MatteMaraton - hela maj månad!

MatteMaraton startar den 1 maj. Låt dina elever delta i Skandinaviens största matematiktävling! Läs om tävlingen här!

 

Matematikmaterial för åk 9

Studi (snart Binogi) har ett nytt material i ämnet matematik! Eleverna kommer att kunna testa sina matematikkunskaper med hjälp av Studis lektioner.

Här hittar du deras nya matematikmaterial för årskurs 9:

  • Topp 10-lektioner - De här tio filmerna på Studi innehåller den information som var vanligast förekommande i de uppgifter som fanns på de nationella proven under åren 2013, 2014 och 2015.
  • Fördjupning - Lista med träningsmaterial för matematik årskurs 9 under 2021
  • Instruktioner för lärare - Här är två spår (grundläggande och högre nivå) där man använder de filmer som finns på Studi för att jobba med matematik årskurs 9.

Nytt i våra länslicenser

20 maj byter Studi.se namn till Binogi! Binogi används redan internationellt. Binogi-teamet hälsar att namnet är roligt att säga och passar bra eftersom det är fritt från betydelse på alla språk! Per och Camilla har gjort korta filmklipp om hur du delar ut en uppgift i länslicensen, hur eleverna löser en uppgift mm. Filmerna hittar du här.

Creaza har släppt ett nytt kreativt tema i verktyget Cartoonist - Candy Land! Creaza-teamet hälsar att fler spännande nyheter är på gång under våren och sommaren.

 

Livslångt
Livslångt är en podd om livslångt lärande som görs av RISE – Research Institutes of Sweden. Programledare är Katarina Pietrzak som möter gäster, ibland tillsammans med Carl Heath och Lars Lingman. Katarina Pietrzak är strateg inom livslångt lärande i RISE och har en lång bakgrund i området kompetensförsörjning och livslångt lärande, men har även tidigare en bakgrund som programledare i Sveriges Radio. Carl Heath är utbildningsdirektör på RISE och Lars Lingman leder RISE tillämpade forskning inom livslångt lärande.”

Till podden

Dumma frågor om internet
"Dumma frågor om internet" från Internetstiftelsen - Vad har du alltid undrat om nätet, men aldrig vågat fråga? Ta chansen att höra Måns och Jannike från Internetstiftelsen förklara bland annat fenomen, memes och förkortningar på nätet. Tillsammans blir vi smartare!

Till podden

Digitala lektioner
I podden samtalar Internetstiftelsens Kristina Alexanderson med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Till podden

Digitalsamtal
Podcasten "Digitalsamtal" görs av Anders Thoresson. Anders är journalist som skrivit om it-utvecklingen sedan 1999. Först som anställd på Ny Teknik och från 2006 som frilans. Numera föreläser han också, och har skrivit flera Internetguider på uppdrag av IIS.

Till podden

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Lär dig läsa kartan
Utbildningsklipp. En karta är en ritning som visar vad som finns inom ett visst område - från busslinjerna i en stad till en världskarta! Gemensamt för de flesta är att de använder samma slags symboler och begrepp. Vi tittar på hur man läser kartan med hjälp av skala, legend och riktning.

Lär dig läsa kartan

 

 

 

 

Digital valuta: från snäckor till bitcoins - en film om pengars historia
En resa genom historien in i framtiden med stopp bl a i Kina, Mesopotamien och hos sjömännen längs Indiska Oceanen. Rickard Grassman, lektor vid Stockholms universitet, förklarar vad digital valuta är och hur den används. Hur tror han att våra pengar kan komma att se ut i framtiden?

Digital valuta: från snäckor till bitcoins - en film om pengars historia

 

 

 

 

Svensk folktro - Sommaren
Folktro är en tro på övernaturliga väsen och saker. De övernaturliga gjorde saker som människor gärna velat göra men var också lite farliga och fick inte retas! Här handlar det bla a om pingsten, nationaldagen och sommarsolståndet. Varför gick kloka gubbar och gummor baklänges på ängarna under midsommarnatten?

Svensk folktro - Sommaren

 

 

 

 

Vi lär oss om: Sveriges träd
Vad är ett träd och vad betyder stam, gren, trädkrona och kotte? Här får vi se vilka som är de vanligaste och hur de ser ut, var de växer och hur de används. Vi träffar på gran, tall, en, björk, ek, lönn, asp och rönn. Och vi får lära oss om barrträd och lövträd!

Vi lär oss om: Sveriges träd

 

 

 

 

Förintelsen
Hur kunde det tyska folket och resten av världen tillåta utrotningen av nästan ett helt folkslag? Med hjälp av överlevaren Livia Fränkel tar vi oss igenom händelserna mellan åren 1933 och 1945, t ex kristallnatten, dödsmarscherna och koncentrationslägren. Vi går också igenom begrepp som antisemitism och getto. Till sist får vi se nazisterna ställas inför rätta under Nürnbergprocessen.

Förintelsen

 

 

 

Vi lär oss om: Vanliga sjukdomar
Vilka är de vanligaste sjukdomarna vi får och vad är en folksjukdom? Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt/kärlsjukdomar. Andra vanliga sjukdomar är diabetes, övervikt och psykisk ohälsa. De flesta av oss får virussjukdomar som ofta har lindriga symptom. Allmänläkaren Karl-Patrik berättar om sjukdomarna och deras symptom!

Vi lär oss om: Vanliga sjukdomar

 

 

 

Jordens yta: Bergarter
Vad är berg och hur bildas de? De olika bergarterna kan klassificeras i huvudgrupperna magmatiska bergarter, sedimentära bergarter och metamorfa bergarter. Vi lär oss hur bergarterna bildas, deras egenskaper och att bergens kretslopp kallas bergartscykeln. Vi får också se spännande exempel på olika bergsformationer; som Grand Canyon och Devil's Tower!

Jordens yta: Bergarter

 

 

 

Jordens yta: Landformer
Vi undersöker olika sorters landformer och hur de bildats. Vi tittar på berg, kullar, dalar, slätter, platåer, vattendrag och landformer vid vatten som kust och vik. Begrepp som förklaras är t ex plattektonik, erosion, vittring och landhöjning. Hur formar glaciärer jordytan under sig och hur bildas en slätt?

Jordens yta: Landformer

 

 

 

 

Aktuellt

14 maj är det Teckenspråkets dag. I Mediekatalogen finns Svenskt teckenspråk under sökfiltret Talat språk. 

22 maj Internationella dagen för biologisk mångfald. I Mediekatalogen finns mycket material att välja mellan om biologisk mångfald. I länslicensen Studi.se finns korta ämnesfilmerna Biologisk mångfald, Hot mot biologisk mångfald och Avskogning med olika språkval och quiz.

28 maj Internationella mensdagen. Filmen Endometrios förklarar ett stort och ofta dolt lidande med val av textning på svenska, engelska, spanska, arabiska och somaliska. Utbildningsklippet Mensproblem kan kopplas till mål 5 i FN:s Globala mål. Till utbildningsklippet Menscykeln finns Klippkoll med uppgifter, quiz och kahoot för eleven.

31 maj Internationella dagen mot tobak. I länslicensen Studi.se finns filmen Tobak på svenska, dari, finska, spanska, tigrinska, arabiska, engelska, somaliska, thailändska och tyska. Förklaringar till 5 begrepp, quiz i 3 nivåer och 7 uppspelningshastigheter.

Tema Sommar
Ett samlat förslag med faktafilmer, spelfilmer, utbildningsklipp och radioprogram finns i Mediekatalogen. Extramaterial är t ex lärarhandledning, Klippkoll med elevuppgifter, quiz och interaktiv kahoot. Fel väder: Saftutflykt, Pinos sommar, Pino på stranden och Pino på utflykt för förskolan finns på flera språk.  

Maker Tour - Mot nya höjder

Följ med till en mikroskopisk värld – det finns enstaka tider kvar till Microsculpture i Älmhult. Passa på innan skolan slutar! Utställningen stänger i mitten på juni. Boka här:

 

Belöningsklasserna är utsedda, läs om belöningen och vinnande klasser här: Vinnande klasser och belöning. I detta filmklipp presenteras vinnarna: Belöningsfilm. Future Makers är fortfarande igång, detta är en extra uppgift i utmaning 2, Make IT Wild plus 2. Sista datum för inlämning av uppgiften är den 25/5. Tänk på att det fortfarande går att boka Makerbussen! Otroligt roligt digitalt innehåll i lektionen utlovas av våra proffsiga IT pedagoger som kör Makerbussen, Per och Maria. Boka Makerbussen här: Boka Makerbussen vårterminen 2021.

Tips för distansundervisning

I fortsatta tider med distansundervisning tipsar vi om vårt inspelade webinarie om just detta:

Vi har dessutom samlat fler tips på vår hemsida. Tipsen hittar du här. I URs serie Lärare på distans får du tips, råd och inspiration för din distansundervisning! Programmen är 1 minut långa.

Skolon tipsar

Den 12 maj kl 14-15.30 är det dags för ännu ett webinar med Skolon EdTalk, där  Skolon tillsammans med väl valda talare kommer att dela med sig av hur lärare, ledare och elever kan nyttja digitaliseringens krafter i klassrummet. Denna gång med tema att nå utanför klassrummets gränser med hjälp av digitalisering. Häng med!

Med under webinaret finns flera inspirerande talare som kommer att lyfta följande ämnen:

  • Världen i klassrummet genom digitaliseringens möjligheter
    Emelie Hahn och Charlotta Granath, prisvinnande förstelärare
  • Vikten av kunskapsdelning och kompetensutveckling – kraften i att nå ut med teknikens hjälp
    Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson, lärare och grundare av Anna och Philips lärarpodcast
  • Kostnadsfria undervisningsresursen Sveriges Historia – gediget lärmaterial som blev extra värdefullt i pandemitider
    Ellen Hallgren, museipedagog på Statens historiska museer

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Djur som tar slut har fått en lätt version som passar grundsärskolan. I förskolans Galonisarna är det barnen som värnar om naturen! I Historiehopparna, F-3, tar Cleo reda på saker tillsammans med den tokiga roboten Klotus. Mattemacken för åk 3 är den fristående fortsättningen på Livet i Mattelandet och repeterar centrala begrepp. Kortfilmsklubben har fyllt på med nya filmer som passar från 13 år och finns på svenska, engelska, franska, spanska, tyska, arabiska, finska, italienska, kinesiska, nordsamiska och engelskt teckenspråk.