brinner för rymden och vetenskapen. När skolans vetenskapstävling startar övertalar Jim klasskamraten Emma att i hemlighet bygga en fungerande luftballong! Snart har projektet vuxit till en farlig expedition. Utspelas 1986, året när rymdfärjan Challenger exploderade vid uppskjutet. Kläder, musik, teknik mm är tidstypiska. Franskt tal med valbar svensk undertext.

Spaceboy

 

Himlen över Hebron
Spelfilm. Bröderna Amer & Anas älskar duvorna som de fångar på sitt tak i den palestinska staden Hebron på Västbanken. Fåglarna flyger fritt men bröderna är ständigt bevakade. De är 7 och 11 år gamla och bor intill en israelisk bosättning där varje rörelse övervakas från två närliggande israeliska vakttorn. Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått så länge att barn och unga inte upplevt ett liv utan ockupation. Vi får följa pojkarna under 5 år.

Himlen över Hebron

 

 

Sveriges riksdagspartier
Serien ger en överblick av de olika partiernas politik, viktigaste frågor och den historiska bakgrunden. Testet "Tio snabba" tar pulsen på var partiet står i olika frågor. Lärarhandledning i arbetsmaterialet med bl a diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter och en interaktiv quiz.

Sveriges riksdagspartier

 

 

Sverige och jämställdheten
Utbildningsklipp. Sverige ses ofta som ett föregångsland i jämställdhetsfrågor men så har det inte alltid sett ut. Vi tittar närmare på några historiskt viktiga händelser som bidragit till att Sverige blivit ett mer jämställt land. Varför är jämställdhet så viktigt att det fått ett eget mål, nummer 5, i de Globala målen? I arbetsmaterialet finns elevuppgifter och en interaktiv quiz i Klippkollen, lärarhandledning och manus.

Sverige och jämställdheten

 

 

Dissektion: Hur fungerar ett fårhjärta?
Utbildningsklipp. Två första delarna i en serie. Grisnjuren och fårhjärtat påminner mycket om människans organ. Vi lär oss uppbyggnad och funktioner. Vid dissektionen undersöker vi delarna i detalj. I arbetsmaterialet finns elevuppgifter och en interaktiv quiz i Klippkollen, lärarhandledning och manus.

Dissektion: Hur fungerar ett fårhjärta?Dissektion: Hur fungerar en grisnjure?

 

 

Ätstörningar
Vad är en ätstörning och vad finns det för hjälp att få? Vi intervjuar tidigare sjuka, experter, en kurator och representanter för stödorganisationer. Filmen öppnar för diskussion om skönhetsideal och vad en god självbild är. Hur kan vi som vän, skolpersonal och anhörig hjälpa någon som fått en ätstörning?

Ätstörningar

 

 

Maker Tour - Mot Nya Höjder

Ta med klassen till Sjukt smart på Växjö stadsbibliotek

 Den 3 mars är det invigning av utställning Sjukt smart på Växjö stadsbibliotek. Utställningen kommer från Tekniska museet och handlar om upptäckter i pandemins fotspår. Satsningen är en del av Region Kronobergs undervisningskoncept Maker Tour – Mot nya höjder. I utställningen Sjukt smart får eleverna upptäcka spännande innovationer och initiativ som skapats under pandemier. Alltifrån smittspårning, virusspridning och värmekameror till hur en BH utvecklades till munskydd.

Sjukt smart kommer att vara öppen att besöka för allmänhet och skolklasser. Skolklasser som är anmälda till Maker Tour – Mot nya höjder får gratis buss till och från utställningen.

Anmäl din klass
Boka ditt besök

Låt eleverna namnge en älg i årets första utmaning

Nyligen släppte Maker Tour – Mot nya höjder årets första utmaning ”Make IT Real”. I den nya utmaningen får de anmälda skolklasserna utforska smarta uppkopplade saker som kan kommunicera med varandra och omgivningen – ”Internet of Things” eller ”Sakernas Internet”.

Förutom att lära sig mer om uppkopplad teknik kommer eleverna att få en ovanlig möjlighet att namnge en GPS-märkt älg i Norrland. Skoleleverna kommer att få logga in i en databas och få fram information om hur älgarna vandrar och rör sig i olika livsmiljöer nästan i realtid. Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att ta beslutet vilken klass som har kommit med det mest passande och kreativa namnet. Det kostar inget att vara anmäld till Maker Tour – Mot nya höjder och allt undervisningsmaterial är kopplat till läroplanen. Välkomna att sätta tänderna i vårens första härliga utmaning!

Anmäl din klass
Årets första utmaning