Vi hoppas att ni har haft en skön ledighet och att ni är laddade inför höstterminen. Det är vi! Terminens första nyhetsbrev innehåller ny teknik att låna, nytt i våra länslicenser, information om höstens kurser mm.

Ny teknik att låna

Roboten Doc är en interaktiv talande robot som lär genom lek! Med DOCs lättförståeliga introduktion till grundläggande programmering tränas bokstäver, siffror, färger och djur. Följ den förprogrammerade vägen på spelkorten eller låt den gå fritt. När DOC är i Smart Mode kommer han att ge spelförslag när han känner igen sin position på spelbrädet.

Läs hur du beställer teknik och om vår leveransrutin.

Höstens kurser

Nu är det dags att anmäla sig till höstens spännande kurser! I september erbjuder vi kurser med Makey Makey, Greenscreen, Communicate InPrint, film och podcast i Creaza samt Widgit online.

Läs mer

Nytt i våra länslicenser

Studi.se har fått nya filmerna Sveriges nationaldag och Kvinnlig rösträtt. I Studi.se finns animerat lektionsmaterial med översättningar av ljud och undertext på flera språk. Studi.se passar lika bra för nyanlända som svenskspråkiga! Läs mer om Studi.

Skolplus: Bokstavstågets alfabetskort som väggalfabet! Två varianter, med eller utan skrivhjälp som visar vilken ordning och riktning man skriver linjerna i bokstäverna. Skolplus har också gjort skrivhjälpen tydligare och uppdaterat Bokstavstågets alfabetskort. Material till Bokstavståget finns under lärarmaterial.

Individuella konton för uppdrag i Matteraketen och hemmainloggning.
Steg för steg beskrivning för kontaktpersonen

Nya Utbildningsklipp från Eduklips

Nu finns 310 st korta faktafilmer i Mediekatalogen. Terminens nya klipp handlar om Vildsvinet, Älgen, Renen, Räven, Vattnets naturliga kretslopp, Berlinmuren, Golfströmmen, Magellan, Columbus, Buddhismen, Hinduismen, FN, Barnkonventionen och varför vi firar Jul och Lucia. Läs mer i manualen. Samtliga klipp.

UR

I Mediekatalogen finns också URs tv- och radioprogram med lärarhandledningar och elevmaterial.

Digitala kompetensdagen29 oktober, 2019
Den stora dagen är här.

Nedräkning pågår!

Läs mer

Filmtips! Nya filmer i Mediekatalogen

Framtidssäkrat
Vetenskapsdokumentär. CRISPRtekniken anses av många vara århundrandets upptäckt! Upphovsmannen forskaren Jennifer Doudna förklarar användningsområden och etiska dilemman. Filmen beskriver dagens forskning och hur vi använder kunskaperna om DNA idag, t ex för att kunna utrota cancer och genmodifiera foster.

Framtidssäkrat - om CRISPR-teknik och DNA

Puberteten
Vilka stora förändringar händer i kroppen under puberteten och varför känns det som känslor och humör åker hiss? Filmen är framtagen i samråd med RFSU. Begrepp som förklaras är t ex målbrott, ägglossning och onani.

Puberteten

Vallonbruken
Tack vare de vallonska finansmännen Louis De Geer och Wilhelm De Besche blev Sverige världsledande inom järnindustrin! Med sig tog de ny framställningsteknik och tusentals valloner till bruken i Uppland och Finspång.

Vallonbruken

Ryska revolutionen
Vid slutet av 1800- och början av 1900-talet var de flesta ryssar fattiga och den ryske tsaren förlorade i popularitet. 1914 bröt första världskriget ut och Ryssland drogs in i kriget mot folkets vilja. Sammantaget ledde det till revolution, statskupp och inbördeskrig.

Ryska revolutionen

Drömmen om Amerika
Varför valde så många svenskar att utvandra? Svaret har mycket gemensamt med folkomflyttningar idag - för att överleva, få en bättre framtid och undvika förföljelse. En dramatisering av en svensk familjs utvandring med Ulf Zander, professor i historia, som berättare.

Drömmen om Amerika

Korruption
Korruption finns i nästan alla samhällen och kan handla om allt från stora summor pengar som byter ägare till tjänster och gentjänster. Historieprofessor Dick Harrison beskriver korruptionens historia från Romarriket till idag och konsekvenserna. Framför allt underminerar korruption tron på rättsstaten och demokratin.

Korruption - ett gift i samhällskroppen

Rättigheter & skyldigheter
Vilka är våra rättigheter och skyldigheter som medborgare i samhället? Vilka gäller för unga människor? Experten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren intervjuas om mänskliga rättigheter i allmänhet, vilka demokratiska rättigheter vi har i Sverige och var gränsen går mellan yttrandefrihet och diskriminering.

Rättigheter & skyldigheter i Sverige

Materialet (nya delar)
Materialet är en serie om vanliga material i vardagen, hur de tillverkas och hur och varför man ska återvinna. Nya delarna handlar om råolja, grafit och fosfor. I serien finns 9 delar.

Materialet

Så här når du oss på AV-Media
IT-pedagogerna når du enklast via mejl eftersom de oftast håller utbildningar. Våra kontaktuppgifter finns på vår hemsida under Om oss. Kundsupportens telefonnummer är 0470-583096, e-postadressen avm@kronoberg.se. Gå gärna med i vår grupp på Facebook, AV-Media Kronoberg. Där får du många tips och kan anmäla dig direkt till våra kurser.
Uppdatera ditt SLI-konto
Har du bytt arbetsplats eller mejladress? Då är det dags att uppdatera ditt SLI-konto. Våra rättigheter gäller inom Kronobergs län, flyttar du utanför vårt område tillhör du en annan mediecentral och skapar ett nytt konto där.

 

Teknikförändring i Mediekatalogen
Under höstterminen får vi en ny modernare mediekatalog! Vi arbetar med förberedelserna, t ex att anpassa alla filmer för adaptiv uppspelning. Ett exempel är att olika språkversioner läggs på egna artikelnummer som relateras. Kapitelindelad film har antingen kapitlen relaterade eller tidsangivelser.
Nya temablad
Nu finns nya temabladen Trafik och Läsinlärning. Temabladen finns samlade på vår hemsida.