Hej!

I terminens första nyhetsbrev tipsar vi om föreläsningen om hybrid- och distansundervisning som AV-Media bjuder in till redan på måndag! Vi är glada över att EngelskaPortal numera är en av våra länslicenser, efter att ni har hunnit testa på den ett tag och varit nöjda. Som vanligt så tipsar vi om nyheter i länslicenserna - du kan till exempel låna Muzzy fram till sportlovet!  Vi berättar om vad som händer hos våra kollegor i Maker Tour - Mot nya höjder, webinarier som är på gång och annat kul! Vi hoppas att ni har fått en bra start på denna termin!

Föreläsning om hybrid/distansundervisning 24/1

AV-Media Region Kronoberg välkomnar er till en föreläsning om hybrid/distansundervisning i skolan. Under föreläsningen kommer vi att:

• Visa de senaste funktionerna i Google Meet.
• Tipsa om hur du lägger upp din hybrid/distansundervisning.
• Visa vilken teknik som kan användas.

Tid: 24 januari kl 15.30-16.00 (därefter finns tid för frågor)
Plats: Föreläsning via Teams
Anmälan: Anmäl dig här senast under förmiddagen den 21/1.

Muzzy-uppdatering

Jodå, Muzzy trivs här i Kronobergs län! Just nu är han på väg till en skola i Alvesta kommun. Om du är sugen på att låna Muzzy - hör av dig till linda.stark@kronoberg.se. Vill du komma igång med avsnitt 1 i Muzzy så rekommenderar vi att du använder dig av den här presentationen först. Den tar upp engelska ord och begrepp som förekommer i avsnitt 1.

Nytt i våra länslicenser

Matteportal har fyllt på med önskeuppgifter om multiplikation med kvadrattalen, stora tal som slutar på noll och blandad form till bråkform. Om Matteportal 

Creaza-teamet har tagit fram fyra nya Universum för enklare navigering i verktyget Cartoonist: Historia, Samhället, Fiktion och Natur. Om Creaza

EngelskaPortal - titta på filmen och bekanta dig med vår senaste länslicens!

Aktuellt

Nya temasamlingar
I Mediekatalogen finns färdiga förslag till Barnkonventionsdagen 4 februari och Samernas nationaldag 6 februari. Ett tips till Internationella modersmålsdagen 21 februari är att det finns 60 språk att välja mellan med sökfiltret Talat språk.


Vinter-OS
4 februari är det dags! Vår världshistoria: Olympiska spelen - historia och utveckling berättar om bakgrunden och faktorer som påverkar OS.


Utbildningsklipp och mallar
Eduklips utbildningsklipp är korta faktafilmer för grundskolan och gymnasiet. I arbetsmaterialet finns lärarhandledning, Klippkoll med elevuppgifter, manus och minilektion. Till serien Svenska djur finns nya elevmaterialetet Undersök djuret.

Alla klipp har inte samma material - här finns mallar för att göra egna: Lärarhandledning, Minilektion Grej Of The Day, Undersök djuret.


Vårens nya utbildningsklipp
Vårens nya utbildningsklipp är på plats, se ett 2 min långt smakprov!

Frångå klassificerad ålder
Nu finns den efterlängtade funktionen att frångå den klassificerade åldern i verktyget Dela. Bocka i rutan innan du delar så frångår du den klassificerade åldern och kan visa för yngre målgrupp. Funktionen finns för alla filmer, utbildningsklipp och ljudprogram.

DigiPuls i Älmhult

Just nu installeras DigiPuls i Älmhult! Håll utkik om du arbetar där!

Anmälan öppen till Yrkes-SM

Låt dina elever få prova på massor av olika yrken och se yrkesskickliga ungdomar från hela Sverige tävla mot varandra. Yrkes-SM är som en stor prao där upplevelser och aktiviteter är i fokus. Evenemanget är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar och genomförs den 10-12 maj 2022 på Arenastaden, Växjö. Det är fri entré och alla är välkomna. För årskurs 7-9 och årskurs 1 gymnasiet i Kronobergs län ordnas dessutom kostnadsfria bussar till och från Yrkes-SM. Anmäl din klass: www.yrkessm.se/boka

Skolon EdTalk - inspirationswebinar

På Skolon EdTalk, torsdagen den 10 februari kl 14-15, har Skolon bjudit in inspirerande föreläsare som alla kommer att lyfta hur vi kan använda digitaliseringen som kraft i undervisningen. Temat för detta webinar är en trygg och säker skola, både fysiskt och digitalt. Anmälan till webinaret helt kostnadsfritt. Välkommen med din anmälan!

Kommande webinarier

24/1 kl 15.30-16.00 "Föreläsning om hybrid/distansundervisning" - anmälan

16/2, 22/3 eller 2/5 kl 14-16 "Widgit Online" - anmälan

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

De förbannade åren
De förbannade årenSpelfilm. Köpenhamn 1940. Den framgångsrike företagaren Karl Skov driver en elektronikfabrik och lever överklassliv i huset vid havet med hustrun Eva och barnen. När Danmark ockuperas av nazisterna kämpar Karl för att upprätthålla produktionen på fabriken och måste mot familjens vilja börja producera för den tyska marknaden.

De förbannade åren

 

 

 

Wendy
Barn i roddbåtSpelfilm. Wendy bor i den amerikanska södern där mamman driver en diner. En dag passerar ett tåg utanför fönstret och Wendy ser hur en mystisk pojke lockar ombord vännen Thomas. Nästa gång tåget kör förbi hoppar Wendy på! En modern, fristående berättelse som bygger på den klassiska boken om Peter Pan och landet Ingenstans.

Wendy

 

 

 

Glaslandet
Tre barnSpelfilm. Jas pappa är lastbilschaufför och ofta iväg på jobb. När Jas är ensam hemma hittar han en flicka och en äldre kvinna i familjens lada. De ser märkliga ut och verkar inte kunna återvända till sitt hem djupt inne i skogen. Varför är de så skrämda? Jas bestämmer sig för att försöka hjälpa dem!

Glaslandet

 

 

 

Isblommans hemlighet
figur lik en huvudfoting som står på en gren med månen som bakgrundSpelfilm. Fiffels farfar är en beundrad trollkarl! När Fiffel försöker trolla hamnar farfars trollspö långt in i De gröna ärtornas dal. Han ger sig iväg för att leta och träffar på Båg. När de kommer hem har de med sig en ännu kraftfullare trollstav! Fiffel försöker trolla men ställer till det ordentligt. Nu måste han försöka ställa allt tillrätta!

Isblommans hemlighet

 

 

 

Stories for beginners
tecknad bild med skolbarnUtbildningsklipp. Nybörjarserie i engelska med 4 korta delar: At School, In the Supermarket, In the afternoon och Outside, Three o´clock och Anna´s house. I arbetsmaterialet finns lärarhandledning, Klippkoll för eleven med uppgifter och interaktiv quiz och manus. Dialogen har engelskt tal med valbar engelsk text.

Stories for beginners

 

 

 

 

Ett land växer fram - Sverige under 1800-talet
häst drar plogUtbildningsklipp. I början av 1800-talet var Sverige ett utfattigt land härjat av krig och sjukdomar. Men landet kom att förändras från grunden och folkmängden mer än fördubblas. Vi följer utvecklingen med fokus på freden, vaccinet, jordbruksrevolutionen, nya transportsätt och breven hem.

Ett land växer fram - Sverige under 1800-talet

 

 

 

 

Koloniseringen av Australien: Bosättarnas perspektiv
bok med urfolk och anteckningar(800 f.v.t. – 1500 e.v.t) Utbildningsklipp. En brittisk fångvaktare i ett av Londons tuffaste fängelser i slutet av 1700-talet berättar om James Cooks upptäcktsresa till Australien, som blev startskottet för tusentals fångar att deporteras till ”det nya landet”. Vi får bland annat höra om kolonialism, urfolk, Endeavour, First Fleet, ingenmansland (Terra Nullius) och den industriella revolutionen ur bosättarnas perspektiv.

Koloniseringen av Australien: Bosättarnas perspektiv

 

 

 

Koloniseringen av Australien: Urfolkets berättelse
Utbildningsklipp. En Gadigal-krigare i Australien i slutet av 1700-talet berättar om de första mötena med brittiska kolonisatörer, från urfolkens perspektiv. Vi får bland annat höra om smittkoppsutbrott och kulturkrockar och berättelsen om motståndsmannen Pemulwuy.

Koloniseringen av Australien: Urfolkets berättelse

 

 

 

 

Maker Tour - Mot Nya Höjder

Julledigheten är slut, en ny termin har börjat rulla och den 8 februari släpper vi terminens första utmaning MAKE IT REAL – INTERNET OF THINGS 🌐. Den kommer att handla om smarta ting som är uppkopplade och kan kommunicera med varandra, med omgivningen och därmed även med människor. Sakernas internet - Internet of Things eller kort och gott IoT är ett teknikområde som utvecklats explosionsartat och kommer att förända nästan allt i samhället. Utmaningen innehåller roliga uppdrag, experiment och undersökningar som dina elever kan arbeta med, både enskilt och i grupp. Häng med oss!

Redan nu kan du boka in utställningar, Makerbuss och workshops. Läs mer om Makerbussen eller Upplev mer vårterminen 2022.

Du har väl inte missat att Region Kronoberg står för samtliga busstransporter till våra utställningar för klasser som är anmälda i Maker Tour- Mot nya höjder. Anmäl din klass!

 

UR-nytt

Familjen Knyckertz och gulddiamanten är en rolig ljudberättelse, kryddad med ordlekar och uttryck, i 11 korta delar. Syftet är att skapa diskussion om värdegrundsfrågor, ärlighet och vikten av att skilja på ditt och mitt. Den kan också fungera som stöd för elever som börjar läsa på egen hand. I lärarhandledningen finns övningar och aktiviteter som bygger på läsförståelsestrategier, med specifika uppgifter för de olika kapitlen.