3D-skrivare och skyddsmasker

I vanliga fall används våra tre 3D-skrivare på kurser eller så lånas de ut till skolorna. Men just nu använder Per våra skrivare till att skriva ut skyddsvisir till vårdpersonal som kan komma i kontakt med Corona.

Distansundervisning

Vi erbjuder gärna kurser på distans om ni är intresserade. Igår höll Tina kurs i STL för 35 pedagoger. Vi kan också hjälpa er med att komma igång med arbetet att organisera distansundervisning. För de lärargrupper som saknar erfarenhet av undervisning i den digitala miljön kan vi erbjuda stöd via digital support. Vi har även samlat tips kring hur man kan arbeta med våra länslicenser och andra verktyg på distans när elever är sjuka eller undervisas hemma. Mer info

Skolplus

Med anledning av eventuella skolstängningar och sjukfrånvaro så har Skolplus skapat upp tillfälliga användarnamn och lösenord som kommunens alla elever kan dela på terminen ut för att logga in hemifrån. Hör av er till linda.stark@kronoberg.se för att få din kommuns inloggning! Skolplus har fått en serie nya memoryspel för att lära sig den analoga och digitala klockan. Här tränas heltimmar, halvtimmar, kvartar och 5, 10, 20 i och över och det går bra att kombinera spelen.

Nominera en kollega!

Det är dags att nominera till Årets nätspridare 2020! Genom utmärkelsen vill AV-Media Kronoberg lyfta fram och hylla personal i skolan, förskolan eller på fritids, som förnyat lärandet med stöd av IT och internet.

Nominera här! 

Nya konton i Mediekatalogen

Just nu skapas det upp många nya konton i Mediekatalogen och det är en viss fördröjning hos Sli innan bekräftelsemailet kommer. Ha tålamod och titta gärna efter mailet i skräpposten också.

Studi.se om Corona

Vår länslicens Studi.se har gjort animerade lektioner kring det som händer runt om i världen just nu. De har nyligen producerat filmerna "Coronavirus och COVID-19" samt "Epidemier och pandemier".

Make IT Wild

Bli frisk och fri i skogen! Äventyret i skogen fortsätter med den andra utmaningen som handlar om sambandet mellan hälsa och skog.

Till utmaningen!

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Klicka på en filmtitel för mer info! 

Vad ska folk säga?
Spelfilm. 16-åriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon familjens pakistanska traditioner och med sina vänner lever hon ett vanligt tonårsliv. När hon avslöjas skickas hon till Pakistan där hon aldrig varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs liv och vann Publikpriset vid Göteborg Film Festival 2018.

Vad ska folk säga?

Världens modigaste flickor
Dokumentär. I flera kristna och muslimska länder tror man fortfarande att flickor som inte könsstympas blir promiskuösa och inte har samma värde när de ska giftas bort. I Tanzania jobbar polisen Sijali Nyambuche och hennes team outtröttligt tillsammans med sk safe houses för att bekämpa traditionen och skapa förändring.

Världens modigaste flickor

Hållbar turism
Vi reser som aldrig förr men turismen kan ha en negativ påverkan socialt, kulturellt, miljömässigt och ekonomiskt. Vi undersöker vad begreppet hållbar turism står för och träffar representanter från resebranschen, sakkunniga inom samhällsfrågor och vanliga resenärer. Hur reser vi mer hållbart och vad ska vi tänka på?

Hållbar turism – hur man reser mer hållbart

Serien Materialet
Materialet är en serie om material som är vanliga i vardagen. Hur tillverkas de och hur och varför ska vi återvinna? Nu finns 4 nya delar som är de sista av sammanlagt 13 st. Nya delarna handlar om antibiotika, asfalt, svavel och uran.

Serien Materialet

Vi lär oss om
Serien "Vi lär oss om" har många delar som förklarar viktiga begrepp och undersöker olika ämnen och egenskaper. Nu finns nya delar som handlar om genetik, ekologi, klassificering av organismer och om skogar och broar.

Vi lär oss om

Vasanytt
En nyhetssändning om Vasatiden! Hur började den och varför tog den slut? Vi rapporterar om begrepp och händelser som Stockholms blodbad, reformationen, skatterna och tronföljden. Vi undersöker händelser som påverkade befolkningen och samhället och granskar kvinnornas roll i samhället.

Vasanytt

Sovjetunionen - uppgång och fall
Hur ser Sovjetunionens historia ut? Här berättas om tiden från 1922 fram till 1991. I det andra världskriget och kalla kriget finns ledarna Vladimir Lenin, Josef Stalin och Nikita Chrusjtjov. Händelser är bl a Moskvarättegångarna, Kubakrisen och Pragvåren. Viktiga begrepp som Gulag, kapprustning och glastnost förklaras.

Sovjetunionen - uppgång och fall

Liam och superhjältarna
Superhjälten SuperKim vill rädda människor i nöd men ingen behöver hjälp. Tillsammans med 10-årige Liam tar han reda på varför! Det beror på att det redan finns andra hjältar som räddar människorna och som kommer när man ringer larmnumret 112. I separata kapitel träffar de en polis, en läkare och en brandman!

Liam och superhjältarna - polisen, sjukvården och räddningstjänsten

UR-nytt
I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial. Under Om serien beskriver UR tanken bakom. Här är exempel på nya spännande serier: NO-TV, Testa!, nya delar av Orka plugga och Vi förklarar! på teckenspråk. Keine Ahnung, Aucune idée och Ni idea är en ny språkserie på tyska, franska och spanska med valbar undertext och elevuppgifter.

Nya serier från UR

Nu finns nya spännande serier från UR i Mediekatalogen. För förskolan finns 3 filmer om Alfons Åberg: Alfons och soldatpappan, Alfons leker Einstein och Hur långt når Alfons? som också finns teckenspråkstolkade. Uppfinnar-Johanna är en ny serie för förskolan om att bygga och meka med teknik! Fler exempel finns under UR-Nytt.

Fridtjuv

Tips! Resten av terminen kan alla Sveriges lärare gratis använda Fridtjuvs 725 lektionsplaneringar. Kontakta susanna.lundgren@fridtjuv.se med kommun och kontaktperson så får ni hjälp med ett gemensamt kommunlogin.

Läs om Fridtjuv

4 nya temablad

Nu finns nya temablad om Påsken och Våren. Här finns tips om filmer, radioprogram och utbildningsklipp med länkar till Mediekatalogen. I den svenska folktron trodde man att det var särskilt mycket trolltyg och otyg i farten under stora högtider som påsken! 5 min långa utbildningsklippet Varför firar vi påsk? har lärarhandledning och Klippkoll för eleven. I Klippkollen finns uppgifter, en quiz och en Kahoot! Fler nya temablad är Flyktingfrågor och Integration.

Aktuellt

3 maj är det Internationella dagen för pressfrihet. Dokumentären Dozjd – Kampen för det fria ordet följer Rysslands största oberoende tv-kanal som följs av 10 miljoner människor! I dokumentären City of ghosts riskerar en grupp medborgarjournalister livet för att delge omvärlden grymheterna terrororganisationen IS utsätter motståndare för i Raqqa. I spelfilmen Snowden blir CIA-anställde Edward Snowden en av världens mest jagade män när han avslöjar hemliga dokument.