Hej!

I årets första nyhetsbrev kan du läsa om nyheter i våra länslicenser, om våra nyaste filmer och om vad som är på gång hos våra kollegor Maker Tour - Mot nya höjder. Du kan även läsa om Skapande skola, nya Utbildningsklipp samt anmäla dig till höstens kostnadsfria webbinarier.

Delta i vårens webbinarier!

Du som arbetar i Kronobergs län deltar kostnadsfritt på våra webbinarier. Välkommen med din anmälan! Nytt för i år är våra temawebbinarier i kombination med länslicenserna, t ex ”Språkundervisning”, ”Naturen”, ”Energi”, ”Vikingatiden” & ”Etik och moral”. Till anmälan

Nytt i våra länslicenser

Kikora logga blå med vit ikonVid årsskiftet lanserade Kikora sin nya klient efter 3 års utveckling! En redaktion bestående av tio lärare, författare och redaktörer har utvecklat nya Kikora Katapult med ny design, ny funktionalitet, nytt innehåll och nytt rapportsystem. I alla kapitel finns hela lärandeprocessen från introduktion till färdighetsträning, fördjupning och sluttest. Se en 1 min lång film om de viktigaste nya funktionerna. Läs mer om Kikora Katapult på Kikoras hemsida. Läs mer på vår hemsida om du vill komma igång som användare av Kikora!

MemoryI Skolplus finns nya memoryspel att skriva ut i matematik och geografi. I matematik addition upp till 10, addition upp till 20 och bråktal. I geografi länder och världsdelar. Det finns också nya Svenskaplus-häften för utskrift, ett för att öva synonymer och motsatsord och ett för att öva prepositioner.  

 

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Förvisade - sanningen om rohingyerna
Dokumentär. Trots att den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya levt i Myanmar i århundraden nekas de medborgarskap, rösträtt och kan inte röra sig fritt. FN-tjänstemän och Human Rights Watch beskriver förföljelsen av rohingya som etnisk rensning. I filmen berättar rohingyer, människorättsaktivister och historiker och men också radikala buddhistmunkar och tidigare regeringstjänstemän som menar att rohingyafolket är muslimer och "utlänningar", och därför inte har någon plats i deras land.

Förvisade – sanningen om rohingyerna

 

 

Amerikanska inbördeskriget 1861-1865
En översiktsfilm som går igenom vad som orsakade kriget och varför många stater valde att lämna unionen för att bilda Amerikas konfedererade stater. Viktiga händelser är slaget vid Fort Sumter, The Emancipation Proclamation och slaget vid Gettysburg. Hur slutade kriget och vilka spår finns kvar idag?

Amerikanska inbördeskriget 1861-1865

 

 

 

 

Vad är en pandemi?
Malte får i läxa att definiera vad en pandemi är. Det känns motigt men kompisen Matilda kommer till undsättning! De tar reda på andra historiska pandemier, som Digerdöden och Spanska sjukan. Hur uppstår pandemier och vad är skillnaden mellan pandemi och epidemi? Andra begrepp är smittspridning, droppsmitta och vaccin.

Vad är en pandemi?

 

 

 

Vi lär oss om: Hav
Vad är det som kännetecknar hav och olika havsområden? Vad innebär överfiskning, hur fungerar fotosyntesen i havet och vad är ett randhav? Vi tittar på olika växter och djur som lever i havet och några av de problem och utmaningar havet står inför. Vad kan vi göra för att förutsättningarna i havet ska förbättras?

Vi lär oss om: Hav

 

 

 

Vi lär oss om: Sötvatten
Andra världskrigetVi undersöker varför sötvatten är så viktigt och vilka växter och djur som lever där. Vad är övergödning och vad är en våtmark? Problem och utmaningar är t ex föroreningar som leder till vattenbrist. Men vi kan också själva vara med och påverka!

Vi lär oss om: Sötvatten

 

 

 

 

Ekonomins grunder: Samhällsekonomi
Samhällsekonomin är viktig för hur samhället fungerar och använder sina resurser. Vi själva påverkas också, från mjölken vi köper i affären till statsbudgeten. Vi lär oss begrepp som samhällsaktörer, ekonomiska kretslopp och ekonomiska system och får veta vad skatt och BNP är.

Ekonomins grunder: Samhällsekonomi

 

 

 

 

Ekonomins grunder: Privatekonomi
Vad innebär sparsätten aktier, fonder och obligationer? Vad betyder ränta och amortering och hur fungerar lån och krediter? En grundläggande film om privatekonomi som bla går igenom begrepp som disponibel inkomst, borgen och budget. Att konsumera hållbart gynnar både ekonomi och miljö!

Ekonomins grunder: Privatekonomi

 

 

 

 

Artbildning och dess barriärer
Vilka är processerna som gör att nya arter kan bildas eller inte bildas? Vilka barriärer ser till att organismer som tillhör olika arter inte kan få ungar och hur bildas nya arter? Begrepp som tas upp är t ex isoleringsmekanism, hybrid, zygot, prezygotiska reproduktionsbarriärer, postzygotiska reproduktionsbarriärer, allopatrisk artbildning och Sympatrisk artbildning.

Artbildning och dess barriärer

 

 

 

Skapande skola 2021/2022

Missa inte att söka pengar för Skapande skola från Kulturrådet senast 4 februari! Med detta stöd kan du låta dina elever skapa rörliga bilder i klassrummet med handledning av en professionell filmare. Vi tipsar om Filmregion Sydost som erbjuder både inspiration i form av förslag på färdiga filmpaket, förmedling av filmpedagoger och stöd i ansökningsprocessen. Läs mer här!

Letar du efter musikprogram till din ansökan hittar du även utbudet från "UNGA Musik i Syd" på webben. Här hittar du deras musikutbud för Skapande skola.

Aktuellt

6 februari är det Samernas nationaldag. Här är förslag på material: Samer, Nationella minoriteter i Sverige, spelfilmen Cloudboy och utbildningsklippen Världens urfolk - Samer och Svenska djur: Renen

Nya Utbildningsklipp från Eduklips
24 st nya utbildningsklipp är på väg in i Mediekatalogen! De handlar bl a om Stockholm, fake news, SHOA, flyktingar, vulkaner, Gulag, Skogsmusen, Le Châteliers princip, konsumenträtt, Newtons lagar samt Valborg och Första maj. Nytt för terminen är att samtliga har manus med tidsangivelser, Quiz och Kahoot! Nytt är också en mall att ladda ner för att göra egna Minilektioner.

Spelfilmstips till sportlovet
Vill du visa en spelfilm för dina elever före sportlovet? Det finns 227 st spelfilmer att välja mellan i Mediekatalogen!

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Det finns många program på minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani/arli, romani/kaale, romani/kelderash, romani/lovara, romani chib, lulesamiska, nordsamiska, sydsamiska och umesamiska. Svenska Filminstitutet har gjort Glöd, en serie kortfilmer med möten och historier på Sveriges fem nationella minoritetsspråk. 

Maker Tour - Mot nya höjder

Glöm inte anmäla dig till Maker tour – Mot nya höjder Vårterminen 2021! Temat är Make IT Wild Plus 1 – Trolla med trä och andra material
Anmäl dig här