Hej! Månadens nyhetsbrev handlar om ny teknik hos AV-Media. Ny teknik är på väg in i Mediekatalogen, teknik som du får utkörd till dig och din klass. Brevet innehåller även filmtips, inbjudan till Digital skaparkväll 23 mars, Make IT Wild och information om vårt kursutbud.

Ny teknik att låna av oss!

Nu har vi utökat antalet Probotlådor i teknikutlåningen. Vi har fyra lådor med 8 Probots i varje låda och kompletterat med kartor. Passa på att låna! En annan nyhet är vår Europalåda - en låda med Beebots, två Europamattor och tillhörande uppgiftskort.

Källkritiksutmaning

Digitala lektioner är en satsning från Internetstiftelsen med lektioner kring digital kompetens för hela grundskolan. Källkritiksutmaningen börjar i mars, lektionerna är tillgängliga året runt.

Till lektionerna

 

Robotlådor

Håll utkik efter våra nya robotlådor i Mediekatalogen. Där hittar ni snart våra nya programmeringslådor för olika verksamheter. Lådorna innehåller olika robotar och uppdrag.

  • Förskola och uppåt - En upptäckarlåda för de yngre med Bluebots, taktilt bräde, bondgårdskarta och stadskarta.
  • F-3 - Lådan med programmeringsspel innehåller Roboten Doc och Robotmusen. Den andra spännande lådan för F-3 innehåller robotarna Botley och Photon. Lådan är komplett med iPad och appar.
  • åk 4 och uppåt - Ett härligt kit med robotarna Que, Sphero och Probots. Komplett med iPads och appar.
  • 7-9 - Micro:bits med Inventor´s Kit för programmering i block- och textmiljö.

Make IT Wild

Digital skaparkväll 23/3

Välkomna till Digital Skaparkväll med oss på AV-Media Region Kronoberg och Maker Tour - Mot nya höjder. Vi bjuder in till en kväll där du får möjlighet att utveckla din kreativa sida. Du kan välja att lära dig 3D-skrivaren, skärmaskinen Cameo, skapa Podcast, möt våra robotar, bygg ett rymdmonster eller skapa ett "Educational escaperoom". 
Mer info
Anmälan

Nytt i våra länslicenser

Skolplus har fyllt på med många nya färgläggningsbilder för utskrift, t ex veckodagar, månader och mindfulness/mandala-inspirerade gemena bokstäver. Mia Hallenbring som är speciallärare i läs- skriv- och språkutveckling har tagit fram materialet. Hon tipsar att en rolig aktivitet är att eleverna färglägger utvalda bokstäver och skiljetecken och bygger en mening på väggen eller dörren! Läs mer om Skolplus!

Kurser

Tryck på knappen nedan för att se AV-Medias utbud över kurser, workshops och föreläsningar under våren 2020.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Sagoland
Spelfilm. Tre värdegrundsberättelser med handledning från Svenska Filminstitutet. Månulvarna bor i skogen och kommer fram om natten för att de älskar månen! Sigrid vågar inte sova för då kommer sorgliga drömmar om den saknade vännen Elefanten. Den snälla roboten Lobo och robothunden tar hand om djuren som behöver hjälp. En dag har en stor val strandat och måste räddas! Berättelserna är klassificerade från 3-9 år eftersom de passar för olika åldrar.

Sagoland

Efter floden
Dokumentär. Sötvatten är grunden för allt liv men vår mest slösade naturresurs. Vi förbrukar och förorenar allt mer sötvatten. Sambandet mellan extremväder, klimatförändringar och obalans i vattnets kretslopp är uppenbart. Den här svenska dokumentären undersöker problemen i vår nutid och katastrofen som kan bli vår framtid.

Efter floden

I Gretas fotspår
Dokumentär. Greta Thunberg har blivit en ikon och förebild i kampen för att minska klimatförändringarna. Fler ungdomar har inspirerats att engagera sig och påverka beslutsfattare i och utanför sitt land. Greta är deras stora förebild och i hennes anda arrangeras skolstrejker, massdemonstrationer och samtal med politiker. I slutet av filmen får ungdomarna äntligen träffa Greta! Att ta ställning innebär att hängas ut i sociala medier och utsättas för hot och näthat. Filmen är bra exempel för MIK-frågor, yttrandefrihet och demokrati.

I Gretas fotspår

The Creepy Line - Vem kontrollerar internet?
Dokumentär. Begreppet ”the creepy line” kommer från den tidigare Google-koncernchefen Eric Schmidt, när han under en intervju skulle förklara Googles uppförandekod. Genom intervjuer, vetenskapliga experiment och grundlig analys granskar dokumentären hur företag som Google och Facebook påverkar det vi ser och gör i sina påstått neutrala plattformar.

The Creepy Line - Vem kontrollerar internet?

Pengars värde och betalningsformer
Saga träffar bankmannen Kalle som berättar varför hon inte kan använda de gamla sedlarna. Han berättar hur vi har gått från byteshandel till dagens nya sedlar och mynt. De tittar på vilka kända personer som finns på sedlarna och Mårten från Riksbanken berättar varför sedlarna är svåra att förfalska. Vi får veta mer om pengars värde och vad det finns för andra betalningsformer.

Pengars värde och betalningsformer

Digerdöden
Digerdöden är den värsta pestepidemin i Europas historia. Var kom den ifrån, hur spred den sig och vad var det som orsakade den? Vilka konsekvenser förde den med sig för det medeltida samhället och hur kommer det sig att den blev den största epidemin i Europas historia?

Digerdöden

Newtons rörelselagar
Newtons tre rörelselagar är grundläggande för många områden inom fysiken, däribland kollision mellan föremål. I filmen lär vi oss om tröghetslagen, accelerationslagen och lagen om verkan och motverkan. Med hjälp av rörelselagarna lär vi oss bland annat varför säkerhetsbälten är så viktiga!

Vi lär oss om: Newtons rörelselagar

Våldsbejakande extremism
I medierna talas det om våldsbejakande extremister som bränner, spränger bomber och orsakar förödelse - här hemma och i avlägsna delar av världen. I många fall finns extremism bortom mediernas fokus, t ex hot och trakasserier på nätet. Vad står begreppet för och vilka grupper är verksamma i Sverige? Vi träffar bl a Jonas Trolle, chef för CVE (Center mot våldsbejakande extremism) och Christer Mattson som är forskare vid Segerstedtsinstitutet. Vi träffar också en före detta våldsam extremist.

Våldsbejakande extremism

UR-nytt
I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial. Här är exempel på nya serier: Den kvinnliga imamen, Lik meg, Jakten på den glömda historien och radioserien Hälsning från framtiden. Och nya serier för förskolan: Veta och Teknikpatrullen, Miniräknarna och Kan själv!

Barnkonventionen

Nu är Barnkonventionen lag i Sverige! I Mediekatalogen finns mycket material, t ex utbildningsklippet Barnkonventionen – om barns rättigheter med lärarhandledning och elevuppgifter. I serien Barnkonventionen handlar varje del om ett barn. Omtyckta Eva Funck visar hur det funkar i Evas Superkoll – Barnkonventionen. UR har serierna Rättighetsbärarna och Rättighetsbärarna – expertråd för pedagogen och Barnrätt på jobbet. Här finns också radioserierna Barnens rätt och Barns rätt med Jonas. Serien De rättslösa är en berättelse om vad som händer när alla rättigheter försvinner.

Nytt temablad

I temabladet Vetenskapsdokumentärer finns välgjorda dokumentärer om t ex hållbar utveckling, samhällsutveckling, framtida mat, IT och teknik, astronomi och kemi, hur människokroppen fungerar och Milgrams berömda lydnadsexperiment!

Nya utbildningsklipp i Mediekatalogen

Nu finns 327 st utbildningsklipp, som är korta faktafilmer för grundskolan och gymnasiet. De flesta har handledning med tips för pedagogen och Klippkoll med uppgifter och en Quiz för eleven. Nu kan det också finnas en Kahoot i extramaterialet. Se alla utbildningsklipp.

Spelfilm

Passa på att se en spelfilm innan sportlovet. Våra spelfilmer hittar ni här.