Med läsårets sista nyhetsbrev vill vi passa på att önska er en skön sommar! Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete till hösten!

Vi besöker gärna din skola!

Idag är vi på Björkskolan i Lessebo. Där jobbar vi med Greenscreen och HopSpots tillsammans med elever i F-6.

Hör av dig för att boka in ett besök till din skola! avmedia-kurs@kronoberg.se

Att programmera med workshops

"Att programmera med workshops" är en workshopserie som Linnéuniversitetet genomför på uppdrag från Skolverket och erbjuds höstterminen 2020. Workshopserien vänder sig till verksamma lärare i åk 4-9 som vill komma igång med programmering i sin undervisning. Personal från AV-Media deltar som kursledare.

Mer information

STL-utbildning

Den andra omgången av STL-utbildning är nu genomförd. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till höstens utbildning i STL. Mer info & Direkt till anmälan

Nytt pedagogiskt material för skolans hälsofrämjande arbete!

Sedan 2003 har Region Kronoberg genomfört enkätundersökningar till barn och ungdomar i länet. Arbetet sker i samverkan med länets skolor och är en viktig del i kartläggningen av hur barn och unga i länet mår.

Utifrån undersökningens resultat har nu ett pedagogiskt material tagits fram – Bästa hälsan! Materialet är tänkt att vara ett stöd i skolans hälsofrämjande arbete och innehåller uppgifter och övningar utifrån fem olika teman. Materialet är fritt att använda för alla verksamheter i Kronobergs län. Bästa hälsan hittar du här.

Nytt i våra länslicenser

Idrott & hälsa och Hem- och konsumentkunskap har blivit egna ämnen i länslicensen Studi.se! Det finns också en fin poster med matcirkeln att ladda ner med namnen på delarna på svenska, engelska, somaliska, thailändska, tigrinska, arabiska och dari. Läs mer om Studi på vår hemsida.

I Skolplus finns nya memoryspel i matematik och svenska. I matematik Tiokamrater och en serie spel med multiplikationstabellen, para ihop rätt multiplikation och produkt! Spelet Läsning text/bild tränar enkla ord. Försök hitta två kort där text och bild stämmer överens! Läs mer om Skolplus.

Digitala framsteg i Coronaspåret

Världen har andnöd i dessa tider och hjälpen stavas med två bokstäver - IT. Redan 2003 ansvarade vi på AV-Media för projektet PC-konferens i avsikt att sprida användningen av distansmöten bl a i skolan. Vi startade virtuella mötesrum på AV-Mediaskolan som gav elever och lärare möjlighet att samarbeta oavsett tid och rum. Idag kan vi konstatera att vi var för tidigt ute men att vi skaffade oss erfarenheter som varit till god nytta under våren som gått. När vi försöker titta in i framtiden ser vi att den digitala mognaden bland såväl elever som lärare leder bruket av digitala verktyg vidare in i symbios med traditionell undervisning. Ambitionen att arbeta proaktivt och klimatsmart har satts på prov och och visat sig hålla måttet, ja i vissa fall kan vi även glädjas åt ökad måluppfyllelse med hjälp av digitala verktyg.

Användningen av Studi har ökat rejält och det är i första hand åk 7-9 men även gymnasiet som svarar för detta. Möjligheten att kunna ge elever riktade uppgifter uppskattas och underlättar i den “nya” vardagen. Generellt ser vi att våra länslicenser har en mycket stor användning. Rättvisan i att alla Kronobergs elever har tillgång till bra digitala verktyg får inte underskattas och jämfört med övriga regioner är vi unika med denna modell. Här har vi statistiken för alla kommuner 2019. Kanske ännu mer intressant är det att vår utlåning av ny teknik nu är uppe i sådan nivå att vi oftast får lägga våra veckoleveranser på två dagar då vi inte klarar att leverera allt på en dag. Vår röda Caddy har nu gjort sitt efter 14 år och vi ser fram emot en silverfärgad gasdriven modell. Efter lite makeup kommer ni att känna igen oss när vi dyker upp på er skola för leverans av robotar och annat tekniskt godis! /Åke

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Att spela bort pengar
Många ungdomar hamnar idag på online-casino och bettingsajter. Programledarna Sharre och Tobbe träffar Philip som berättar om när han blev spelberoende i gymnasiet. Håkan Wall som forskar i psykiatri på Karolinska Institutet berättar vilka varningstecken som finns och hur man kan ta sig ur ett spelberoende. Vi får också höra ungdomars tankar kring att spela om pengar.

Att spela bort pengar: Sharre och Tobbe - om spelmissbruk

Israel-Palestinakonflikten
Varför är konflikten mellan Israel och Palestina så svår att lösa och vad finns det för viktiga historiska hållpunkter och händelser? Begrepp som förklaras är t ex sionism, sexdagarskriget, intifada, bosättning, PLO och Hamas.

Israel-Palestinakonflikten

Mellanöstern under 1900-talet
En översiktsfilm om Mellanösterns 1900-talshistoria. Utgångspunkten är de tre faktorerna kolonialism, religion och olja. Vi ser på viktiga konflikter och händelser t ex oljekrisen 1973, revolutionen i Iran 1979, Iran-Irakkriget 1980 samt Kuwaitkriget 1990.

Mellanöstern under 1900-talet - en översikt

Arktis och Antarktis
Arktis och Antarktis är de extrema områdena runt Nord- och Sydpolen. Vi undersöker polarzonernas klimat och geografi och får veta skillnaden mellan packis och shelf-is. Hur påverkar klimatförändringarna och vad betyder begreppet återkopplingseffekt? Vem vann kapplöpningen om att komma först till Sydpolen och hur gick det till?

>Arktis och Antarktis - jordens polarzoner

Transport - Professor Lunatus
Man kan ta sig fram och transportera saker på hjul, på spår, på vatten och i luften. Professor Lunatus reder ut begreppen kring transporter! Han förklarar också hur olika saker fungerar, t ex cykelns vevparti, motorcykelns kugghjul, bilens kardanaxel, bensin- och elmotorer, ånglok och moderna lok, frakt- och passagerarfartyg, glid- och motorflygplan, jetflygplan och raketer.

Transport - Professor Lunatus

 

Gustav Vasa
Vem var Gustav Vasa och hur såg tiden ut? Var Gustav Vasa en frihetshjälte, landsfader och riksbyggare eller en maktlysten egoist? Eftersom de styrande i 1500-talets Sverige gjorde det som ett familjeföretag hade Gustav Vasas tre drottningar stor betydelse! Här är berättelsen om Gustav Vasas tid och vägen till makten, propagandan, skrönorna och det mest betydelsefulla som ägde rum och finns kvar av Gustav Vasas tid som kung av Sverige.

Gustav Vasa

Olympiska spelen
Vi får lära oss om den olympiska historien och vad symbolerna med ringarna, elden och medaljerna kommer ifrån. Men också hur andra händelser påverkar OS, t ex politisk påverkan, pengar och dopning. Baron Pierre de Coubertin hade en vision att återuppliva de olympiska spelen, eftersom idrotten stärker ungas självständighetsutveckling och förenar världen!

Vår världshistoria: Olympiska spelen - historia och utveckling

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl
Hur kunde olyckan i Tjernobyl inträffa och hur gick saneringsarbetet till? Klockan 01:23 den 26 april 1986 exploderar kärnkraftverket i Tjernobyl, Ukraina. Överlevande arbetare evakuerar skadade, stänger av elektriciteten och får igång pumparna. Här finns många hjältar men många av dem kommer inte överleva eller få leva med svåra strålskador.

Vår världshistoria: Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs tv- och radioprogram med extramaterial. Under Om serien beskriver UR tanken bakom programmen.

Serien Rörelsefilmer är tips och övningar för elever med motoriska, intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vad händer med återvinningen? är en serie om återvinning i vardagen. Varför ska vi återvinna, vart tar det vägen och hur många gånger kan varje sak bli en ny? Nytt för förskolan är Trollvinter i Mumindalen på finska: Muumien taikatalvi. I radioserien Jojje 5 år berättar Jojje vad han har för sig under veckan!

Aktuellt

Nu närmar sig sommarlovet! AV-Media har öppet som vanligt fram till midsommar och öppnar igen 4 augusti.

Kunskapsklipp från Filmnavet
Nu finns 365 st nya utbildningsklipp från Filmnavet i Mediekatalogen! De flesta är för F-6 och några för åk 7-9. Utbildningsklipp är korta faktafilmer som passar för att introducera, inspirera, förklara och repetera. Se Kunskapsklippen här

Coronafilmer i flera versioner
I Mediekatalogen finns URs miniserie Vad är corona? Delarna är 5 min långa och heter Covid-19 och Pandemier. Filmerna finns syn- och teckenspråkstolkade, på engelska, arabiska, spanska, tyska, finska, somaliska och persiska.

Maker Tour - Mot nya höjder

En strålande vårtermin börjar närma sig sitt slut och det är dags att blicka tillbaka på den gångna skogsterminen. Oj, vad vi har hunnit med! Alltifrån mossgraffiti, mini-världar och talande skogsföremål till stetoskop-bygge och skogsbad. Vårens Make IT Wild-belöning är nu i full gång och de klasser som tagit del av konceptet Utomhus på Huseby på Huseby Bruk har gett två tummar upp. (Psst! Belöningskonceptet finns tillgängligt för allmänheten hela sommaren på Huseby Bruk – väl värt ett besök!) Stort tack för en alldeles lysande vårtermin. I höst fortsätter skogsäventyret när vi fortsätter med temat Make IT Wild. Håll utkik på kronoberg.motnyahojder.com – snart öppnar höstens anmälningar. Ha en fantastisk sommar!