Det finns många olika sätt att närma sig programmering i skolan. Är du nyfiken, men inte riktigt förstått varför och vad du ska göra, se filmen Kodning – en film om programmering. (Finns i AV-Medias mediekatalog). Den ger en bra introduktion. Nästa steg är att prova Scratch! Det är ett lättanvänt verktyg där du bygger händelser med hjälp av block. Finns även i en enklare variant för iPads, SctachJr som passar för yngre barn. Scratch är ett gratis verktyg som finns på svenska och som körs direkt i webbläsaren. Man programmerar med block, och behöver inte skriva kod. Det är lätt att komma igång, och lätt att hitta andras exempel att lära sig av. För att komma vidare efter ett par gånger är det bra att skapa ett konto, men det går även att spara sina program på den egna datorn utan konto. Lämpligt från mellanstadiet och uppåt, men även för yngre barn kan man hitta på övningar.
AV-Media Kronoberg samarbetar med Peter Liljenberg, professionell programmerare, egen företagare och en av initiativtagarna till Coder Dojo. Peter är intresserad av att få barn och unga att förstå vad programmering är.
Nedan finns ett antal filmer som speglar det som Peter går igenom med lärare. Vi rekommenderar dig att börja med den film som IEC spelat in från Digitala vecka den 26 april i Växjö, som ger en god introduktion i hur man kan skapa berättelser med Scratch.
Sedan följer ytterligare tre filmer. De två första handlar om geometri och hur man skapar egna block. I den tredje filmen visar Peter hur man kan göra ett multiplikationsspel.
Peters föredrag på IEC:
Peters två filmer:
Egna block i Scratch (del 1 av 2)
Lär dig hur du kan göra det enklare att förstå dina Scratchprogram genom att skapa egna block. I den här delen visar Peter Liljenberg hur du kan skapa egna block för att strukturera program bättre och göra det tydligare vad de gör.
Egna block i Scratch (del 2 av 2)
Lär dig hur du kan göra dina Scratchprogram mer kraftfulla genom att skapa egna block. I första delen introducerades egna block, och här fortsätter Peter Liljenberg att visa hur egna block fungerar och hur du att göra dem lika flexibla som vanliga Scratchblock genom att lägga till siffervärden.
Här är en direktlänk till programmet i Scratch som Peter bygger i filmerna: https://scratch.mit.edu/projects/90331587/
Multiplikation i Scratch
I en tredje film går Peter igenom hur man kan skapa ett multiplikationsspel i Scratch. Han visar bl.a. hur man kan använda operatorer för att slumpa ut tal. Här är en direktlänk till multiplikationsspelet som Peter byggt, https://scratch.mit.edu/projects/90771800/ .
Här är en direktlänk till den studio som AV-Media Region Kronoberg har: https://scratch.mit.edu/studios/1808985/
Introduktionsfilmer från Internetfonden
Internetfonden den har också gjort två utmärkta introduktionskurser, Barnhack, Kom igång med Scratch, bra för både lärare och elever.
Första delen (7 avsnitt)
Andra delen (6 avsnitt)
Nya instruktionsfilmer från Internetstiftelsen och Måns Jonasson finns ute nu: https://www.iis.se/blogg/nya-barnhackvideor-inspirerar-unga/
Scratch Jr
Linda Mannila, forskare vid Åbo universitet, utbildare och konsult har skapat bra sidor och översatt texter, som kan användas för att introducera kod i skolan, exempelvis ScratchJr, Code.org, Bee-Bots och Blue-Bots, http://lindamannila.com/.
ScratchEd
Inspiration finns också att hämta på ScratchEd. Där finns bl.a. tips på script att använda i spel.
Mattekluringar
Det går att göra spännande mattekluringar också. Tack till Coder Dojo Lund och Daniel Johansson, Scratchprogrammering på svenska.
DebugIT
Ett lämpligt material för lärare, mentorer och andra pedagoger är Creative Computing, Brennan, Balch, Chung, Harvard Graduate School of Education.
Där finns bl.a. ett antal övningar för att leta fel Debug IT! som är ett bra sätt att komma vidare på.
Marie Gustafsson Friberger har börjat översätta dessa till svenska.
Nedan några andra exempel på verktyg:
Code.org är en mycket ambitiös satsning, som delvis översatts till svenska, där det finns bra lektionsmoduler på olika nivåer. Bland annat finns relativt enkla introduktioner med blockprogrammering med figurer från Angry birds och Plants vs Zombies. Den sidan har också möjlighet att visa den javascript-kod som blocken motsvarar, så att det är möjligt att gå över från blockprogrammering till att skriva kod. Det finns också introduktioner till de olika kapitlen av bland andra Bill Gates (Microsoft) och Mark Zuckerberg (Facebook).
Björn Regnell, arbetar med programspråket Scala i utvecklingsmiljön Kojo (som han översatt till svenska). Bra länkar finns här.
Cargo-Bot. En rolig och gratis app för iPad, där man lär sig grundläggande programmering, och även nosar på lite mer avancerade sätt att tänka datoriskt. Enkla instruktioner på engelska. Från mellanstadiet och uppåt.
För den som vill följa diskussion och tips om programmering i skolan på Twitter rekommenderas följande: Skola 2015, Kom så ska vi koda (blogg), Anders Thoresson, Karin Nygårds. Karin Nygårds ansvarar också för Teacherhack. Även Facebookgruppen https://www.facebook.com/groups/teacherhack/ är intressant att följa.
Simon Winter har skrivit en artikel i Forskning och framsteg om varför det är viktigt för demokratin att elever lär sig om hur datorer fungerar.
Och för den som inte har en dator, eller inte vill ägna sin tid med barnen åt datorer, går det bra med en gympasal, där man lär sig programmera genom att barnen ger de vuxna kommandon i ett begränsat kommandospråk.
Den som har frågor får gärna kontakta Simon Winter på Infontology. Simon.winter@infontology.se
Läs mer:
Programmera på mattelektionerna – i trean
Kreativitetens frigörelse eller den moderna syjuntan
Guiden Barnhack, Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.se)
Lägesrapport om IT i skolan, Nationellt forum för IT i skolan, SKL
Programmering i andra länder
Finland: http://svenska.yle.fi/artikel/2014/09/03/programmeringen-kommer-2016-ar-skolorna-redo
England: http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/04/coding-school-computing-children-programming