Det finns många olika sätt att närma sig programmering i skolan. Är du nyfiken, men inte riktigt förstått varför och vad du ska göra, se filmen Kodning - en film om programmering. (Finns i AV-Medias mediekatalog). Den ger en bra introduktion. Nästa steg är att prova Scratch! Det är ett lättanvänt verktyg där du bygger händelser med hjälp av block. Finns även i en enklare variant för iPads, ScratchJr som passar för yngre barn. Scratch är ett gratis verktyg som finns på svenska och som körs direkt i webbläsaren. Man programmerar med block, och behöver inte skriva kod. Det är lätt att komma igång, och lätt att hitta andras exempel att lära sig av. För att komma vidare efter ett par gånger är det bra att skapa ett konto, men det går även att spara sina program på den egna datorn utan konto. Lämpligt från mellanstadiet och uppåt, men även för yngre barn kan man hitta på övningar.

Här hittar du övningar som handlar om Scratch


 

Internetfonden den har också gjort två utmärkta introduktionskurser, "Barnhack: Kom igång med Scratch", bra för både lärare och elever. Första delen består av sju avsnitt.

Film

Vill du lära dig att programmera egna spel? Med Internetfondens fortsättningskurs i Scratch får du i sex avsnitt lära dig mer om Scratch och göra spelet "Havet är djupt".
Film

Här kan du fördjupa dig genom att läsa mer om kodning.

Läs mer