Webbutbildning om distansundervisning

Välkommen att delta på gratis webbutbildning om distansundervisning. Vi erbjuder tre tillfällen:

  • Tisdagen den 5 maj kl 15-16
  • Tisdagen den 12 maj kl 15-16
  • Måndagen den 18 maj kl 15-16

Under utbildningen går vi igenom Googles verktyg för distansundervisning (t ex Google Meet och Google Classroom). Vi ger tips på vad du kan tänka på när eleverna arbetar hemifrån pga sjukdom eller för att skolan är stängd. Det finns även tid för frågor och funderingar.

Anmäl dig här

STL-utbildning till hösten

STL, Skriva sig till lärande, är en forskningsbeprövad modell som kan användas i samtliga ämnen och åldrar. Den utgår från framgångsfaktorer för lärande och hur digital teknik kan fungera som hävstång för att förstärka dessa. Sedan januari 2019 ger Sveriges Kommuner och Regioner möjlighet att hålla utbildningen lokalt i kommuner och regioner. I höst är det dags för nästa omgång hos AV-Media. Välkomna!

Mer info & anmälan

Nytt i våra länslicenser

Ett nytt utskriftsmaterial i Skolplus med 48 st ordkort att skriva ut och laminera. Det finns tomma kort att skriva egna ord och handledning med förslag hur eleverna kan spela med korten. Två nya Svenskaplus-häften att skriva ut: Svårstavade ord och s- och x-ljuden. Materialen är skapade av Mia Hallenbring som är speciallärare i läs- skriv- och språkutveckling.

Creaza har startat Facebookgruppen Creaza - undervisningstips Sverige. Här delar pedagoger exempel och tips och det finns instruktionsfilmer om Creaza. Creazas nya instruktionsvideos och information om webinar hittar du här.

Studi.se har utvecklat sökfunktionen med språk och ämne. I Facebookgruppen Vi som använder Studi i undervisningen kan du få och dela tips. Nya filmer under biologi, kemi, geografi, samhällskunskap, historia, engelska och svenska.

Go for IT!

Nu har vi haft premiär för konceptet Go for IT! Det är ett upplägg som bygger på rörelse och teknik.

 

I er idrottshall sätter vi upp teknik (t ex HopSpots och pratplattor) som stimulerar till rörelse på ett lustfyllt sätt.

Intresserad? Kontakta anna.prissberg@kronoberg.se för upplägg och prisförslag.

MatteMaraton

Under maj månad är det dags för MatteMaraton - Skandinaviens största mattetävling. Den presenteras av vår länslicens Kikora. Delta kostnadsfritt! Räkna gemensamt och hjälp varandra. Mer info

Mediekatalogen slår rekord!

Vi ser att ni använder vår Mediekatalog flitigt! Hittills i år har det gjorts 72 617 visningar. Ni har skapat upp 708 nya lärarkonton och 7388 nya elevkonton. Vi är glada att vi kan hjälpa er med strömmande media, särskilt i dessa tider!

Nya Muzzy

Nu finns det digitala språkläromedlet Muzzy i Mediekatalogen. Träna språken engelska, tyska, franska, spanska mm på ett roligt och engagerande sätt. Läromedlet består av nyanimerade filmer, interaktiva övningar, material för utskrift samt färdiga lektionsplaneringar.

Läs mer om Muzzy!

Kronobergs lärare toppar digitala läromedel

Det är glädjande att titta på statistiken över AV-Medias länslicenser. Samtliga digitala läromedel visar på en hög användning och fyra av dem ligger i absoluta toppen i jämförelse med övriga kommuner i Sverige. Tina Sundberg, utvecklingsledare på AV-Media ser att det lönat sig att vara uthållig.
- Vi lyssnar på lärarnas förslag, prövar dem tillsammans med kommunernas IT-samordnare och hjälper sen till med utbildning och support. På så sätt blir startsträckan till användning inte så lång för pedagogerna, säger Tina. Licenserna tecknas mestadels för ett år i taget och utvärdering sker bl a med hjälp utav användarstatistik från leverantörerna. Här följer ett utdrag från statistiken för 2019:

  • Glosboken - 15 763 692 rätt besvarade glosor
  • Matteportal – 5 792 160 utförda matteuppgifter.
  • Studi – 171 326 visade filmer. 1 127 096 utförda quiz,
  • Svenskaportal – 1 393 580 rätt besvarade uppgifter
  • Skolplus – 268 639 sessioner. En session kan innebära obegränsat antal uppgifter.
  • Strömmande media – 209 898 visade filmer från Mediekatalogen
  • Kikora – 403 695 lösta uppgifter
  • Creaza – visar på en stor ökning av antalet som använt verktyget . 4807 användare 2018 att jämföras med 7791 användare 2019.

Sammantaget visar det att Kronobergs lärare tar digitaliseringens möjligheter på allvar och att vi är unika i Sverige då alla skolor i Kronoberg har samma tillgång till dessa verktyg via länslicenser.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Mind my mind
Kortfilm. Chris hanterar sin autism med hjälp av figuren Hans som bor i hans huvud och hjälper till att bearbeta sociala intryck och sammanhang. Chris största intresse är krigsflygplan fram till dagen när han möter zoologen Gwen och blir kär!

Mind my mind

Hitlers dödsdömda svenskar
Dramadokumentär. Sven Norrman är en av flera svenska direktörer i Polen som smugglar ut bevis från polska motståndsrörelsen i Warsawa till Sverige. De tänker att avslöjandet kommer få omvärlden att reagera. Ett av de viktigaste dokumenten gör att BBC den 2 juni 1942 avslöjar att över 700 000 judar förintats i Polen.

Hitlers dödsdömda svenskar

Safiyahs resa
12-åriga Safiyah berättar om familjens flykt från Palestina till Sverige och hur det var och är  att gå i skolan. Hon berättar om familjen, fritiden och sina framtidsdrömmar! Filmens utgångspunkt är FNs Barnkonvention. I handledningen finns bl a arbetsblad, manus och ordförklaringar.

Safiyahs resa - Barnets rättigheter och integration

Tolka kroppsspråk
Vetenskapsdokumentär. Kroppens uttryck och inre känslor är starkt förknippade från att vi föds och har vuxit fram i människans evolution. Vad vet vi om den tysta kommunikationen idag? FBI använder sig t ex av beteendeanalys. Professor Lillian Glass analyserar vad Donald Trump och några kärlekspar ger uttryck för!

Tolka kroppsspråk

Djurens indelning
Carl von Linné skapade sitt system för indelning för att skapa ordning och samband i hur djur och växter är besläktade.

Djurens indelning - en introduktion - med Carl von Linné är en ny faktafilm för målgruppen 9-12 år.

→ För 12-19 år finns Djurens indelning - sortera, klassificera och indela i arter.

Förstå sammanhanget
En serie 5 min långa informativa filmer som berättar om viktiga händelser på 1900-talet med hjälp av arkivbilder och grafik. De första delarna handlar om Martin Luther King, Nelson Mandela och Hiroshima.

Förstå sammanhanget

De första svenskarna
SVT-serie. Arkeologen Jonathan Lindström reser i spåren efter människorna som befolkat Sverige och Norge efter istiden. Bl a träffar han forskare som berättar om folkströmmar i Skandinavien. Delarna Pionjärerna och Sjökrigarna är för mellan- och högstadiet, Mörk hy och blå ögon är anpassad för lågstadiet.

De första svenskarna

UR-nytt
I Mediekatalogen finns URs tv- och radioprogram med extramaterial. Under Om serien beskriver UR tanken bakom programmen. Skola hemma - experterna och radioserien När skolan flyttar hem handlar om distansundervisning. Globala mål i sikte är korta filmer som tar upp målen i FNs Agenda 2030. För förskolan sänds nya säsonger av Tripp, Trapp, Träd med årstidstema och värdegrundsserien Brillebjörn!

Aktuellt

8 juni är det Världshavsdagen. FN vill lyfta fram havens betydelse för samhället och visa på människans negativa inverkan. Våra kontinenter, världsdelar och världshav förklarar vad ett världshav och en ocean är. Plastic paradise är en dokumentär om det stora sopområdet i Stilla Havet.

Sista och första teknikrundan
Terminens sista teknikrunda kör vi 16/6 och startar igen efter sommarlovet 18/8. Beställningar till sista rundan lämnar du själv i retur i Regionhuset på Nygatan 20 i Växjö.

Temablad med sommartips
Nu finns temabladet Sommar att använda direkt i Mediekatalogen. De flesta förslagen är för förskolan, låg- och mellanstadiet. För de som är 11-15 år finns den spännande kollo-rysaren Rum 213!

Coronaprogram från UR
Nästan dagligen kommer nya program i Mediekatalogen om vardagen med corona. Här är några: Orka plugga : Känner du coronaoro?, Pictogramfilm om corona för de som behöver enkel och tydlig information och Vad är corona? som också finns med syn- och teckenspråkstolkning. MIK-serien Källkoll har också tema corona: Källkoll corona.

365 nya utbildningsklipp

Nu har vi 365 st nya utbildningsklipp från Filmnavet i Mediekatalogen. Klippen är korta med ett pedagogiskt innehåll som ska underlätta för lärare och elever i undervisningen.

Till klippen

Maker Tour - Mot nya höjder

Nu kan du och din klass få ett digitalt maker-bussbesök! På grund av rådande omständigheter kommer maker-bussen inte att besöka skolklasser som vanligt resten av vårterminen. Istället får du och din klass besök på ett helt nytt sätt. Vi skickar ut en klassuppsättning arbetsmaterial till er via post och därefter får ni ta del av ett spännande maker-uppdrag. Våra duktiga IT-pedagoger finns såklart alltid tillgängliga med tips och tricks. Läs mer och boka ett digitalt maker-bussbesök här!