Hej! Månadens nyhetsbrev handlar om nyheten pratplattor som nu finns i teknikutlåningen. Det är sex st högtalare för utomhusbruk som kan användas för att skicka ut eleverna på spännande uppdrag och utmaningar. Du kan också läsa om nyheter i våra länslicenser, nya filminköp och om Källkritikens dag som är den 13 mars. Du kan fortfarande anmäla dig till vår digitala skaparkväll den 23 mars. Vi står för maten och aktiviteterna!

23/3 Digital Skaparkväll

Välkomna till Digital Skaparkväll med oss på AV-Media Region Kronoberg och Maker Tour - Mot nya höjder.

Mer info

Anmäl dig här!

Nominera en kollega!

Bilden visar våra nätspridare från 2019. Nu är det dags att nominera till Årets nätspridare 2020! Genom utmärkelsen vill AV-Media Kronoberg lyfta fram och hylla personal i skolan, förskolan eller på fritids, som förnyat lärandet med stöd av IT och internet.

Nominera här! 

Nytt i våra länslicenser

Nu finns två nya teman i Creaza-verktyget Cartoonist: Bioteknologi och Hållbar utveckling. Ett tips från Creaza-teamet är att jobba ämnesövergripande, t ex göra en räkneberättelse i matematiken om en flicka som plockar upp plast från havet. Eller berätta om mötet mellan Greta Thunberg och Donald Trump på engelska! Mer nytt är 15 uppgifter kopplade mot läroplanen och förmågor i SO, för mellan- och högstadiet. Läs mer hur du kommer igång med Creaza.

Ny teknik att låna av oss!

Pratplattorna består av 6 st högtalare, extra tåliga för utomhusbruk. Spela in 30 sekunder ljud som hörs bra i bullrig utomhusmiljö. Ett förslag är utematte eller att göra en tipspromenad! En enkel handledning med förslag följer med.

Till utlåningen

Aktuellt

 8 mars är det Internationella kvinnodagen.
Det var inte utan motstånd som kvinnor fick rösträtt. Många kvinnor var motståndare, rösträttskvinnan hade en dålig klang och blev ofta karikerad. Det beskrivs i dokumentären Kvinnorna på Fröken Frimans tid och engelska spelfilmen Suffragette.

13 mars är det Källkritikens dag. I Mediekatalogen finns bra material för att jobba med källkritik, t ex dokumentären Lögnfabriken – fejknyheter från Ryssland och faktafilmerna Massmedier och Propaganda – och vikten av källkritik. Här finns också program från UR.

20 mars är det
Internationella lyckodagen. I filmen Happy tar man reda på hur vi känner lycka, varför vissa är lyckligare än andra och om vi kan påverka hur lyckliga vi känner oss. Innebär lycka olika saker i olika delar av världen och vad händer i hjärnan när vi känner oss lyckliga? I stumfilmsklassikern Fågelskrämman är det Buster Keaton som blir lycklig när han till slut får gifta sig med flickan han älskar!

8 april är det Romernas nationaldag. Vill man veta mer om romernas rika kultur och spännande historia finns t ex filmen Romernas historia.

Make IT Wild

Du har väl inte missat att anmäla din klass till vårterminens tema Make IT Wild? Med hjälp av sprillans nya utmaningar får dina elever lära sig allt om skogen och hur viktig den är för oss människor och alla andra djur som lever där. Bli modig med Wild Kids-deltagarna Tuva och Mattheus, få något att växa genom mossgraffiti och bli en riktigt bra planetskötare med armbryterskan Heidi Andersson. Att anmäla sig till Maker tour – Mot nya höjder är helt kostnadsfritt och förutom spännande utmaningar kan du också boka maker-bussen som besöker din skola och undervisar elever och lärare i digitala verktyg och programmering. Gör dina elever till "makers" och anmäl din klass nu på motnyahojder.com!

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

De arktiska kamelerna
Dokumentär. Nioårige Torain och hans familj flyttar till Akkarfjord, längst upp i Nordnorge. Barnen vill ha varsin häst men istället får de två mongoliska kameler, Bor och Bestla! Tanken är att rida in kamelerna och ta emot turister. Men det är inte lätt att tämja kameler så de resar till Mongoliet för att hitta en erfaren kameltränare som vill följa med till Norge!

De arktiska kamelerna

Josefin och Florin
Dokumentär. När 38-åriga singelmamman Josefin träffar 22-årige rumänske tiggaren Florin utanför mataffären börjar kärleken spira! Åtta månader senare gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. En positiv berättelse om en oväntad kärlekssaga som utmanar kulturella normer om hur en familj ska leva och se ut. Pressen från Florins familj i Rumänien kommer också sätta relationen på prov.

Josefin och Florin

Food 3.0 - Bioteknisk mat
Vetenskapsdokumentär. Med utgångspunkt i Silicon Valley undersöker vi mat som producerats i laboratorium. Nystartade företag vill ompröva hur vi producerar mat. Utmaningen är att framställa produkter som efterliknar animaliska och ger samma upplevelse. Hur kommer de nya produkterna passa in i livsmedelskedjan och är de hälsosamma och socialt hållbara?

Food 3.0 - Framtidens mat för en hållbar utveckling: Bioteknisk mat

Food 3.0 - Ekologisk mat
Vetenskapsdokumentär. Det råder delade meningar om hur ett hållbart jordbruk bäst lämpar sig. Vi undersöker några, t ex agroekologi som är ett odlingssätt som ser till lokala förutsättningar, kretsloppstänk och bevaring av den biologiska mångfalden. Andra menar att det är ny teknik som kommer att växa och förstärka jordbruket eller att insekter och alger är svaret på hur ett mer hållbart jordbruk ska föda vår växande befolkning.

Food 3.0 - Framtidens mat för en hållbar utveckling: Ekologisk mat

Food 3.0 - Genmodifierad mat
Vetenskapsdokumentär. Att genmodifiera mat är ett ämne som skapar stora debatter. Kan det vara så att de positiva effekterna av GMO överväger? Är genmodifierad mat en nödvändighet och realistisk del av framtidens matproduktion? Här visas exempel från bl a Kina, USA och Kanada.

Food 3.0 - Framtidens mat för en hållbar utveckling: Genmodifierad mat

Om hållbart odlande
I våra livsmedelsbutiker är hyllorna alltid välfyllda! Oavsett årstid kan vi köpa färsk frukt och grönsaker. Var kommer grönsakerna ifrån? Vi reser till södra Spanien och besöker en grönsaksodling. Här jobbar man för att skapa ett mer hållbart odlande. Vi får lära oss om droppbevattning, avsaltning och om köttätande insekter samt olika metoder för att spara vatten!

Var och hur produceras våra grönsaker? - Om hållbart odlande

Den vita skogen - Vintern
En lite annorlunda faktafilm om årstiden och skogen. Naturfilmaren Sune Helénius berättar om trädens och djurens liv under vintern. Varför smäller det i skogen när det är riktigt kallt och vilken uppgift har sockret i de gröna barren? Och hur gör träden för att överleva den kallaste årstiden?

Den vita skogen – Vintern

Naturlandskap och kulturlandskap i Sverige
Vad betyder naturlandskap och kulturlandskap och var i Sverige finns de olika landskapstyperna? Hur ser den historiska bakgrunden ut och vad har de för betydelse idag? Hur har naturen och den biologiska mångfalden påverkats av människan och samhället? Elsa och Olga funderar över hur skolvägen kan ha sett ut från början och över hot som kan finnas för djur och växter. Till sin hjälp har de bl a biologen Jakob Sandberg som berättar om vikten av den biologiska mångfalden!

Naturlandskap och kulturlandskap i Sverige

UR-nytt
I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial. Här finns t ex nyhetsprogram på olika språk, som Ajankohtaista suomeksi med aktualiteter, nyheter och företeelser från Finland, Sverige och världen på finska. I radioserien Hjärta och hjärna synar doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström sanningshalten i olika påståenden med hjälp av vetenskapen. Och så finns nya efterlängtade säsongen av The Grammar Company!

4 nya temablad

Nu finns nya temablad om Påsken och Våren. Här finns tips om filmer, radioprogram och utbildningsklipp med länkar till Mediekatalogen. I den svenska folktron trodde man att det var särskilt mycket trolltyg och otyg i farten under stora högtider som påsken! 5 min långa utbildningsklippet Varför firar vi påsk? har lärarhandledning och Klippkoll för eleven. I Klippkollen finns uppgifter, en quiz och en Kahoot! Fler nya temablad är Flyktingfrågor och Integration.

Program från UR om förskolan

Den här säsongen handlar pedagogserien Lärlabbet om förskolan! Teman som tas upp är t ex digitalisering och anpassning till barn med särskilda behov. I 1 min långa Lektionstips på minuten tar man upp en särskild fråga. Båda serierna i Mediekatalogen.