Webinar AV-Media och Skolon

Den 8 mars kl 15-16 bjuder AV-Media tillsammans med Skolon in till ett gemensamt webinarie. Under webinariet visar vi hur du enkelt kommer åt länslicenserna via Skolon och vilka fördelar som den digitala samlingsplatsen Skolon har. Vi riktar oss till de kommuner som har kommit igång med Skolon, dvs Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö men övriga är så klart också välkomna! Mer info

Anmäl dig här!

Distansundervisning i Google Meet måndag 1 mars

För att stötta de pedagoger som börjar med distansundervisning på måndag så erbjuder vi ett webinarie om distansundervisning i Googles verktyg redan samma dag. Du deltar på den här länken, anmälan behövs inte. Välkommen in måndagen den 1 mars kl 15.15-15.45.

Ny teknik att låna

Marbotic - Smartkit Siffror och Bokstäver
Digitala spel tillsammans med träklossar formade som bokstäver och siffror för lärande på surfplattor. Med hjälp av träbokstäverna och siffrorna tränar barnen bokstäver, ord, siffror, antal etc. Marbotic används utan WiFi eller Bluetooth och är tänkt för barn 2 till 10 år.

Läs mer om teknikrundan och hur du beställer.

Följ oss på Instagram!

Nu finns vi på Instagram!

Följ oss på avmediaregionkronoberg

Introduktion till Kikora

Kikora är ett digitalt läromedel i matematik för högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen. Vill du lära dig mer om länslicensen Kikora? Anmäl dig till något av deras webinarier. De erbjuder en introduktion av Kikora varje onsdag kl 15 vecka 9-13.

Till anmälan

RobotBonanza

Har du missat att anmäla dig till vår RobotBonanza? Anmäl dig senast idag (måndag 1/3) så får du möta våra robotar i ett livesänt webinar den 4 mars kl 15-16. Vi ger dig möjlighet att bekanta dig med de robotar som du kan låna av oss och få tips på hur de kan användas i olika ämnen.

Nytt i våra länslicenser

EngelskaPortal
Pandemin gör att vi får använda MattePortals nya verktyg EngelskaPortal för åk 1-3 resten av vårterminen. Den ingår inte i AV-Medias länslicenser men passa gärna på att använda! EngelskaPortal finns som valalternativ på ditt Matte- och SvenskaPortalskonto.

Skolplus
Mia Hallenbring som är speciallärare i läs-, skriv- och språkutveckling har skapat Min Bokstavsbok. Skriv ut och dekorera materialet, klipp ut bokstäverna och fäst ihop till en personlig bokstavsbok! Bokstavsboken finns under ämnet svenska i lärarmaterialet. Läs mer om Skolplus

Creaza
Creaza har släppt sitt nya stora historiska tema och samtidigt fyllt på med aktuella nyheter i Uppgiftsbanken. Under våren händer mycket spännande i Creaza, bland annat "Dinosaur Universum" som är tänkt att komma vid påsk! Läs mer om Creaza

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Mr Toilet – hållbar sanitet för alla!
Dokumentär. Eldsjälen Jack Sim växte upp i Singapores slumkvarter och är grundaren till World Toilet Organization. Han har tillbringat de senaste 13 åren med lobbyverksamhet i 193 länder för att öka medvetenheten om vikten av sanitära anläggningar. En stor framgång är FNs internationella dag för toaletten 19 november!

Mr Toilet – hållbar sanitet för alla!

 

Så tvättar du - kläder och andra textilier
Vad betyder symbolerna i skötselråden och varför ska man sortera tvätten? Vi undersöker hur en tvättmaskin fungerar och hur man tvättar hållbart! Hur torkar tvätten bäst och vad ska man tänka på när man stryker? Fler begrepp som förklaras är centrifugering, kemtvätt och dropptorkning.

Så tvättar du - kläder och andra textilier

 

 

Vad är ljud?
Utbildningsklipp. Vi lever i en värld full av ljud men hur uppstår de och vilka slags ljud finns det? Med tydliga exempel och grafik får vi bland annat veta varför det inte finns ljud i rymden, hur en ljudbang uppstår och vad ljudvågor, hertz och decibel är.

Vad är ljud?

 

 

 

Vad händer i örat när du hör?
Utbildningsklipp. Hur går det till när ljudvågor tar sig in i örat så vi hör och vilka olika slags ljud finns det? Med tydliga exempel och grafik får vi bland annat veta vad ljudvågor, ytterörat, trumhinnan, hammaren, städet, stigbygeln, snäckan och hårceller är.

Vad händer i örat när du hör?

 

 

 

Svenska städer - Stockholm
Utbildningsklipp. Sveriges huvudstad brukar kallas "Nordens Venedig" och när vi ser staden ovanifrån förstår vi varför! Här får vi veta mer om Stockholm. Vi tittar bland annat på stadens geografi, besöker den äldsta stadsdel Gamla stan, undersöker vilka som bor här och vad man kan göra som turist!

Svenska städer - Stockholm

 

 

Bomull
Utbildningsklipp. Bomullsplantan är svårodlad och har stor miljöpåverkan men är samtidigt ett av de vanligaste materialen för våra textilier. Vi lär oss om vad som är speciellt med bomull och hur man odlar bomullsplantor. Det är viktigt att vi som är konsumenter väljer bomull som är hållbart producerad!

Bomull

 

 

Vem var Anne Frank?
Utbildningsklipp. Anne Frank var bara 15 år när hon dog i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Här får vi veta vem Anne Frank var och vad som hände. Hur gick det med Anne och familjen och vilken betydelse fick hennes dagbok?

Vem var Anne Frank?

 

 

Studi.se - 3 år till!

Avtalet med länslicensen Studi.se är förlängt i tre år och den kan nyttjas till och med 2023. I Studi finns filmer och lektioner som passar i många ämnen! Här är t ex filmen Påsk med en beskrivning av vad påsken är, manus och förklaring till 10 begrepp. Du kan dela ut uppgifter och sammanfatta med en quiz i 3 svårighetsnivåer. Den här filmen har valbart tal och undertext på svenska, dari, somaliska, thailändska, arabiska, engelska, spanska och tigrinska. Läs mer om Studi.se

Maker Tour - Mot nya höjder

Här kommer en hälsning från våra kollegor:

  • Boka den digitala Makerbussen! Fler tider efter påsk kommer snart bli tillgängliga.
  • Snart är det dags att reflektera över första utmaningen för terminen - håll utkik på hemsidan!
  • Det går fortfarande att boka Microsculpture.

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Nya serier för F-3 är Tora och skogen, Djur som tar slut och dramaserien Syskonchock om att skapa nya relationer mellan styvsyskon, syskon och föräldrar. Nytt för grundsärskolan är serien Eli och Roffe i puberteten. Serien Historia förklarad är kopplad till ämnet historia för gymnasiet och passar för introduktion och sammanfattning av kursmomenten. Pedagogserien Skolstudion tar upp intressanta ämnen och det görs en internationell utblick. De klippkorta delarna i Lärarmentorerna riktar sig främst till nya lärare. Erfarna lärare delar med sig av sina bästa tips och ger inspiration för undervisningen och vardagen i skolan!

Musikutbud för förskola och skola 2021/2022

UNGA Musik i Syd bjuder in till en digital utbudsdag 19 april då de presenterar vårt nya musikutbud för förskola och skola 2021/2022. Intresserad? Läs mer här!

 

Bekanta dig med våra länslicenser i vårens temabaserade webbinarier!

Pedagoger i Kronobergs län deltar kostnadsfritt, anmäl dig nu! Till anmälan

Aktuellt

Tema Påsken, Våren och Internationella kvinnodagen
Förslagen finns i Mediekatalogen. Till utbildningsklippet Varför firar vi påsk? finns quiz och interaktiv kahoot. Pinos år och Amanda längtar finns på flera språk och med syntolkning, till Pino finns teckenspråkstolkning.

Dagar att uppmärksamma
11 mars Europeisk minnesdag för terrorismens offer: Fatta ordet! Terrorism.
13 mars Källkritikens dag: Lögnfabriken - fejknyheter från Ryssland, Fake news, Falska nyheter, Steve Bannons värld.
14 mars pi-dagen: Arkimedes.
20 mars Internationella lyckodagen: Happy, Lön utan jobb, The Giver.
22 mars Världsvattendagen: Vårt viktiga vatten, Efter floden, Big Cities : Vatten för alla.
8 april Romernas nationaldag: Romernas historia, Nationella minoriteter i Sverige.