Glosboken.se och TikiSvenska är de senaste länslicenserna som AV-Media köpt in.
Glosboken.se och TikiSvenska är två av de senaste länslicenserna som AV-Media köpt in.

I Kronobergs län har vi ett antal länslicenser som alla kommunala skolor har tillgång till. Nedan ser du hur du gör för att få tillgång till verktygen. Vi lånar även ut teknisk utrustning.

 • Matteportal.se
 • Mediekatalogen SLI
 • Glosboken
 • Tiki Svenska
 • The English Minnits
 • Vocalex
 • Svenska djur och Världens djur
 • Skolplus
 • Månresan
 • Webmath
 • Adobe Connect
 • Open Mind
 • Tidigare licenser

Ny länslicens: Matteportal.se

Matteportal.se erbjuder färdighetsträning i matematik som följer årskurs 1-6 läroplan och gör matematikundervisningen roligare. 70 % av eleverna som använder tjänsten loggar frivilligt in efter skoltid och på helger. MattePortal bygger på en modern plattform som fungerar på surfplattor, smartphones och datorer. AV-Medias avtal med Matteportal.se gäller från 1 november 2015 till och med ht 2017. Länslicensen innebär att lärare i Kronobergs län nu kan hantera elever, dela ut läxor och följa elevernas utveckling och resultat. När eleverna läggs in får de egna inloggningsuppgifter. Via tjänsten kan lärare dela ut läxor till sina elever, beskriva läxan, koppla den till uppgifter som finns i MattePortal.se och skicka läxan till de elever i klassen som ska göra den. Läs mer i informationsblad.

Du får tillgång till tjänsten genom att fylla i det här Google-formuläret.

 

Mediekatalogen SLI

I vår mediekatalog finns 18 000 ljudfiler, spelfilmer, dokumentärer och program som du kan använda i undervisningen. Allt material är inköpt med rättighet att visas i skolorna i Kronobergs län. Via mediekatalogen får du också tillgång till flera av de pedagogiska resurser som vi har länslicenser till. Alla tillgängliga pedagogiska resurser finns under menyvalet ”Mer”. Länk till Mediekatalogen SLI.

 

Glosboken

Glosboken är Sveriges största webbtjänst för inlärning av glosor! Eleverna kan lära sig glosorna med spel, övningslägen och utskriftsfunktioner. Olika inställningar gör att glosboken passar alla – ålder, språk, speciella behov eller kursmaterial spelar ingen roll. Glosboken har nu aktiverat skollicenser för alla skolor i Kronoberg. Läs mer.

För att komma åt Glosboken kan läraren skapa ett konto och därefter skapa konton till sina elever (se instruktionsfilm) eller så kan eleverna skapa egna konton. För att skapa ett konto klickar du på knappen ”Bli medlem” på startsidan. Oftast lyckas Glosboken koppla ihop eleven/läraren med rätt skola automatiskt. Men om det inte funkar gör så här:
1. Logga in som vanligt på http://www.glosboken.se
2. Klicka på ikonen med kugghjulet (inställningar) högst upp på sidan
3. Klicka på ”Publika uppgifter”
4. Fyll i rätt uppgifter för den skola eleven/läraren tillhör
5. Spara och logga ut
Nästa gång eleven/läraren loggar in så kommer systemet att känna av licensen, och kontot blir automatiskt aktiverat.

 

Tiki Svenska

I Tiki Svenska ligger fokus på läsförståelse. Målet är att eleverna ska kunna läsa allt längre texter och förstå vilket innehåll de förmedlar – både på och mellan raderna. Tiki Svenska riktar sig till hela grundskolan och passar för alla elever oberoende av vilket modersmål de har. Varje del av Tiki Svenska består av ett antal läsuppdrag. Ett sådant uppdrag innehåller 3–5 övningar. När eleverna har klarat ett uppdrag kommer nästa uppdrag fram automatiskt. Eleverna arbetar med varje text mer än en gång och på mer än ett sätt. Detta arbetssätt är inspirerat av Reading Recovery-metoden.

Under läsåren 2015–2016 och 2016–2017 kan alla skolor i Kronobergs län arbeta med Tiki Svenska utan kostnad.  Vill du skapa ett lärarkonto går du till sidan skapa inlogg och fyller i dina uppgifter. Inom några dagar får du dina inloggningsuppgifter skickade till din mailadress. Därefter lägger du själv upp dina elevers konton.

 

The English Minnits

The English Minnits är ett uppdragsbaserat äventyrsspel för träning av engelska för 9-12-åringar och gymnasiesärskolan. När eleverna spelar behöver de lyssna och följa instruktioner på engelska och tränas då i att använda språket i vardagliga situationer. AV-Media har slutit ett avtal som gör det möjligt för alla grundskolor i Kronobergs län att arbeta med spelet i två år (från augusti 2014) utan kostnad. The English Minnits finns i både webbversion och som app. Läs mer om spelet här eller se en instruktionsfilm. Testa The English Minnits här. Kontakta Anders Lidén på anders.liden@ulearngames.com för att få inlogg till The English Minnits på din skola och boka ett skolbesök. Läs mer.

 

Vocalex

Vocalex är ett program för dig som vill utöka ditt ordförråd på svenska eller ett främmande språk. Du kan snabbt och enkelt lära dig nya ord genom övningar i stavning, hörförståelse och artikelträning. Programmet fungerar som en visuell ordlista och innehåller över 1 600 ord och bilder med ljudinspelningar av ordens uttal. Vocalex kan användas både av nybörjare och av den som redan har kunskaper i målspråket, som komplement till andra språkkurser eller vid självstudier. Du hittar Vocalex i Mediekatalogen SLI. Logga in och gå till fliken Mer.

 

Svenska-djur.se
och Världens-djur.se

Ge dina elever moderna verktyg för kunskapssökande, titta, lyssna och lär med olika medier i undervisningen. Bilder, animationer, ljud- och videoklipp stödjer lärandet! Det finns tre svårighetsnivåer på faktatexterna – eleven väljer själv. Till dig som lärare finns undervisningsmaterial med färdiga lektioner, uppgifter och aktiviteter som sparar din planeringstid.
Hemsidan kan användas inom flera ämnen i grundskolans alla årskurser med djur och natur som utgångspunkt. Länkar till guide/demo — svenska-djur.se — varldens-djur.se.

 

Skolplus

På Skolplus hittar du digitala resurser, övningar och lektioner för grundskolan. En del av materialet är avsett att användas i klassrumsmiljö av eller under överseende av en lärare på till exempel interaktiv skrivtavla eller vanlig dator. Det finns även övningar och spel som kan användas av eleverna själva. Skolplus strävan är att lära ut och ge färdigheter på ett lättsamt och roligt sätt som får eleverna att engagera sig. Du kommer åt Skolplus genom att logga in i Mediekatalogen SLI och klicka på rubriken Mer.

 

Månresan

Månresan är ett övningsmaterial i matematik, engelska och geografi. Materialet är utformat som ett webbspel där eleverna tillsammans hjälps åt med att föra klassen i en raket till Månen. Konceptet är enkelt och rakt på sak, och många elever inspireras av att lösa uppgifter som presenteras på det här sättet. Kontakta Tina Sundberg för att ”kvittera ut” en raket till dina elever. Länk till Månresan.

 

WebMath

WebMath är tänkt som ett stöd till lärare, lärarkandidater, elever och föräldrar. Via Webmath kan man tillgodogöra sig hela grundskolans matematikkurs och kurs A på gymnasiet på ett varierat och intresseväckande sätt. Focus ligger till att börja med på högstadiets matematikkurs med en repetition av de grundläggande momenten i låg- och mellanstadiets matematikkurs. Nu är ni automatiskt inloggade i WebMath om ni är inloggade i Mediakatalogen SLI. WebMath finns under fliken ”Mer”. Använder du appen (på smartphones och läsplattor) behöver du fortfarande logga in med användarnamn och lösenord. I appen förblir du inloggad när du väl har loggat in. Länkar till guide/demo och www.webmath.se. Inloggningsuppgifter: Användarnamn: avmedia Lösenord: Kronoberg OBS! Lösenord med stor bokstav!

 

Adobe Connect Pro

Adobe Connect Pro är ett webbmötesverktyg. Det som behövs för att mötas i Adobe Connect Pro är en internetuppkopplad dator, ett headset och en webbkamera. Kontakta alma.palic@kronoberg.se eller ake.sjoberg@kronoberg.se för att boka tid och ett rum i Adobe Connect Pro. Använd bara länken till mötesrummet när du har bokat ett möte. Mötesvärden måste alltid öppna det virtuella rummet för att ta emot deltagarna. Länk till mötesrum. Boka även in en tid med oss om du vill ha en egen visning för att testa programmet. Instruktionsfilmer för användare hittar du här. För att ställa in din utrustning inför ditt första möte eller om du byter utrustning så använder du startguiden. Ibland kan det vara bra att testa uppkopplingen och datorns prestanda t ex i kontakt med andra länder. OBS! Adobe Connect Pro fungerar inte bra i programmet Chrome så använd en annan webbläsare.

Open Mind

Open Mind är ett tankekarte-program som fungerar utmärkt att organisera och presentera tankar och ideér. När du gjort klart din tankekarta kan du exportera innehållet till ex. Microsoft Word eller PowerPoint. Kontakta Alma Palic för leverans av CD-skiva.

Tidigare licenser

Läshörnan

AV-Media har erbjudit skolor i Kronobergs län att testa ”Läshörnan” ett webbaserat skolbibliotek med över 6 000 strömmande e- och ljudböcker från Elibu. Testperioden avslutades den 18/1-2015. Läs mer. Under 2014 hade vi 2 000 licenser tillgängliga för lärare och elever. Läs om deltagarnas erfarenheter av arbetet på vår blogg om Läshörnan. ”Läshörnan” är en tjänst i Mediekatalogen SLI. Tjänsten kostar 59 kr per elev och år. Är ni intresserade av att köpa ”Läshörnan” till er klass eller skola, kontakta företaget SLI.

Matteverktyget NOMP+

AV-Media har gjort det möjligt för lärare och elever i länet att testa och utbyta erfarenheter om matteverktyget NOMP+ – ett verktyg som underlättar för- och efterarbete i matteundervisningen. 800 lärare och elever har använt verktyget. Lärare kan lägga in individualiserade läxor i verktyget och har möjlighet att följa upp elevernas resultat. Läs om lärarnas erfarenheter på vår NOMP-blogg:http://nomp.vibloggar.nu/. En utvärdering kommer under hösten. Det är upp till varje kommun att fortsätta tillhandahålla tjänsten.

Algodoo

Algodoo är ett svenskproducerat simuleringsprogram där elever ges möjlighet att med hjälp av ritverktyg visualisera fysiska experiment. Själva programmet är utformat på ett lekfullt sätt och gör det både underhållande och lärorikt. Det är oerhört populärt på Youtube med miljontals visningar. Programmet är numera gratis och kan laddas ner från sidan nedan. Då vi genom projekt samlat på oss erfarenheter kan vi hjälpa till med kurser och support. Länk till guide/demo och Algodoo.

Hist.se

AV-Medias har inte längre något avtal med Digilär när det gäller tjänsten hist.se. Är du intresserad av att använda hist.se kontakta IT-samordnaren i din kommun.