Hej!

Här kommer ett nyhetsbrev som är fullt av blandade nyheter! Men viktigast av allt är att Yrkes-SM genomförs nästa vecka. Vi syns väl där? Ni hittar oss i Träningshallen. Nästa Digitala kompetensdag genomförs den 1 november, boka in det i kalendern redan nu! Vi hoppas att ni får härliga sista veckor på vårterminen och en riktigt skön ledighet efter det!

Nytt i våra länslicenser

Engelskaraketen har landat i Skolplus! 126 övningar med grammatik och engelska ord. Liksom i Matteraketen och Svenskaraketen ger du dina elever uppdrag/läxor och ser resultaten från din lärarsida. Se film:

Spelet Bankvalvet och Lär dig hitta svenska städer och städer i norden är tillbaka i Skolplus! Bankvalvet finns i två varianter under Matematik. Lär dig hitta finns i ett flertal varianter under Blandade ämnen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skolplus har också fått två nya Matteplus-häften inom området volym. Volym 1 för åk 1-3 fokuserar på volymenheterna liter och deciliter. Volym 2 för 3-6 handlar bl a om liter, deciliter, centiliter och milliliter.

STL-utbildning till hösten

Vi påminner om att du fortfarande kan anmäla dig till höstens omgång av STL-utbildning. Läs mer här.

Aktuellt

Sommarlovet närmar sig! Så här kör vi teknikrundan: 14 juni körs terminens sista runda och hämtar enbart saker i retur. Sista tisdagen att beställa teknik till är 7 juni. Efter sommarlovet startar vi igen 16 augusti.

I temasamlingen Sommar finns filmer och radioprogram om årstiden, högtider, folktro, sommarsaker och vattensäkerhet. Pinos dagbok, Amanda längtar och Måns och Mari finns på flera språk. Länken går till hela samlingen. I Mediekatalogen visas ett urval - klicka på samlingens titel för att se alla. I länslicensen Binogi.se finns filmerna Sveriges nationaldag och Midsommar med 8 språkval.

I början av mars kom Yulia Solodovnik och Diana Siarki till Sverige efter att ha flytt kriget i Kiev. Nu är de projektanställda för att översätta UR:s utbildningsprogram till ukrainska! Hitta programmen med sökfiltren talat språk och textat språk. Fler resurser för ukrainska elever finns samlade på vår hemsida.

Dags att nominera!

Du har väl inte missat att du kan nominera ett arbetslag eller en kollega till årets nätspridare? Fina priser utlovas!

13 000 elever besöker Yrkes-SM nästa vecka

Mer än 80 % av Kronobergs högstadieelever kommer att besöka evenemanget där ungdomar från hela Sverige samlas för att kämpa om förstaplatsen inom områden som teknik, design, bygg, hantverk, industri, IT och service. 12 ungdomar från länet deltar i tävlingarna.

Förutom att se tävlingar kan besökarna testa olika arbetsmoment i praktiska yrken. Förhoppningen är att besökarna ska få upp ögonen för praktiska yrken och överväga en framtid inom dessa. Några exempel på vad besökarna kan få uppleva och prova på är: precisionskörning med traktor, tillverka en visselpipa, plantera ett träd, göra marsipanrosor, såga i mässingsplåt, klättra i stolpe med fallskyddsele, smak- och dofttester, lastbilskörning i simulator, få en lampa att tändas, bygga med flygplansplåt med mera. Yrkes-SM, den 10-12 maj, genomförs i samarbete mellan WorldSkills Sweden, Region Kronoberg och Växjö kommun.

 

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Korallrev - känsliga ekosystem
Korallrev är ett av jordens mest fascinerande naturfenomen som skapats under årtusenden av miljarder små organismer. De marina ekosystemen tillhör de artrikaste i världen men är sårbara och måste skyddas. Vad är en korall? Hur fortplantar de sig och vad innebär processen kalcifikation? Begrepp är t ex strandrev, barriärrev och atoll.

Korallrev - känsliga ekosystem

 

 

 

 

 

Ekonomins grunder: Myndigheter och lagar
Ekonomi är viktigt för att samhället ska fungera. Det finns lagar och regler som företag och privatpersoner måste följa. Vad har vi för rättigheter och skyldigheter? Vi tittar närmare på några myndigheter och lagar som reglerar näringslivet t ex Bolagsverket, Skatteverket, Tillväxtverket, diskrimineringslagen och lagen om anställningsskydd. Begrepp är t ex handelskammare, innovation och kollektivavtal.

Ekonomins grunder: Myndigheter och lagarHela serien

 

 

 

 

 

Skönlitteraturens historia, del 1: antiken, medeltiden och renässansen
Skönlitteraturen är skapad av författarens fantasi men påverkas och förändras också av sin samtid. Den västerländska skönlitteraturens historia delas in i epoker. Vi fördjupar oss i antiken, medeltiden och renässansen. Vi går igenom några betydande författare och hur deras verk har påverkat skönlitteraturen. Begrepp är t ex censur, epos och lyrik.

Skönlitteraturens historia, del 1: antiken, medeltiden och renässansen

 

 

 

 

 

Människans släktträd
Naturen genomgår en ständig evolution. Arter förändras med tiden, nya arter uppstår och andra dör ut. Vi lär oss om några av människans förfäder som Homo habilis och Neandertalmänniskan. Vi ser hur utvecklingen till upprätt gång innebar många anatomiska förändringar och hur utvecklingen av människoarternas hjärnor sett ut. Vi lär oss också vad Out of Africa-hypotesen innebär.

Människans släktträd

 

 

 

 

Kastsystemet och karma - människosynen i Indien
Indien brukar kallas världens största demokrati. Trots modernisering präglas livet av kastsystemet. Hur påverkar tolkningen av hinduismen sättet att tänka på karma och återfödelse? Och hur nyttjade britterna kastsystemet när de koloniserade Indien? Vi tittar närmare på hur kvinnor och flickors situation ser ut i landet och varför Indien kan betraktas som ett farligt land för kvinnor. Begrepp är t ex samsara, hemgift och atman.

Kastsystemet och karma - människosynen i Indien

 

 

 

 

Människokroppen: Kroppens reningsverk - njurarna och levern
Njurarna och levern kallas kroppens reningsverk och ska göra sig av med det som kroppen inte behöver, kan använda eller ta skada av. Vi lär oss om deras viktiga funktioner och går igenom begrepp som njurkapsel, nefron och dialys. Hur går det till när blodet renas? Och varför blir vi kissnödiga?

Människokroppen: Kroppens reningsverk - njurarna och levern

Hela serien

 

 

 

 

 

Kemins grunder: Grundämnen, kemiska föreningar och blandningar
Allting runt omkring oss är uppbyggt av kemiska ämnen. De kan delas in i grundämnen och kemiska föreningar. Vi lär oss om gruppernas egenskaper och vad som skiljer dem åt. Vi lär oss också vad blandningar är och hur de skiljer sig från grundämnen och kemiska föreningar.

Kemins grunder: Grundämnen, kemiska föreningar och blandningar

Hela serien

 

 

 

 

 

Vi lär oss om: Genteknik
Long structure of the DNA double helix in depth of view.Människan består av flera biljoner celler som förnyas och förändras naturligt. Genteknik innebär att förändra arvsanlag hos levande organismer. Vad betyder det? Vi går igenom stamceller, celldelning, gensaxen CRISPR-Cas9 och begrepp som GMO, genterapi och genreglering. Vilka möjligheter och risker för gentekniken med sig?

Vi lär oss om: Genteknik

 

 

 

 

 

Maker Tour - Mot Nya Höjder

Det största som händer är belöningen som kommer att ske i månadsskiftet maj/juni. Belöningen kommer att ske på olika platser i länet och platsen som klasen får åka till avgörs av vilken kommun de tillhör. Belöningen kommer att innehålla en spännande utmaning och bland annat kommer det att vara en drönare inblandad. För att få möjlighet att ta del av belöningen måste du som lärare ha reflekterat kring terminens utmaningar. Har du inte gjort det ännu? Surfa in HÄR så har din klass chans till belöning!

En annan spännande sak som händer är namngivningen av en av älgarna. Mer information kommer inom kort!

Självklart händer det mycket annat här i vårt eget län. Bland annat har vi i Maker tour mot nya höjder alldeles nyligen startat upp ett samarbete med Nordlo. Ett företag som arbetar med digitalisering och olika IT-tjänster. Ni kommer att få veta mer om det samarbetet längre fram.

Makerbussen är också ute och kör som vanligt i länet och våra fantastiska pedagoger är så taggade att träffa ännu fler klasser till hösten. Vill du att din klass ska få ett besök och få en inspirerande lektion av våra pedagoger? Nya tider att boka till hösten kommer i augusti.

Soliga hälsningar från Maker Tour - Mot nya höjder