Hej!

Terminens sista nyhetsbrev innehåller digitala julkalendrar från Binogi och Creaza eller från UR för de yngre. Läs om yrkeslådor för länets förskolor, ta del av utbildningsmaterial från Binogi och anmäl dig till IKT-webinars med Skolon. Häng med till Mars med Maker Tour - Mot Nya Höjder eller besök DigiPuls om du arbetar i Älmhult!

Binogis utbildningsmaterial

Binogi har samlat allt du behöver för att komma igång med Binogi eller fördjupa dina kunskaper om läromedlet. Om du klickar på länken nedan kommer du till en samlingssida med:

  • Instruktionsfilmer
  • Inspelade webinarier
  • Datum för livesupport med Binogi (30 november & 14 december)
  • Skriftliga manualer och artiklar
  • Fördjupningsmaterial
  • Inspelningar av tidigare Meet-ups där intressanta personer berättar om färsk forskning och andra projekt.

 

Aktuellt

Öppettider i jul och teknikrundan
Vi har öppet som vanligt t o m 21/12 och öppnar igen 3/1. Terminens sista teknikrunda körs 21/12 och den startar igen 11/1.

Temasamling om hela december månad
I Mediekatalogen finns en temasamling om advent, Nobeldagen, Lucia, jul och nyår. Här finns jultraditioner, religiös bakgrund, tomtens historia, svensk folktro och Pinos jul på flera språk och med syn- och teckentolkning. Välj bland faktafilmer, spelfilmer och filmklassiker!

December i Binogi.se
I länslicensen Binogi.se finns filmerna Nobeldagen, Lucia, Julgranen och Jesu födelse. I Binogi finns korta ämnesfilmer med många språkval, lektioner, uppgifter och begreppsförklaringar. Binogis adventskalender har fokus de Globala målen Agenda 2030! Läs mer om Binogi

ETS Media i Mediekatalogen
ETS Medias filmer är dokumentärfilmer för högstadiet och gymnasiet och spelfilmer för alla. Filmerna har koppling till läroplanen och en längre filmhandledning. De ger inblick i aktuella samhällsfrågor och uppmuntrar till diskussion, reflektion och ett kritiskt tänkande.

Nytt i våra länslicenser

Bilden föreställer en häxa från Creaza.Nu är vinnarbidragen i Creazas Halloweentävling korade! Läs mer och se de vinnande bidragen på Creazas blogg.

Om Creaza

Skolplus har kompletterat sedlarna som går att skriva ut med mynt. Använd gärna till olika räkneövningar! De finns under matematik i lärarmaterialet. 

 

 

DigiPuls drar vidare

VT-22 drar DigiPuls vidare till Älmhult! Håll utkik om du arbetar där!

Populära ”Yrkeslådor” till länets förskolor

Under november skickades 40 yrkeslådor ut till olika förskolor i länet. Innehållet i lådorna ska inspirera barnen till nya funderingar om yrken och utmana fördomar om tjejers och killars yrkesval. Bland annat ingår en barnbok om yrken, ett inkluderande Memoryspel med olika yrkespersoner och även en övning ”Gissa mitt yrke”.

I övningen ska barnen ska para ihop tidigare medaljörer i Yrkes-SM med deras yrke. Det följer även med diskussionsfrågor till pedagogerna. Lådorna var populära och tog slut snabbt - men en ny omgång yrkeslådor är på gång. Är du intresserad av en Yrkeslåda till din verksamhet? Kontakta oss: yrkessm@kronoberg.se

Anmälan öppen till Yrkes-SM

Låt dina elever få prova på massor av olika yrken och se yrkesskickliga ungdomar från hela Sverige tävla mot varandra. Yrkes-SM är som en stor prao där upplevelser och aktiviteter är i fokus. Evenemanget är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar och genomförs den 10-12 maj 2022 på Arenastaden, Växjö. Anmälan öppnade i mitten av november och redan efter de första två timmarna var mer än 1000 elever anmälda. Det är fri entré och alla är välkomna. För årskurs 7-9 och årskurs 1 gymnasiet i Kronobergs län ordnas dessutom kostnadsfria bussar till och från Yrkes-SM.Anmäl din klass: www.yrkessm.se/boka

Julkalender från Creaza

Creazas adventskalender skiljer sig lite från tidigare års kalender. Vi har skapat 24 unika uppgifter relaterade till advents- och jultraditioner, men även olika skolämnen. Ni kan lösa uppgifterna tillsammans i klassen, eller så kan eleverna arbeta med dem individuellt. Läs mer här om kalendern som handlar om att tomten har försvunnit!

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Himlen över Hebron
Dokumentär. Bröderna Amer & Anas fångar de vilda duvor på taket i den palestinska staden Hebron på Västbanken. De bor intill en israelisk bosättning och övervakas från två närliggande israeliska vakttorn. Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått så länge att barn och unga inte upplevt ett liv utan ockupation. Filmen följer pojkarna under 5 år, från att de är 7 och 11 år.

Himlen över Hebron

 

 

 

Konsumenträttigheter
Utbildningsklipp. Det finns lagar och regler som hjälper oss konsumenter. Vilka rättigheter har vi och vad ska vi tänka på när vi handlar? Här förklaras hur konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen, e-handelslagen och konsumentkreditlagen fungerar och vi lär oss begrepp som reklamera, ånger- och bytesrätt, garantibevis, kvitto, köpeavtal, kredit och faktura.

Konsumenträttigheter

 

 

 

Vi lär oss om: Fladdermusen
Hur ser fladdermusen i mörkret och hur hittar den sina byten? Hur ser den ut och vilka speciella egenskaper har den? Vi får se hur året ser ut, t ex vinterdvalan och parningstiden och går igenom begrepp som ekolokalisering. Vi får se olika boplatser och får tips om hur vi kan skydda de fridlysta fladdermössen!

Vi lär oss om: Fladdermusen

 

 

 

Kroppens klocka - Kronobiologi
Vi undersöker hur kroppens inre klocka fungerar! Begrepp är t ex dygnsrytm, kronotyp och cirkadiansk. Vad händer i hjärnan och hur påverkas vi av hormon som melatonin och kortisol? Hur kan vår livsstil störa den och kan den börja gå i otakt med ålder? Vi får veta hur kroppens celler vet om det är dag eller natt och varför vi får vi jetlag när vi flyger mellan olika tidszoner!

Kroppens klocka - Kronobiologi

 

 

 

Vår världshistoria: Gutenberg - den visionäre uppfinnaren
Vi tittar tillbaka på hur skrivkonsten uppfanns för flera tusen år sedan och skriptorierna i Europa som kopierade mängder av texter under medeltiden. Sedan hur det gick till när Johann Gensfleisch tog fram den revolutionerande tryckpressen! Hela serien

Vår världshistoria: Gutenberg - den visionäre uppfinnaren

 

 

 

 

Ekonomins grunder: Företagsekonomi, del 2
I seriens andra del går vi bl a igenom finansiering, försäljning och prissättning och undersöker organisation, ledarskap och marknadsföring. Begrepp är t ex startkapital och divisionskalkyl. Hela serien

Ekonomins grunder: Företagsekonomi, del 2

 

 

 

 

Europas historia i korthet: Antiken och Medeltiden
(800 f.v.t. – 1500 e.v.t) En sammanfattning över antiken och medeltiden i Europa t ex vilka germanerna var, morernas framfart och vad renässansen innebar. Varför föll staden Rom i slutet av 400-talet, vad var hundraårskriget och varifrån kommer ordet polis? Europas historia består av en mängd avgörande perioder och händelser som vi ser spår av än idag!

Europas historia i korthet: Antiken och Medeltiden

 

 

 

Dammens ekosystem
Utbildningsklipp. Det finns ca 10 000 dammar i Sverige. Många används inte längre men finns kvar i naturen. Vi besöker en damm och undersöker ekosystemet och vad som påverkar livet, t ex tillgång till solljus och sötvatten. Vi tittar också på hur näringskedjan och näringsväven kan se ut.

Dammens ekosystem

 

 

 

 

Maker Tour - Mot Nya Höjder

Häng med till Mars i höstens hejdundrande belöning: Moving to Mars! Torsdagen den 16 december får klasser som arbetat med Make IT Work under terminen möjlighet att ta del av en exklusiv visning av Tekniska museet. Under en timme får ni en guidad digital visning där ni får upptäcka möjligheterna att bo på Mars. Därefter får ni möjlighet att ställa frågor till museipedagogerna. För att ta del av belöningen behöver du reflektera över arbetet med utmaningarna senast 6 december.

Läs mer om terminsbelöningen och reflektera här!

UR-nytt

Tips för förskolan! UR har gjort berättelsen om de två spindlarna Imse och Vimse på många nya språk. En rolig och spännande värdegrundsserie där Imse ofta tänker bara på sig själv men Vimse som är snäll och lite godtrogen för det mesta drar det längsta strået!

Djuren på Djuris julkalender har en videohälsning från seriens karaktärer och en fråga till barnen i varje lucka! Ladda ner 

Tre högaktuella IKT-webinar med Skolon

I Skolons tre aktuella webinar inom området IKT och skolans digitalisering, får du bland annat lära dig mer om hur det blir möjligt att köpa in digitala läromedel på enklast möjliga sätt och om hur digitala verktyg hanteras i enlighet med GDPR.

För vem: Skolledare, IKT-ansvariga, samordnare, strateger och lärare med digitaliseringsansvar. Du kan delta oavsett om du har ett konto i Skolon eller ej. Självklart är deltagandet helt kostnadsfritt! Mer info och anmälan

25 november kl 15 - "Skolon User Stories – köp och distribuera digitala läromedel på enklast möjliga sätt"

1 december kl 14 - "Skolon EdTalk – strategiska beslut kring digitala verktyg för en likvärdig skola"

8 december kl 15 - "Skolon User Stories – stöd för att leva upp till GDPR som skolhuvudman"