Ny teknik att låna

Sphero Sprk & Cue. Radiostyrda robotbollen Sphero styrs genom en app i iPaden, roboten Cue med en app i iPad/surfplatta. Cue kan programmeras med visuell blockprogrammering och mer avancerad textprogrammering. I Mediekatalogen finns användartips, filmer och förslag på uppgifter!

Glosboken i Skolon

De kommuner som använder Skolon når nu även Glosboken.se den vägen. Här finns instruktioner för hur du kopplar ihop ditt gamla konto med Skolon.

Utbildning i STL i Kronobergs län

Till hösten är det dags för nästa omgång av utbildning i STL - Skriva sig till lärande. Utbildningen startar i september och pågår under läsåret 21/22.
→ Anmälan
→ Mer information

Webinars med Creaza

Efter påsklovet är det återigen dags för nya webinar med Creaza. Dessa webinarier (som Creaza håller i) fokuserar på ett verktyg i taget.

→ Cartoonist 13/4 – Skapa tecknade serier, redigera film & presentationer
→ Mindomo 15/4 – Skapa mindmaps, presentationer och tidslinjer
→ AudioEditor – 20/4 – Skapa podcasts, ljudberättelser, radioinslag m.m.

Nytt i våra länslicenser

Matteraketen i Skolplus har nya övningar i symmetri, geometriska former, koordinatsystem, fältkoordinator, addition, subtraktion, temperatur, vikt och talsystem. Efter lärarönskemål har Skolplus skapat 18 nya övningar för att träna den digitala klockan. Fler mattenyheter är på ingång! Läs mer om Skolplus

Creaza har släppt två nya spännande teman: Skurkar och Hjältar och Dinosaurier!  Dinosaurier är elevernas mest önskade tema och nu finns dinosaurier, bakgrunder och rekvisita i verktyget Cartoonist. Påsktemat har utökats med Maria Magdalena, Judas, nya bakgrunder och rekvisita. Nytt i uppgiftsbanken är St Patrick's Day och Earth Hour. Läs mer om Creaza

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hybridutbildning Green Screen

Sugna på att lära er Green Screen - kör en hybridutbildning! Boka AV-Medias utrustning (eller om ni har själva) och köp till en digital utbildning och en kort inledande inspirationsföreläsning om hur man kan jobba med Green Screen i verksamheten F, fsk, fritids -åk 6. Rigga upp Green Screen och iPaden så kör vi! Efter inspiration så går vi igenom appen Green Screen by DoInk och ni får göra enklare övningar och spela in er själva framför Green Screen:en.

Kontakta anna.prissberg@kronoberg.se vid intresse.

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Veins of the world
Spelfilm. 11-årige Amra lever ett traditionellt nomadliv med sin familj på den mongoliska stäppen. När ett internationellt gruvföretag startar en utgrävning efter guld vill företaget köpa upp marken. Pappa Erdene försöker förena och övertyga grannar och vänner att stanna och behålla sin mark. När Erdene dör i en olycka vill mamma Zaya sälja och flytta in till staden. Nu måste Amra hitta ett sätt att ta upp kampen!

Veins of the World

 

 

En kolibris liv
Sydkoreansk spelfilm. Korea 1994. Tonåringen Eunhee känner att hon inte passar in någonstans. I skolan är klasskamraterna tråkiga, hemma bråkar föräldrarna och hennes bror slår henne. Ingenting berör henne men så börjar det en ny lärare från Kina. Sommaren som såg ut att bli en vanlig tråkig sommar förändrar allt!

En kolibris liv

 

 

När världar kolliderar
Amerikansk spelfilm. När 12-åriga Itan kommer hem från skolan i San Francisco är lägenheten en röra och mamma Yoana är borta. Tillsammans med sin 6-årige bror Neto måste hon hitta Yoana innan hon deporteras. Samtidigt flyttas Yoana från fängelse till fängelse mot gränsen!

När världar kolliderar

 

 

Varför firar vi valborg och första maj?
Utbildningsklipp. Att tända eldar på Valborgsmässoafton är en av våra äldsta traditioner men vad är det vi firar? Här får vi veta bakgrunden och tar också reda på varför vi firar första maj. Till filmen finns lärarhandledning, manus och Minilektion för pedagogen och Klippkoll med quiz och kahoot för eleven.

Varför firar vi valborg och första maj?

 

 

 

Svensk folktro - Våren
Folktro är en tro på övernaturliga väsen och saker. De övernaturliga kunde göra sådant som människor skulle vilja kunna göra men var också lite farliga och man fick inte reta upp dem. Under de stora högtiderna, speciellt påsken, var det särskilt mycket trolldom och otyg i farten!

Svensk folktro - Våren

 

 

Vad är en pandemi?
Malte får i läxa att definiera och förklara begreppet pandemi och får hjälp av Matilda. De tar reda på hur pandemier uppstår och försvinner och att Digerdöden och Spanska sjukan är exempel på historiska pandemier. Vad är skillnaden mellan en pandemi och en epidemi och vad innebär smittspridning, droppsmitta och vaccin?

Vad är en pandemi?

 

 

Svenska ormar
Hur kan ormar lukta med tungan, hur ömsar de skinn och vad betyder det att ormar är växelvarma? Vi tittar närmare på våra vanligaste ormar och deras kännetecken. Vi får se när snoken spelar död, huggormen gäspar och hur det går till när kopparödlan släpper sin svansdel! Och vi får veta att ormar inte har några ögonlock och sväljer sina byten hela.

Svenska ormar

 

 

Ekonomins grunder: Företagsekonomi del 1
Ny del i serien Ekonomins grunder, tidigare delar är Samhällsekonomi och Privatekonomi. Vi tar reda på några av företagsekonomins delar, t ex redovisning, budget, bolagsformer och skatt. Begrepp är t ex verifikation, debet och kredit, balansräkning och kontoplan. Vi undersöker marknaden och hur vi går tillväga när vi ska starta ett eget företag!

Ekonomins grunder: Företagsekonomi del 1

 

 

Nyhet! Skärminspelning Chromebook

Nu finns ett skärminspelningsverktyg på Chromebooks. Per visar hur det används.

Aktuellt

3 maj Internationella dagen för pressfrihet. I spelfilmen Snowden och dokumentären DOZJD - Kampen för det fria ordet finns bra exempel. I länslicensen Studi.se finns filmen Tryck- och yttrandefrihet i Sverige med quiz i 3 nivåer och förklaringar av 12 begrepp. Valbart talat språk är svenska, dari, somaliska, tigrinska, arabiska, engelska och thailändska. I val av text finns också tyska och spanska.

Pride i maj. Priderörelsen vill lyfta alla människors lika värde. Förslag om spelfilmer, dokumentärer och faktafilm om HBTQ finns när du loggar in i Mediekatalogen.

Bok som film! Många filmer i Mediekatalogen är filmatiserade böcker, från förskolan till vuxna. Samtliga har sökordet filmatiserad bok inlagt.

Maker Tour - Mot nya höjder

Nu är den här! Vår sprillans nya utmaning "Människans pussel." Det är terminens sista utmaning och handlar om jordens skogar och vad vi kan göra för att jorden ska bli hel igen. Inbakad i utmaningen finns även en extra bonus - en idétävling om hållbar design. Vinnarklassens idé kommer att tolkas av en formgivare och bli en skulptur som ställs ut och uppmärksammas på Tekniska museet under sommaren 2021. Spännande!
Ladda ner "Människans pussel" här.

Nu finns det sprillans nya tider för Makerbussarna i Kronobergs län! Vi fortsätter med digitala besök under hela våren och experimenterar vilt med Makerlådan och Musiclab. Maria och Per väntar på era bokningar!

Diktamen i Glosboken.se

Glosboken.se är en länslicens som kan användas i alla ämnen! I den kan eleverna träna ord och begrepp. En ny funktion i Glosboken är möjligheten att skapa diktamensövningar till dina elever. Filmen visar hur du gör.

UR-nytt

I Mediekatalogen finns URs program med extramaterial. “Om serien” beskriver målgrupp och tanken bakom programmen. Många program finns syn- och teckenspråkstolkade och i olika språkversioner.

Nytt för F-3 är hållbar utvecklingsserien Uppdrag framtid och radioserierna Kärleken och Ada löser en tand. Djur som förändrar världen är hållbar utveckling för mellanstadiet med tolv olika djur - från den lilla myran till den gigantiska valen! För högstadiet finns nya språkserierna Schnack! och La tormenta sueca. I programmen Handformshissen och Handformshissen - teckenlistan tar Amina hissen upp till sin verkstad för att visa och skapa berättelser med tio av de 42 handformer som finns i det svenska teckenspråket.

Skolon tipsar

Här följer några tips för de kommuner som använder Skolon.

Skolon EdTalk - datadrivna arbetssätt för att lyfta undervisningen
Webinariet är en digital inspirationseftermiddag där Skolon lyfter hur man kan använda digitaliseringen som kraft i klassrummet. Denna gång med tema att lyfta undervisningen med hjälp av data och fakta. Häng med! Till anmälan

Sveriges historia
Skolon tipsar om verktyget "Sveriges historia" som finns att hämta kostnadsfritt inne i ditt bibliotek.

Kikora

Kom igång med Kikora vår länslicens i matematik för högstadiet och gymnasiet! Anmäl dig till Kikoras webinarier - det finns möjlighet varje onsdag kl 15.00 hela våren. Anmäl dig här

Mattemaraton -21 

  • Startar 1:e maj - Skandinaviens största matematiktävling!
  • Engagerande tävling för alla elever i åk 1-9.
  • Kostnadsfritt för alla skolor att delta.
  • 200 uppgifter per maraton.
  • Gott om tid att slutföra - tävla hela maj!

Läs om tävlingen här!

Kikora i korthet

  • Digitalt program i matematik anpassat för högstadiet och gymnasiet.
  • Ny version och ny del ute nu - Katapult.
  • Innehåller: introduktion, diskussion, övningar och test.
  • Mattemotor som ger omedelbar återkoppling genom hela uträkningen.
  • Möjlighet att skapa elevgrupper och individanpassa undervisningen.
  • Integrerat rapportverktyg för ökad måluppfyllelse.
  • Skolverkets diamantdiagnoser samt verktyget Geogebra finns integrerat.
  • Inloggning sker med Skolon, Skolfederation, Google eller Microsoft.

Inspelning av webinarie

Den 8 mars bjöd AV-Media tillsammans med Skolon in till ett gemensamt webinarie. Under webinariet visade vi hur du enkelt kommer åt länslicenserna via Skolon och vilka fördelar som den digitala samlingsplatsen Skolon har. Ta del av inspelningen här.

Filmregion Sydost tipsar

Gå på filmkurs i sommar! Erfarna filmare och filmpedagoger går igenom filmhantverkets grunder: regi, skådespeleri, manus, foto, ljus, ljud och redigering. Gäller för tjejer mellan 14-22 år. Mer info

Webbinarium för kulturskolor - Läs mer här!