Hej! I terminens sista nyhetsbrev kan du läsa om vår nya Mediekatalog Sli Play, om nya Kikora, information om webbinarie om nationella prov, julteman i Creaza och filmtips. Du kan också läsa om hur du kan använda Studi i språkundervisningen och en hälsning från våra kollegor Maker Tour – Mot nya höjder.

Vi hoppas att ni alla får ett bra avslut på terminen och att ni får en skön ledighet! ✨

Nya Sli Play ?

Under vårterminen 2021 kommer Mediekatalogen SLI att uppdateras till en helt ny version. Filminnehållet är kvar men du kommer mötas av nytt utseende och nya funktioner. De användare som idag har flera konton kommer påverkas då man i nya SLI endast kommer ha ett konto kvar. Observera att det kontot som du loggar in med första gången i nya SLI.se är det som du kommer att ha i fortsättningen. OM du råkar ha flera konton med sparade favoriter som är viktiga för dig – se till att slå samman konton innan (görs under kontoinställningar). Dina sparade favoriter kommer att hittas i ”Samlingar” i nya Sli Play.

Studi i undervisningen i engelska och moderna språk

Bild som visar valbara språk i studi.seVisste du om att majoriteten av filmerna på Studi.se går att se på engelska eller på något av de moderna språken? Det går även att texta filmerna med dessa språk. Därför har du möjlighet att använda filmerna i språkundervisningen, kanske som en del av realiaundervisningen. Varför inte se en film om Franska revolutionen på lektionen i franska eller en film om Andra världskriget på tyskalektionen? När du har hittat den film du vill se så klickar du på ”Byt språk” för att hitta möjligheten att byta talat språk samt undertext.

→ Se instruktionsfilm

Webbinarie om anpassning av nationella prov

AV-Media genomför en föreläsning om hur man kan anpassa nationella prov till elever med särskilda behov. Anmäl dig kostnadsfritt till den 13 eller 18 januari kl 15.30-17.00.

Mer info & anmälan

Inför jullovet ?

AV-Media har öppet som vanligt t o m 21/12 och öppnar igen 4/1. Den 22/12 är det dags för sista teknikrundan och den startar igen 12/1.
 

Ny Kikora-klient 2021

De senaste 2 åren har Kikora (en av våra länslicenser) jobbat med ett helt nytt läromedel, från grunden tänkt att kunna vara en fullständig ersättare till matteboken. I Nya Kikora kan elever med nyfikenhet utforska teori, problemlösa, mängdträna och fördjupa sig i hela läroplanens centrala innehåll.  Det nya läromedlet går att testa från 1 december. Se film nedan för att få veta mer.

Nytt i våra länslicenser

I Studi.se finns en julkalender för åk 4-9, med en ämnesfilm i varje lucka! Filmerna har många språkval för tal och undertext. Läs mer om Studi.se på vår hemsida.

Bild över några övningar för åk 4Svenskaportal har fått en helt ny nivå med uppgifter för åk 4!  Läs mer om Svenskaportal på vår hemsida.

Skolplus och Flash
Webbläsarnas stöd för Flash upphör vid årsskiftet, därför kommer alla spel och övningar gjorda i Flash tas bort från Skolplus i slutet av december. Det gäller övningar under Matematik, Svenska och Blandade ämnen som är markerade med ”Ej iPad”. Under året har Skolplus skrivit om 30 st till nyare format och hoppas kunna skriva om fler. En del spel/övningar kommer försvinna utan att ersättas och en del kommer försvinna men ersättas under vårterminen. Bokstavståget, Matteraketen, Svenskaraketen, Glosor och Rörelseäventyret berörs inte.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

En kvinnas val
Saudiarabisk spelfilm. Maryam älskar sitt jobb som läkare på den saudiska landsbygden och när hon bjuds in till en läkarkonferens utomlands tackar hon ja! Men myndigheterna kräver medgivande från fadern som är bortrest. Frustrerad och arg över kvinnors situation bestämmer hon sig för att ställa upp som kandidat i kommunvalet!

En kvinnas val

 

 

 

Jultomtens dotter
Jultomtens dotterDansk spelfilm. 12-åriga Lucia bor i tomtarnas land på Grönland med mamma Claudia och pappa Julius. Här följer man den gamla traditionen att pojkarna får bli jultomtar och flickorna gör mer traditionella saker i tomteskolan. Men Lucia vill bli jultomte! Hon protesterar och till slut får hon en uppgift för att bevisa att hon klarar det. Uppgiften är att uppfylla pojken Alberts julönskan före julafton, att pappan blir frisk från en mystisk sjukdom som ingen kunnat bota. Det blir ett riktigt äventyr och en kamp mot klockan!

Jultomtens dotter

 

 

Inte tjej, inte kille
Inte tjej, inte killeDokumentär. Vi vill gärna dela in barn i pojkar och flickor. Men det är inte alla barn som känner sig säkra på vad de är när de växer upp. Här träffar vi Audrey Mason-Hyde som bryter ner stereotyperna om könsidentitet och unga australier som varken identifierar sig som pojkar eller flickor. De berättar om hur det är att växa upp som ickebinär eller utanför tvåkönsnormen.

Inte tjej, inte kille

 

 

 

Svensk folktro - Vintern
Svensk folktro - vinternTill folktron hör sådant som inte stämmer med religiösa läror eller vetenskap. Folktro är en tro på övernaturliga väsen och saker. De övernaturliga kunde göra sådant som människor skulle vilja men inte kunde. Samtidigt var de lite farliga och man fick inte reta upp dem. Här handlar det om folktron på vintern!

Svensk folktro – Vintern

 

 

 

Andra världskriget
Andra världskrigetAndra världskriget 1939-1945 var ett fruktansvärt krig med enorma mänskliga och materiella förluster. Filmen går igenom händelserna under kriget, bl a den nordiska ockupationen, undret vid Dunkerque, slaget vid Stalingrad och atombomben över Hiroshima. Vad var det som utlöste kriget och vilka konsekvenser fick det för världen?

Andra världskriget

 

 

 

Vi lär oss om: Världens vanligaste grödor – maten vi odlar
Vi lär oss om världens vanligaste grödorEn gröda är en växt vi odlar för att äta eller tillverka saker av. Några av de vanligaste grödorna är vete, ris, majs, kassava och oljepalm. Begrepp som tas upp är t ex ax, korn, basmat, konstbevattning och växtförädling. Vi går igenom några av de svårigheter som kommer med odling och hur vi kan odla mer hållbart. I handledningen finns diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter och ett interaktivt Quiz.

Vi lär oss om: Världens vanligaste grödor – maten vi odlar

 

 

Kemi i vardagen – så funkar dina värktabletter
Så funkar dina värktabletterAcetylsalicylsyra, ibuprofen och paracetamol är tre vanliga aktiva ämnen i receptfria smärtstillande tabletter. Vad händer i kroppen vid inflammation, smärta och feber och hur fungerar till exempel en ipren, alvedon och treo? Vi tittar på hur aktiva ämnen verkar i kroppen och hur biverkningarna ser ut. I handledningen finns diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter och ett interaktivt Quiz.

Kemi i vardagen – så funkar dina värktabletter

 

 

Europas delar: Västra Europa
Europas delar - Västra EuropaI den här filmen lär vi oss om västra Europa och länderna Frankrike, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg och det pyttelilla landet Monaco! Hur ser regionens klimat, geografi och historia ut och varför är här så rikt och tätt befolkat? I Belgien talas flera  språk och eleverna i Frankrike får tre rätter till lunch i skolan!

Europas delar: Västra Europa

 

 

 

Aktuellt

Julmånaden och vintern
Här är förslag från Mediekatalogen om årstiden vinter och julmånaden december. I länslicensen Studi.se finns filmer med många språkval och justerbar hastighet om Lucia, Nobeldagen, Jesu födelse och Julgranen. Till filmerna finns en quiz i tre nivåer!

Mall för egna Minilektioner
Eduklips har tagit fram en mall till utbildningsklippen för att göra egna Minilektioner. Inspirationen kommer från Grey Of The Day och här finns också tips och råd om källkritik, upphovsrätt och säkra källor. Hämta mall

Nobelpriset i Kemi
Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna fick årets Nobelpris i kemi för gensaxen CRISPR/Cas9. Den ingår i dokumentären Framtidssäkrat – om CRISPR-teknik och DNA. Här beskrivs hur forskningen ser ut med exempel på hur vi använder kunskapen idag.

Ny värdegrundsserie
Djuren på Djuris är en ny värdegrundsserie för de äldre barnen i förskolan! I en glänta i skogen ligger förskolan Djuris. Här går kompisarna Ull, Satsumas, Flöjt och Fiolin. De har roligt tillsammans men vänskap är inte så lätt. Programmen är 10 min långa med handledning. Som extraprogram finns korta musikvideor och klipp om känslor.

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Peek Zoo och radioserien Kompissafari är nya serier för förskolan om djur, radioserien Djuren på gården med Jonas är för F-3. Alors Grammaire är skojfrisk fransk grammatik med Jonas Wallerström! Pedagogprogrammet Lärlabbet har sänt fyra delar med tema språkstörning och för högstadiet finns ämnet bildanalys i serierna Fatta bilden och Fatta bildanalysen.

Jul med Creaza

Julevangeliet inne i CartoonistVi tipsar om Cartoonists julteman ”Jul” och ”Julevangeliet” för att skapa julinspirerade digitala berättelser, serier och filmer.

 

Creaza har lagt till nya karaktärer, bakgrunder och rekvisita i sitt jultema. Låt dina elever göra egna julserier, julkort, julfilmer och julberättelser! Creaza bjuder också in till en jultävling och två 30 minuter långa webbinarier. Läs mer 

Maker Tour – Mot nya höjder

Just nu är det många som vill hänga med oss  i projektet Maker tour – Mot nya höjder och det tycker vi är fantastiskt kul! I dagsläget består makerfamiljen av 3200 kreativa och coola makers-elever i Kronoberg. Härligt att ni vill vara med i projektet, vi är oerhört glada och stolta över det och vill skicka med en stor guldstjärna⭐ till era lärare – Ni får en WOW stämpel för ert lustfyllda lärande!

Pga. nya restriktioner i Kronoberg har nu makerbussen ställt om till digitala workshop. Detta gäller fram till den 13/12. Vi hänger med er digitalt i klassrummet och kör en kul och spännande workshop tillsammans med er. Vill du eller din skola veta mer om projektet Maker tour – Mot nya höjder? Vi presenterar det gärna digitalt för er. Kika in på vår hemsida www.motnyahojder.com för kontaktvägar, bokning av makerbuss och mycket mer information.

Höstens belöning för arbetet med Maker tour – Mot nya höjder börjar närma sig. Har du inte reflekterat har du några dagar till på dig. Fin belöning väntar!

Redan nu vill vi slå ett slag för vårens Kick off i Make IT Wild. Slå dig ner i soffan på eftermiddagen den 25/1 kl 15-17:00 så ska vi bland annat ta dig igenom båda föreläsningar, makerverkstad och dialogcafé med utmaningssläpp. Kick offen kommer att  sändas digitalt tillsammans med LNU och Tekniska museet. Mer information kommer!