Hej!

I detta nyhetsbrev kan du läsa om STL-utbildning till hösten, resurser för ukrainska elever, påsktips, nominera ett arbetslag till nätspridare, att länslicensen Kikora upphör efter vt-22 och att Maker Tour - Mot nya höjder lär eleverna om AI (artificiell intelligens). Vi tipsar också om Yrkes-SM och hoppas att vi kommer träffa många av er där i maj!

STL-utbildning till hösten

Till hösten startar en ny omgång av STL-utbildning för pedagoger i Kronobergs län. Läs mer här.

Nytt i våra länslicenser

I Binogi.se har det fyllts på med ett flertal nya filmer om geografi, historia, fysik, svenska, etik & moral, matematik och människan.

Nu är Pytte-schack tillbaka i Skolplus! Pytte-schack spelas mot datorn med en mindre spelplan, enklare regler och snabbare partier. Här tränas logiskt tänkande och är också en introduktion till schackspelet.

Aktuellt

UR sänder många program om kriget i Ukraina. Vi samlar alla i temasamlingen Ukraina och Ryssland. Enklast är att gå via bildspelet. Samlingen längre ner på sidan visar senaste urvalet, klicka på samlingsnamnet för att se alla.

I UR Språkplay, finns Ukrainska och 26 andra språk för SFI och SVA. Verktyget är individanpassat och här finns bl a översättning av undertext, språkövningar och vilka ord som är viktigast att lära sig först . 

Lilla Aktuellt skola fick utmärkelsen “Det gyllene förstoringsglaset” På Källkritikens dag. Internetstiftelsen och Källkritikbyrån tilldelade med motiveringen: Lilla Aktuellt ger inte bara kunskap utan också verktygen för att förstå och ifrågasätta. Det är framtidens källkritik. Lilla Aktuellt skola förklarar är 1 min långa programmen om Ukrainakriget.

I Mediekatalogen finns nya temasamlingar om Påsken, Romer och HBTQ. Klicka på samlingens namn för att se allt material som ingår.

I länslicensen Binogi.se finns filmen Påsk med 8 språkval och en quiz i 3 nivåer.

Varför firar vi Valborg och första maj? Ett 4 min långt utbildningsklipp med handledning, elevuppgifter, minilektion, manus, quiz och en interaktiv Kahoot i arbetsmaterialet.

Dags att nominera!

Nu kan du nominera ett arbetslag eller en kollega till årets nätspridare! Fina priser utlovas!

 

Binogi med ukrainska undertexter

Binogi lanserar ukrainska som ännu ett språk i sin lärplattform. För att öka möjligheterna för Språkprojektets huvudmän att säkerställa god utbildning till de barn som flytt från Ukraina läggs nu ukrainska i undertexter till Binogis lektionsfilmer. Binogis uppdrag är att utbilda elever i världen samtidigt som man erkänner och hedrar alla språk.

Resurser för ukrainska elever

Vi tipsar om fler resurser för ukrainska elever på en sida som uppdateras efterhand.

Nya funktioner i Mediekatalogen

Den nya layouten gör det enklare och snabbare att jobba! Boka teknik, spara favoriter, spara samlingar och spela upp programmen direkt i träfflistan. För temasamlingar finns en förändring. Klicka på samlingens namn för att se allt material som ingår.

Välj en specifik typ av artikel med filtret Typ. Alternativ är t ex spelfilm, dokumentär och utbildningsklipp. Klicka på bilden för att se den i större format.

UR-nytt

I Vi är Europa träffar vi barnen i Ukraina, Slovenien, Grekland, Bosnien och Hercegovina, Sverige, Tjeckien, Italien och Portugal. Pick a colour sänder sin andra säsong och busiga Uttern Sven som förlorat sin mamma flyttar in hos familjen Veie-Rosvoll i norska Verdal! Sagor för alla är specialskrivna sagor med koppling till Barnkonventionen.

Showen för grundsärskolans åk 7-9 lockar till rolig fysisk aktivitet! En workshop där tema är styrka, koordination, balans, smidighet, puls, tempo och vila.

Kikora upphör!

Kikora är en länslicens som ni har tillgång till vårterminen ut. Då användandet i länet har minskat kommer vi inte att förlänga avtalet, men det finns möjlighet att teckna egna skollicenser för de som är intresserade.

Kommande webinarier

2/5 kl 14-16 "Widgit Online" - anmälan

Påskpyssel

Vi tipsar om Skolplus utskriftsmaterial (under lärarmaterial) för att göra påskdekorationer till påskriset. Klicka på bilden!

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

The Father
Far och sonSpelfilm. Anthony närmar sig 80 år och känner sig frisk och vital. Men dottern Anne ser att han glömmer och rör ihop saker och händelser. Han har svårt att förstå omgivningen och blir ovän med vårdarna. Enda utvägen Anne ser är att ta hem honom till sin familj.

The Father

 

 

 

H is for Happiness
Spelfilm. Spelfilm med värdegrundstema som bygger på boken My Life As An Alphabet av Barry Jonsberg. En rolig berättelse med allvar som bl a handlar om vänskap, livsfrågor, familjerelationer och psykisk ohälsa. 12-åriga Candice har en särbegåvning och nya vännen Douglas tillhör en annan dimension! Engelsk eller svensk undertext.

H is for Happiness

 

 

 

Träningslära
Sven ska springa ett maratonlopp och behöver en träningsplan! Vad ska han tänka på för att nå sitt mål? Vi lär oss begrepp som överträning, superkompensationsfasen och formtoppning. Hur anpassar sig kroppen vid träning? Hur räknar man ut den bästa pulsen? Och varför bör man skapa optimala intervaller mellan belastning och vila?

Träningslära

 

 

 

Europas historia i korthet: Nya tiden
Den nya tiden pågår nu och anses ha börjat omkring år 1500. Vi tittar på den europeiska kolonialismen, upplysningen, världskrigen och hur välståndet i Europa ökade. Andra saker är den evangelisk-lutherska reformationen, franska revolutionen och bildandet av Förenta nationerna. Första delen i serien: Europas historia i korthet: Antiken och Medeltiden

Europas historia i korthet: Nya tiden

 

 

Kvinnor i antika högkulturer: Egypten och Persien
Vi lär oss om några av antikens kvinnor i Egypten och Persien. Hur såg kvinnornas levnadsförhållanden ut, vilken ställning och vilka rättigheter hade de? Varför kallades vissa kvinnor med makt för kungar? Och vem var Hatshepsut? Första delen i serien: Kvinnor i antika högkulturer: Grekland och romerska riket

Kvinnor i antika högkulturer: Egypten och Persien

 

 

Vi lär oss om: Allergier
En allergi är en överkänslighet, immunsystemet reagerar på ett onormalt sätt mot ett ämne som egentligen är ofarligt för kroppen. Vi går igenom några av de vanligaste allergierna t ex matallergi och pollenallergi, vanliga symptom och olika behandlingar. Begrepp som allergen immunterapi, anafylaktisk reaktion och histamin förklaras.

Vi lär oss om: Allergier

 

 

Europas delar: Norra Europa
Norra Europa och länderna Island, Norge, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Vi tittar på regionens klimat, geografi, historia, befolkning och resurser. Vi får bl a lära oss att Golfströmmen påverkar klimatet och att länderna i norra Europa har en lång gemensam historia. Sedan lär vi oss lite om varje land, som att basket är Litauens nationalsport och att Island har en lag som säger när alla landets ungdomar ska komma hem på kvällen!

Europas delar: Norra EuropaHela serien

 

 

Europa - en överblick
Europa kan ses som en stor halvö som sträcker sig ut i Atlanten, klimatet påverkas en hel del av vattnet. Hur ser klimat och geografi ut? Vi tittar på Europas historia, befolkning och resurser. Till sist gör vi en rundresa! Vi får en kort sammanfattning över varje region och besöker ett av länderna.

Europa - en överblick

 

 

 

Mer än 10.000 elever kommer besöka Yrkes-SM

Den 10-12 maj kommer Yrkes-SM till Arenastaden, Växjö. Under Yrkes-SM tävlar ungdomar inom ett 60-tal olika praktiska yrken. Besökande skolelever får se praktiska yrken live på nära håll och prova på olika yrken på ett kul sätt; måla, ge första hjälpen, styra robotar och mycket annat. Syftet är att öka intresset för olika yrkesutbildningar och bristyrken. Mer än 10.000 skolelever har anmält att de kommer att besöka Yrkes-SM. Ett besök på Yrkes-SM kan kopplas till skolmålen om granskning av olika valmöjligheter och ställning till frågor som rör den egna framtiden, inblick i arbetslivet och kännedom om fortsatt utbildning. Det är fri entré till evenemanget och Region Kronoberg erbjuder gratis buss för årskurs 5-9 och åk 1 gymnasiet i Kronobergs län.

Anmäl din klass: yrkessm.se

Maker Tour - Mot Nya Höjder

Ta med eleverna på utställning om Covid-19

Nu finns möjlighet att besöka Tekniska museets utställning ”Sjukt smart” på stadsbiblioteket i Växjö. Utställningen lyfter fram den kreativitet och det lösningsfokus som visat sig i spåret av pandemin. Eleverna får dyka ned i databaser för smittspårning, utforska virusets innersta delar, testa de svenskutvecklade värmekameror som nu monteras upp över hela världen och se hur munskyddet formades med inspiration från en bh. Det är fri entré till utställningen som finns på stadsbiblioteket till slutet av maj. De klasser som är anmälda till utbildningskonceptet Maker Tour – Mot nya höjder får dessutom gratis buss till och från biblioteket. Anmälda klasser får även med sig en spännande låda med en utmaning som de kan lösa hemma i klassrummet. Läs mer om utställningen här och Anmäl din klass här.

Eleverna blir hållbara designers på IKEA Museum

Klasser som är anmälda till till Maker Tour – Mot nya höjder kan passa på att besöka IKEA Museum. Där får eleverna testa på rollen som hållbara designers. Bland annat får de ta fram en prototyp på en möbel som löser ett vardagligt problem utifrån den designprincip som IKEA kallar demokratisk design. Eleverna får dessutom en rundtur i museet och får ta del av den småländska historien som präglar och ligger till grund för den kultur som idag genomsyrar samtliga verksamheter inom IKEA. Som anmäld Maker Tour – Mot nya höjder klass får klassen även kostnadsfri buss till och från IKEA Museum. Anmäl din klass till Maker Tour – Mot nya höjder.

 

Utmana eleverna att lära sig mer AI

Nu släpper Maker Tour – Mot nya höjder vårens andra utmaning på temat ”Make It Real”. Eleverna får ta klivet rakt in ett stort och revolutionerande område inom tekniken, artificiell intelligens - AI. En av de saker som eleverna kommer fokusera på i utmaningen är att upptäcka AI i sin vardag, men även diskutera vilka risker som finns när det skapas digitala klyftor i samhället. Välkommen att anmäla din klass och ladda ner utmaningen.  Alla utmaningar är kopplade till läroplanen.

Maker Tour – Mot nya höjder är ett kostnadsfritt utbildningskoncept för lärare som vill öka sina elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Bakom konceptet står Region Kronoberg och Tekniska museet.