Hej! Månadens nyhetsbrev handlar om möjligheten att låna det interaktiva spelet HopSpots och vår nya robot Träskroboten. Du kan också läsa om Creazas julteman, nya filmer och våra öppettider i jul.

Creazas julteman

Vi hoppas att ni passar på att arbeta med CREAZAs julteman! Dels så finns ett tomtetema som kan vara lite roligt. Även om det är de typiskt amerikanska kläderna på tomten så går det säkert att få till en svensk tomtehistoria. Men glöm - Ho, ho, ho. Vår tomte frågar ALLTID "Finns det några snälla barn?"
Dessutom finns även julevangeliet som tema. Josef och Maria, åsnor, herdar, får och även de tre vise männen. Kolla på våra korta filmer och hämta CREAZA-inspiration.

Teknikrundan & kundsupporten

Terminens sista teknikrunda körs 17/12 och första rundan efter jul körs den 14/1. Här är tekniken att låna och hur du beställer. Teknikutlåningen är gratis och lånetiden 2 v, med leverans till skolan. Teknik som ska lånas till nästa vecka läggs in i Mediekatalogen senast torsdag veckan innan. Vår kundsupport är stängd mellan den 19/12-6/1.

Ny säsong av Spegelvänd

Nu finns den efterlängtade andra säsongen av URs populära serie Spegelvänd i Mediekatalogen med 8 st nya delar!

Till avsnitten

Ny teknik att låna

Hopspots

Det interaktiva spelet är designat för att skapa inlärning genom rörelse. Via appar till iPad och trådlösa brickor, som reagerar på beröring, kan barnen spela olika spel. De kan även tillverka egna spel, t ex Memory. Låna!

 

Träskrobot

Träskroboten har en sensor som sitter framtill som känner av hinder. Den gör så att roboten backar och roterar 45 grader. Roboten kan memorera över 250 steg och den kan programmeras i tre olika hastigheter. Låna!

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Lögnfabriken - fejknyheter från Ryssland
Dokumentär. ”Fake news” och trollfabriker har blivit vedertagna begrepp. President Donald Trump och en strid ström av falska nyheter från Ryssland är några exempel. Vi träffar bl a Andrey Soshnikov, en rysk journalist som de senaste fyra åren arbetat med att avslöja falska nyheter och var först att avslöja den ökända trollfabriken i St Petersburg. Här finns också händelser från senaste valet i USA.

Lögnfabriken - fejknyheter från Ryssland

Världens längsta floder
Floder är i ständig rörelse och bland de mest dynamiska biosfärerna på jorden. Vi tittar närmare på jordens tre längsta floder; Amazonas, Nilen och Chang Jiang. Vilken roll har floder spelat för oss människor och hur påverkar människan floderna? Begrepp är bl a delta, avrinningsområde och källa.

Vi lär oss om: Världens längsta floder - tre hotade vattendrag

Svenska djur: Älgen
Utbildningsklipp 6 min. Älgen är Europas största landlevande djur! Var bor den? Vad äter den? Vad är speciella egenskaper och hur gammal blir den? Vad heter familjemedlemmarna och hur tar älgkon hand om sina ungar? Den feta mjölken gör att kalven ökar ungefär 1 kg per dag! Lärarhandledning med tips hur du kan jobba med klippet och KIippkoll med uppgifter och en quiz för eleven. Fler klipp: Renen, Räven och Vildsvinet.

Svenska djur: Älgen

Biogeokemi - Jordens ständiga kretslopp
Vi undersöker fyra biogeokemiska kretslopp; kvävets, fosforns, vattnets och kolets. Vi lär oss om jordens fyra huvudsfärer; biosfären, hydrosfären, atmosfären och litosfären och vi går igenom hur kretsloppen på olika sätt rör sig mellan sfärerna.

Biogeokemi - Jordens ständiga kretslopp

Protestantiska kyrkor
Ny del i serien Kristendomens inriktningar. Vilka är de viktiga kännetecknen hos protestantiska kyrkor? Vilka är de heliga sakramenten och vem var Martin Luther? Vi lär oss om hur protestantismen växte fram och går igenom några olika grenar, som reformerta kyrkor och frikyrkor. Fler delar är Ortodoxa kyrkor och Katolska kyrkan.

Kristendomens inriktningar - Protestantiska kyrkor

Märkningarnas betydelse
Vad finns det för märkningar på matvaror, kläder och hushållsprodukter och vad betyder de? Vi tittar närmare på några vanliga märkningar. Vad betyder t ex ekologisk och fairtrade? Varför finns det märkningar, vilka är de och vad innebär de?

Märkningarnas betydelse

Stockholms blodbad
Vi går igenom händelserna som ledde fram till Stockholms blodbad. Varför bildade drottning Margareta I Kalmarunionen, vem var Kristian Tyrann och hur kom det sig att närmare hundra personer avrättades 1520? Och vi går igenom vilken roll Gustav Eriksson hade och hur landet Sverige bildades.

Stockholms blodbad

Hjärtat och blodomloppet
I den här filmen ska vi lära oss om hjärtat och blodomloppet. Vi lär oss bland annat skillnaden mellan artärer, kapillärer och vener och undersöker blodets egenskaper. Begrepp som förklaras är t ex blod, blodkärl, plasma samt röda och vita blodkroppar. Hur håller vi på bästa sätt hjärtat och kroppen friska?

Människokroppen - Hjärtat och blodomloppet

UR-nytt
I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial. Här är exempel på nya serier: Snabbkoll!, Briljanta forskare, My English mistakes, The great debate och radioserien Kul fakta.

Utbildningsklippet Berlinmuren

Den 9 november var det 30 år sedan Berlinmuren öppnades. Här berättas varför den byggdes, konsekvenser för invånarna i Berlin, varför den föll och hur den blev början till kalla krigets fall. 6 min speltid och målgrupp från 13 år. Under dokument och länkar finns handledning med tips till dig som är pedagog hur du kan jobba med klippet på olika sätt. För eleverna finns Klippkollen med uppgifter och en quiz!

Till klippet

Nytt temablad

I temabladet Vinter finns förslag för vintertema, här finns faktafilm, spelfilm, radioprogram och utbildningsklipp. Förslagen är länkade till Mediekatalogen, börja med att logga in på ditt konto.