Nytt i våra länslicenser

Du kan fortsätta använda EngelskaPortal nästa termin! Den ingår inte i AV-Medias länslicenser men passa gärna på att använda! Den finns som menyval på ditt Matte- och SvenskaPortalkonto, alternativt via Skolon. Licensen erbjuder en digital workbook, glosor, hörövningar och läsförståelse för årskurs 1-3.

Creaza har släppt ett nytt tema i Cartoonist - "Ramar". I detta tema finns massvis av ramar som du kan använda både som bakgrund eller som justerbar rekvisita. Du hittar till exempel gamla tv-apparater, nyckelhål, fönster, årstider och en massa annat som du kan använda för att göra dina presentationer och filmer ännu finare. Om du är nyfiken på Creazas tre verktyg (Mindomo, AudioEditor och Cartoonist) så finns det nu möjlighet att ta del av förra veckans tre webinar.

Mer info

Spana in Anna och Marias senaste projekt - DigiPuls!

DigiPuls är ett treårigt projekt som startar hösten 2021. Projektet har fokus på att minska stillasittandet hos elever i åk -4-9 med hjälp av teknik. DigiPuls genomförs som en ”turné” genom vårt län med start i Markaryds kommun ht21.

Kortfattat går projektet ut på att klassen gemensamt ska samla aktivitetspoäng i en app som klassläraren/mentor får tillgång till vid anmälan till DigiPuls. När klassen uppnått ett visst antal poäng har man möjlighet att anmäla sig till en utställning - ”DigiPuls”. På utställningen kommer det att finnas ett antal stationen som är fyllda med teknik som aktiverar och inspirerar till rörelse. Under besöket får eleverna bland annat testa VR, dansa, blazepods och olika typer av reaktionstest med mera. Syftet är att vi ska ha kul och röra på oss!

Kolla in hemsidan www.digipuls.se för att se när DigiPuls är i er kommun!

Digitala lärverktyg

Vilka digitala verktyg kan du använda för att läsa och skriva på iPad, Chromebook eller PC? Camilla har samlat tips och idéer för digitala lärverktyg på den här sidan.
 

Om tipsen
Denna gång tipsar jag om en bok och två intressanta tv-program om influencers. Boken Badfluence ger en mycket bra överblick över branschen och om de problem och möjligheter som finns. Boken är mycket intressant men också underhållande. De båda svt-programmen är ett bra komplement till delar av boken men fungerar också bra på egen hand, de tar upp olika sidor av det inflytande som influencers har och hur politiker agerar på sociala medier.

Klicka vidare i menyn här ovan för att komma till rätt tips.

 

Badfluence
Influencers är vår tids nya älsklingar, men också tidernas minst granskade makthavare. Med sin miljonpublik formar de en helt ny generation genom sina Instagram-flöden. Badfluence? är en bok som går bortom det ytliga och undersöker hur samhället påverkas av den miljardindustri som växt fram de senaste 15 åren. Med hjälp av forskare, experter och influencers själva avtecknar de prisbelönta journalisterna Julia Lundin och Yasmine Winberg en värld av halvsanningar, bluffsiffror och smygreklam.

 

Ekonomibyrån - Makthavarna
De samarbetar med näringsliv, myndigheter och politiker. De är enskilda personer med många följare som tjänar stora pengar på att exponera sina liv. Infuencer marketing är ett växande fenomen och branschen lockade omkring en miljard i investeringar förra året. Men hur blev influencern den nya makthavaren? Vilka är baksidorna med branschen?

Till TV-programmet

 

Politikbyrån - Likejägarna
Partiledarna är aktiva som aldrig förr på sociala medier. Har de rent av nästan blivit influencers? Och vinner de väljare på det här, eller bara likes?

Till TV-programmet

 

 

Skriva sig till lärande (STL)

Skriva sig till lärande (STL) är en modell för att använda digitala verktyg på ett bra sätt i undervisningen. Är du intresserad av att lära dig mer? Anmäl dig då till höstens utbildning! Utbildningen består av 9 träffar där deltagande pedagoger får lära sig mer om modellen samt ingå i pedagogiska diskussioner. Pedagogerna får fördjupa sig inom STL:s olika delar såsom språkutvecklande arbetssätt, cirkelmodellen och genrepedagogik, formativ återkoppling och bedömning.


Minimera sommarlovstappet

I Lexplores webinarium "Minimera sommarlovstappet" har du möjlighet att få tips om hur du ser till att eleverna fortsätter läsa och inte tappar läsförmågan över sommaren.

Maria Björsell, speciallärare, läscoach och författare och Karin Gifvas, speciallärare på Lexplore diskuterar vad man kan göra för att minska sommarlovstappet och uppmuntra elevernas läslust i det inspelade webinariet som hittas här.

Binogi

Du har väl inte missat att Studi.se har bytt namn till Binogi nu? Länslicensen är ett flerspråkigt digitalt läromedel som passar alla elever i åk 4-6 och 7-9.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Varför firar vi midsommar?
Utbildningsklipp. Midsommar är en älskad högtid där firandet är en blandning av religion, folktro och tradition. Vi får veta hur och varför vi firar med exempel på gamla och nya traditioner. Vi får också veta hur midsommar har anknytning både till sommarsolståndet och Johannes Döparen.

Varför firar vi midsommar?

 

 

 

Varför firar vi nationaldagen?
Det finns flera anledningar till att vi firar nationaldagen 6 juni. Gustav Vasa blev Sveriges kung 6 juni 1523 och 6 juni 1809 fick Sverige en grundlag som blev början på vår moderna demokrati. Här får vi också veta varför vi dessutom firar den svenska flaggans dag!

Varför firar vi nationaldagen?

 

 

 

Vi lär oss om: Sveriges blommor
Vilka är våra vanligaste blommor och vad är en blomma? Vi får lära oss hur de ser ut, var de växer och vad som är speciellt med dem. Vi lär oss begrepp som krona, utlöpare, stjälk och pollen. Vi undersöker också hur prästkragen fått sitt namn och varför myror tycker vitsippor är goda!

Vi lär oss om: Sveriges blommor

 

 

 

Hur fungerar ett hus?
Hur får vi vatten hemma, hur kommer elektriciteten in i huset och hur får vi värme i elementen? Vi går igenom några tekniska lösningar och system, t ex när ett hus ska byggas. Vi lär oss begrepp som elskåp, fjärrvärmeverk och värmepanna. Till sist får vi tips om hur vi kan minska vår energianvändning hemma!

Hur fungerar ett hus?

 

 

 

Människokroppen: Immunsystemet
Hur fungerar immunsystemet och vilka organ ingår? Vi går igenom begrepp som överföring, allergi och blodkroppar och undersöker skillnaden mellan immunsystem och immunförsvar. Till sist går vi igenom problem som kan drabba immunsystemet och vad vi kan göra för att hålla det friskt. Andra delar i serien är Hjärtat och blodomloppet, Skelett och muskler och Andning och lungor.

Människokroppen: Immunsystemet

 

 

Europas delar: Centraleuropa
Vi lär oss om Centraleuropa och länderna Tyskland, Polen, Tjeckien, Slovakien, Schweiz, Österrike, Ungern och Liechtenstein. Hur ser regionens klimat, geografi och historia ut? I Österrike är åldern för att få rösta 16 år och i det ungerska alfabetet finns 44 tecken! I serien finns också Västra Europa.

Europas delar: Centraleuropa

 

 

 

Folkrörelser
Vad är en folkrörelse och hur och varför bildas den? Vi går bakåt i tiden och tittar på fem viktiga folkrörelser: kvinnorörelsen, fredsrörelsen, arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och miljörörelsen. Vi undersöker hur de förändrat det svenska samhället och tänker till om hur det kan se ut i framtiden!

Folkrörelser

 

 

 

Kemins grunder: atomer
Vi går igenom atomens uppbyggnad av protoner, neutroner och elektroner. Begrepp som förklaras är t ex elektronskal, isotop och subatomära partiklar. Vad är atommassa, atomnummer och elektronmolnet? Vi gör ett experiment med en grapefrukt och en massa blåbär för att förstå hur liten en atom är!

Kemins grunder: atomer

 

 

 

Aktuellt

21 juni byter vi till vår nya Mediekatalog!
Vi ser fram emot modernare layout, bättre sökmotor och nya funktioner. Fram till skiftet kan vi hjälpa till med inloggningsuppgifter. Vid första inloggningen flyttas ditt konto med sparade favoriter över automatiskt. En skillnad är att det bara får finnas ett konto till varje mejladress. Har du flera konton väljer du ett eller slår samman innan övergången. Funktionen att slå samman konton finns fram till skiftet. Läs här hur du kontrollerar om du har flera konton och slår samman till ett.

Inför terminsslutet
15 juni körs sista teknikrundan och den startar igen 24 augusti. Terminens sista rundan hämtas bara saker i retur. Vi har öppet som vanligt till och med 18 juni och öppnar igen 5 augusti.

24 juli är det dags för Sommar-OS i Tokyo!
I Om de Olympiska spelen och Vår världshistoria: Olympiska spelen - historia och utveckling finns det mesta som är bra att veta!

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Nu sänds nya säsongen av Tripp, Trapp, Träd för förskolan. Tema är hur vi människor, naturen och samhället påverkar varandra och bra val i vardagen för en hållbar utveckling. Galonisarnas har fått ett naturbingo som också kan vara ett friluftsmemory!

Att inspirera i matematik är korta filmer där erfarna matematiklärare porträtteras och delar med sig av sina erfarenheter. I dokumentärserien Att hata matematik följer vi fyra elever som under grundskolan förlorade motivationen och djupare förståelse för matematik. Anna Vaez är deras engagerade lärare på ESS-gymnasiet, en skola med specialpedagogisk profil, där eleverna studerar grundskolematematik i gymnasiemiljö. Programmen finns också i 5 min kortversion.

AV1-robotar

Vi ser att våra AV1-robotar gör nytta! Genom roboten får eleven möjlighet att följa med i all verksamhet i skolan, både i klassrummet och på rasterna. Nedanstående meddelande har vi fått från en lärare som berättar om framgångarna med roboten.

Hej! Jag tänkte att jag kunde skicka en liten uppdatering kring hur det går med vår robot samt elev. Roboten har fungerat suveränt och det har varit en enorm tillgång för eleven men även för oss personal. Vi har inte behövt krångla med Google-Meet utan bara behövt ta fram roboten så har allt fungerat. Roboten mottogs positivt av alla andra eleverna i klassen. Vi har använt den både i helklass, i små grupper men även i par-diskussioner. Det har även gett ett så pass bra resultat att vi börjar få tillbaka vår elev mer och mer till skolan. Vill tacka för denna möjlighet som jag har fått!

Teknikrunda

Teknikrundan rullar på för fullt och just nu är det Åke bakom ratten. Vi lånar ut wifi-puckar, robotar, Greenscreen och mycket annat. Leveranstiden är två veckor och vi lämnar samt hämtar på din arbetsplats.

Ett fikastopp på vägen är ett måste då vi kör över hela länet. Beställning görs i Mediekatalogen.

En hälsning från Maker Tour - Mot nya höjder

Vi vill säga stort tack för ditt och klassens engagemang under året i Maker tour – Mot nya höjder. Närmare 3000 elever har experimenterat och utforskat under temat Make IT Wild och ca. 1000 elever har dessutom fått träffa våra IT pedagoger digitalt med Makerbussen! WOW!
Spännande tävlingar har genomförts såsom Tour de Kronoberg och idétävlingen Future Makers. Vår anpassade belöning gick av stapeln på Huseby Bruk – de klasser som inte kunnat vara med på plats kommer att få guldbiljetter. Guldbiljetterna innebär att eleverna kan besöka Huseby bruk under sommarlovet och göra våra utmaningar när det passar dom!

Redan nu vill vi ge er en tjuvkik på nästa termins äventyr, Make IT Work. Följ gärna vårt Instagramkonto nästa vecka, makertourmotnyahojder. Där kommer Tekniska museet att ge flera spännande glimtar av höstens tema och utmaningar för Maker tour – Mot nya höjder! Glöm inte att anmäla klassen för att fortsätta jobba med oss i höst! Makerbussens tider släpper vi augusti.

Yrkeskampen - tävling för blivande åk 8

Tävlingen går ut på att klasser i årskurs 8 får svara på kluriga, praktiska och roliga uppgifter i ett webbtest. Frågorna är alla kopplade till de 12 nationella yrkesprogrammen, för att inspirera eleverna till att upptäcka sina talanger och intressen. När slutsignalen ljuder är det klassens samlade resultat som är avgörande, varje klass utgör ett lag.

För finalisterna i Yrkeskampen, som arrangeras i Växjö under Yrkes-SM, finns ett 1:a pris på 10 000 kronor. Vinnande klass av webbtävling får hela 5 000 kronor. Observera att anmälan gäller för den årskull som börjar årskurs 8 höstterminen 2021.

Glad sommar! 🌞

Avslutningsvis vill vi tacka er för det här läsåret och önska er en underbar sommar!